ΑΚΕΛ Γεροσκήπου: Από λόγια… άλλο τίποτα! Από έργα;;;

ΑΚΕΛ Γεροσκήπου: Από λόγια… άλλο τίποτα! Από έργα;;;

Στις προσεχείς εκλογές, οι δημότες θα πρέπει (επιτέλους) να κρίνουν τους υποψηφίους από τα έργα και όχι από τα λόγια τους. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα πρέπει να αξιολογηθούν για το έργο που έκαναν στον τόπο τους, και όχι από τις υποσχέσεις που κάποιοι είναι πρόθυμοι (για πολλοστή φορά) να μας μοιράσουν.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης είναι μία από τις περιπτώσεις που επιλεκτικά ξεχνά όσα είχε υποσχεθεί το 2011, αναλαμβάνοντας το πηδάλιο του Δήμου. Και ελπίζει βέβαια ότι θα τα ξεχάσουν και οι δημότες της Γεροσκήπου. Αν ανατρέξει κάποιος στο προεκλογικό του πρόγραμμα, με το οποίο τον εμπιστεύθηκε ο κόσμος της Γεροσκήπου, θα διαπιστώσει ότι μόνον ελάχιστα υλοποιήθηκαν απ’ όσα αυτό περιελάμβανε. Ο βαθμός υλοποίησης του προεκλογικού του προγράμματος παίρνει  χαμηλό, πολύ χαμηλό (απροβίβαστο) βαθμό. Δικαιολογίες περί οικονομικής κρίσης κ.λπ. δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές, απλά γιατί ο νυν Δήμαρχος, όταν κατάρτιζε το προεκλογικό του πρόγραμμα μ’ ένα σωρό υποσχέσεις, γνώριζε ή έπρεπε να γνωρίζει τόσο το ευρύτερο οικονομικό σκηνικό όσο και τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.


Δεσμευόταν με πολλή σιγουριά ότι η «Νέα Εποχή» που ευαγγελιζόταν θα δώσει «τέλος στην προχειρότητα και την κακοδιαχείριση» και θα κάνει «τη Γεροσκήπου να ξεχωρίσει» (απόσπασμα από το προεκλογικό του πρόγραμμα). Τελικά, θα μείνει στην ιστορία ως μια εποχή της αδράνειας, της μιζέριας, της οπισθοδρόμησης, της ανοργανωσιάς, των κούφιων υποσχέσεων, της «βιτρίνας».

Και κάτι άλλου εξίσου σημαντικό: σύμφωνα και με τις Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως όλα αυτά τα χρόνια δεν ετοιμαζόταν πάνω σε ορθολογιστική και ρεαλιστική βάση, ούτε και συμβάδιζε με τη δυνατότητα εκτέλεσής του, με αποτέλεσμα το ποσοστό των αδαπάνητων ποσών προς τις προϋπολογισθείσες δαπάνες να είναι πολύ ψηλό. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αναπτυξιακές αυτές δαπάνες δε γίνονταν όχι γιατί δεν υπήρχαν χρήματα, αφού μέσα από τους προϋπολογισμούς καθορίζονταν και οι πόροι για την υλοποίησή τους, αλλά κυρίως γιατί η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Και η μεγαλύτερη βέβαια ευθύνη ανήκει στον απερχόμενο Δήμαρχο.

Παραθέτουμε μερικές μόνο από τις υποσχέσεις του που παρέμειναν σκουριασμένες μέσα στο προεκλογικό του πρόγραμμα:

Δήλωνε, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το οικονομικό σκέλος των υποσχέσεών του, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική μελέτη, «αποφασιστική και δυναμική προώθηση όλων των έργων, με προτεραιότητα στα πιο κάτω πολεοδομικά έργα»:

  • «Συνδετήριος δρόμος οικιστικής-τουριστικής περιοχής»
  • «Ολοκλήρωση των έργων επί της Λεωφόρου Μακαρίου»
  • «Βόρειος Παρακαμπτήριος Γεροσκήπου»
  • «Δρόμος Αεροδρομίου-Πάφου»
  • «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου»
  • «Διείσδυση θάλασσας στον ποταμό Έζουσας και δημιουργία καταφυγίου για αλιευτικά και σκάφη αναψυχής»
  • «Ανάδειξη και αξιοποίηση των σταλακτικτών και σταλαγμιτών των σπηλαίων της περιοχής «Επτά Αη Γιώρκηδες»
  • «Ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού πυρήνα της Γεροσκήπου και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες για τη δημιουργία επιθυμητών χρήσεων»
  • «Αποκατάσταση και αξιοποίηση των διατηρητέων οικιών Χατζημιτσή και Στρογγυλού στο ιστορικό κέντρο»

Είχε προτάσεις για όλους και για όλα, αφού υποσχόταν, ακόμα:

  • «Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο»
  • «Ανάπλαση/αξιοποίηση Αγροκτήματος Γερμανίνας καθώς και της χαλίτικης γης προς τη θάλασσα»
  • «Κέντρο Νεολαίας με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό»
  • «Ανέγερση του δημόσιου κέντρου υγείας».
  • «Την εκμετάλλευση της παραλίας του ΚΟΤ μέσα από μια αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη»

Και βέβαια δεν «ξεχνούσε» την Κολώνη, αφού δεσμευόταν για «επαναφορά και προώθηση του πάγιου αιτήματος για δημιουργία και λειτουργία πολιτιστικού κέντρου».

Ο κατάλογος, όμως, των έργων ήταν ανεξάντλητος, αφού δήλωνε ότι θα προωθούσε την «εκτέλεση έργων που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο κινήτρων από ιδιώτες επενδυτές, και θα επανέλθουν στην κυριότητα του Δήμου (σύστημα ΒΟΤ – ΡΡΡ) και ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία «για περίληψη ενός τουλάχιστον σημαντικού έργου υποδομής της Γεροσκήπου στα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για τη νέα περίοδο».

Και για «κερασάκι στην τούρτα», μιλούσε για «εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου (Master-Plan) που θα αποτελεί τον καθοδηγητικό άξονα για την ορθή διάθεση των πόρων, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων, μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (δημοτικών, εθνικών και κοινοτικών)».

Για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου, δεσμευόταν ότι θα λάμβανε «μέτρα περιορισμού της σπατάλης και μη αναγκαίων εξόδων, χωρίς επηρεασμό του εργασιακού καθεστώτος του προσωπικού ή τη μείωση των δαπανών για την κοινωνική φροντίδα και τον πολιτισμό». Τελικά, οι προτάσεις και αποφάσεις του μόνο το προσωπικό, την κοινωνική φροντίδα και τον πολιτισμό επηρέασαν!

Συνεχίζοντας, την ακατάσχετη, δημαγωγική υποσχεσιολογία, «έτασσε» χωρίς φειδώ ότι:

Για τα πεζοδρόμια:

«Να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια διέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και πρόχειρων κατασκευών» και «να δοθεί πραγματική πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες»

Για το κυκλοφοριακό:

«Με βάση ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για τη Γεροσκήπου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται:

  • «Στις λεωφόρους Μακαρίου, Γρίβα Διγενή και Ανθ/γού Γ.Μ.Σάββα».
  • «Στην παραλιακή λεωφόρο μπροστά από τα ξενοδοχεία λόγω της παράνομης στάθμευσης και της υπερβολικής ταχύτητας».
  • «Με τη στάθμευση σε χώρους έξω από τα σχολεία και στο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα».
  • «Με την ασφαλή πρόσβαση και χρήση του υπόγειου χώρου στάθμευσης της πλατείας».

Για το περιβάλλον:

  • «Παροχή κινήτρων για αισθητική αναβάθμιση των εξωτερικών επιφανειών και όψεων κατοικιών με πρόγραμμα χρηματοδότησης του Δήμου και της Πολεοδομίας».
  • «Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων στα δημοτικά κτίρια».
  • «Βελτίωση του φωτισμού στις γειτονιές».
  • «Εξέταση του θέματος με σταδιακή αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου της υδατοπρομήθειας».
  • Απομάκρυνση ακαλαίσθητων και επικίνδυνων διαφημιστών πινακίδων και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεχούς αισθητικής αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος».

Για την κοινωνική πρόνοια:

«Καταβολή προσπάθειας για επίτευξη εργοδότησης δημοτών της Γεροσκήπου από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των δημοτικών ορίων» και «εμπλοκή του Δήμου και στήριξη πρωτοβουλιών αυτοαπασχόλησης για απάμβλυνση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους».

 Έκανε λόγο για μια «ελκυστική πόλη» με:

  • «Αναβάθμιση και συντήρηση χώρων πρασίνου»
  • «Διαδρομές πεζών και ποδηλάτων»
  • «Διαδρομές για περιήγηση μέσα από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς»
  • «Την ανάπλαση και αναζωογόνηση των γειτονιών της Γεροσκήπου με μικρές πλατείες και ήπιες αναπτύξεις (καφενεία, αναψυκτήρια, παραδοσιακή βιοτεχνική μονάδα, ταβέρνες κ.ο.κ.).

«Λάμβανε υπόψη» και τον δημότη, αφού υποσχόταν ότι:

  • «Κάθε τρεις μήνες θα γίνεται ανάρτηση των καταστάσεων εσόδων και εξόδων του Δήμου για σκοπούς ενημέρωσης»
  • «Μια φορά τον χρόνο θα συγκαλείται Πανδημοτική Συνέλευση για συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο»
  • «Σύσταση Συνεργείου Άμεσης Επέμβασης (ΣΑΕ) για επείγοντα περιστατικά» (αυτό το έκανε λίγους μήνες πριν τις εκλογές!)
  • «Εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των δημοτών για όλες τις συναλλαγές με τον Δήμο και σύνδεση με το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ)»

Συνδημότισσες και συνδημότες, στις 18 Δεκεμβρίου 2016, εσείς έχετε τον λόγο. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, θα πρέπει στην τελική σας ετυμηγορία να βάλετε πάνω απ’ όλα τη Γεροσκήπου, το παρόν και το μέλλον της. Ας δώσουμε την ευκαιρία, λοιπόν, στον Γιαννάκη Μαλλουρίδη, σ’ έναν άνθρωπο ικανό και υπεύθυνο, σ’ έναν υποψήφιο που αποδεδειγμένα έχει την τεχνογνωσία και τις ικανότητες. Να είστε βέβαιοι ότι δε θα μας κοροϊδεύσει. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει καλύτερα. Αυτός ξέρει και μπορεί να κάνει έργα. Αυτός μπορεί, όντως, να οδηγήσει τον Δήμο Γεροσκήπου στη «Νέα Εποχή».