Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κοινωτικού Παντοπωλείου

Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κοινωτικού Παντοπωλείου

Θέμα ημερών είναι η αλλαγή τρόπου λειτουργίας του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Πάφου, το οποίο αντικαθιστά πλέον τις σακούλες τροφίμων και τις ουρές των δικαιούχων με κουπόνια για αγορές των αναγκαίων από υπεραγορές. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στον «Φ» η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου, Μαρία Ζαβρού, με άμεση ισχύ υλοποιείται πλέον η απόφαση που έλαβε ο Δήμος Πάφου από τον περασμένο Δεκέμβρη, για αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα με την προσφορά τροφίμων από το Παντοπωλείο.

«Σε αυτά τα πλαίσια», εξήγησε, « το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησε και έλαβε από εμάς τον κατάλογο των οικογενειών και ατόμων που εξυπηρετούντο αυτά τα χρόνια από το Δημοτικό Παντοπωλείο Πάφου. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξετάσουν τον κατάλογο και βάσει των τελευταίων δεδομένων θα τον επικαιροποιήσουν για να ξέρουμε ποιοί είναι όντως οι δικαιούχοι βοήθειας.


Αυτοί οι δικαιούχοι, θα λαμβάνουν στο εξής μια φορά το μήνα κουπόνι για τις μηνιαίες αγορές τους από υπεραγορές, ώστε να σταματήσει πλέον η διαδικασία της παραλαβής τροφίμων από το ίδιο το παντοπωλείο. Μια εξέλιξη που και τις υπηρεσίες του Δήμου αποσυμφορεί, αλλά κυρίως και τους ίδιους τους δικαιούχους απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και την αμηχανία να στέκονται για ώρες σε δημόσια θέα να αναμένουν τρόφιμα».

Η κ. Ζαβρού είπε ότι το Δημοτικό Παντοπωλείο Πάφου έφθασε να εξυπηρετεί μέχρι και 720 οικογένειες, ενώ τώρα ο αριθμός των οικογενειών και ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια είναι 528. Από αυτούς, είπε, οι 170 οικογένειες αφορούν κύπριους, οι 300 ομογενείς και οι 58 ανθρώπους τρίτων χωρών ή ευρωπαίους πολίτες.

«Η διαδικασία στοίχιζε 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο», τόνισε, « εκ των οποίων ο Δήμος Πάφου κατέβαλλε τις 50 χιλιάδες. Το υπόλοιπο ποσό αφορούσε σε φιλανθρωπίες συμπολιτών μας και έσοδα από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Πλέον, με τη νέα διαδικασία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει το οικονομικό βάρος της διάθεσης των κουπονιών για τους δικαιούχους. Υπολογίζουμ ε ότι αμέσως μετά τις γιορτές, ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί ο επικαιροποιημένος κατάλογος των δικαιούχων ώστε να αρχίσει ο νέος τρόπος λειτουργίας του Παντοπωλείου».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Πάφου ευχαρίστησε τους απλούς ανθρώπους της Πάφου, επιχειρήσεις, εκπαιδευτήρια και άλλους φορείς για την ανιδιοτελή προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια χάρη στην οποία έγινε κατορθωτή η εξυπηρέτηση των εκατοντάδων αυτών ανθρώπων που βασίζονταν στην φιλαλληλία για την επιβίωση τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου