Αλλάζουν μορφή τα Ανθεστήρια στην Πάφο

Αλλάζουν μορφή τα Ανθεστήρια στην Πάφο

Αλλάζουν μορφή τα Ανθεστήρια στην Πάφο αφού από φέτος δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και των ομάδων που τα συνόδευαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου Στέλιο Λεριό.

Σύμφωνα με την πρόταση οι συμμετέχοντες θα ξεκινούν από διαφορετικά σημεία εκκίνησης και θα καταλήγουν στο κέντρο όπου θα στήνεται το πανηγύρι της χαράς και των λουλουδιών.


Ο κ. Λεριός είπε πως επειδή φέτος δεν υπάρχει χρόνος για την καινοτομία αυτή, τα Ανθεστήρια θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου με τη διοργάνωση μίας στατικής έκθεσης λουλουδιών με τη συμμετοχή φυτωρίων και ανθοπωλείων γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Στον ίδιο χώρο την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με στόχο την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πάφου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το θέμα ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου Ανδρέας Σωτηριάδης ανέφερε πως ο Όμιλος διοργάνωνε από μόνος του τα ανθεστήρια για 41 ολόκληρα χρόνια και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου.

Δυστυχώς, είπε, “φέτος αποφάσισαν για μας, χωρίς εμάς” και κάλεσε το Δήμο Πάφου να διαβουλευτεί με τον Όμιλο.

Ο κ. Σωτηριάδης παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια τα Ανθεστήρια φθίνει για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων – όπως είπε – είναι η στροφή σε άλλες κατευθύνσεις όπως τα καρναβάλια και τα λοιπά με αποτέλεσμα τα Ανθεστήρια από μια καλλιτεχνική εκδήλωση με πλούσιο θέαμα να γίνουν τουριστική ατραξιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, ο Όμιλος Πάφου έβαλε ως στόχο του την ανάπτυξη της φυσιολατρίας και ταυτόχρονα την πνευματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της Πάφου.

Κανείς – όπως είπε – δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Φυσιολατρικός Όμιλος δημιούργησε μια νέα πνευματική εποχή στην Πάφο, γιατί η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Πάφου υπήρξε μεγάλη από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου μέχρι σήμερα.

Με σιγουριά όμως μπορεί να λεχθεί, πρόσθεσε ο κ. Σωτηριάδης, πως ο Όμιλος διατήρησε και ανάπτυξε τη φυσιολατρία, το πνεύμα και την καλλιτεχνία στη γενέτειρα της θεάς της ομορφιάς, της Παφίας Αφροδίτης.

Αποκορύφωμα των πνευματικών του εκδηλώσεων είναι οι Παλαμικές γιορτές που οργανώνει κάθε χρόνο προς τιμή του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά αλλά και τα Ανθεστήρια που γίνονται κάθε χρόνο το Μάη.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)