Ανακοίνωση Δ.Ο. ΕΔΕΚ Πάφου: Καθυστερήσεων το ανάγνωσμα

Ανακοίνωση Δ.Ο. ΕΔΕΚ Πάφου: Καθυστερήσεων το ανάγνωσμα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στις 12:00 το μεσημέρι ειδική Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την επισκόπηση της πορείας εκτέλεσης των έργων υποδομής και εξωραϊσμού του Δήμου Πάφου.

Στη Συνεδρία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εργοληπτικών εταιρειών, οι Αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί Μηχανικοί μαζί με τους υπεύθυνους συντονιστές των έργων


Η πιο πάνω ειδική συνεδρία πραγματοποιήθηκε μετά από κοινό αίτημα των Δημοτικών ομάδων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΚΕΛ, ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με επιστολή μας προς τον Δήμαρχο Κύριο Φαίδωνα Φαίδωνος από τις 09 Μαρτίου 2017.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που οφείλοντο, σε κάποιες περιπτώσεις, σε απρόβλεπτες εργασίες αλλά η κύρια αιτία ιδιαίτερα στο έργο ανάπλασης του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννετυ, ήταν ο κακός συντονισμός και η αδυναμία της εργοληπτικής εταιρείας όπως φάνηκε εκ των υστέρων να αποπερατώσει ένα τέτοιο έργο.

Όλα όμως τα έργα παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα η ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και η πλατεία Κένεττυ θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2016 ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και ατελείωτες εργασίες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους καταστηματάρχες της περιοχής.

Δυστυχώς γι’ αυτούς έχει χαθεί και η περίοδος των εορτών του Πάσχα και πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθουν οικονομικά εντός του 2017 όπως συνέβηκε και το 2016.

Το έργο σύνδεσης και ανάδειξης των πλατειών γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο παρουσιάζει επίσης σοβαρές καθυστερήσεις. Η ημερομηνία συμβατικής παράδοσης του έργου ήταν η 07 Νοεμβρίου 2016 ενώ η νέα εκτίμηση παράδοσης του έργου με βάσει την υπόσχεση της εργοληπτικής εταιρείας είναι για το τέλος Απριλίου 2017. Διατηρούμε όμως αμφιβολίες για αυτή την ημερομηνία με βάσει τις δικές μας επί τόπου παρατηρήσεις.

Η αναδιαμόρφωση-ανάδειξη χώρων στη Συνοικία Μουττάλλου, η αποκατάσταση του κτιρίου “ΑΤΤΙΚΟΝ”, η αποκατάσταση του Χανιού του Ιμπραήμ, η αναβάθμιση του Μαρκιδείου θεάτρου έχουν σοβαρές καθυστερήσεις και οπωσδήποτε θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις εξαγγελθείσες εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το “ΠΑΦΟΣ 2017”.

Για την αποκατάσταση, του εξωραϊσμού και την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς με συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου την 15 Μαϊου 2017 υπάρχει εκτίμηση από την εργοληπτική εταιρεία για παράδοση του έργου περί το τέλος Ιουλίου 2017. Η δική μας άποψη είναι ότι με βάσει τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν και τα πολλά προβλήματα αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Μακάρι να αποπερατωθεί το έργο περί το τέλος του 2017 και είναι κρίμα γιατί και εδώ οι καταστηματάρχες έχουν εξωθεί και είναι ξεκάθαρο ότι για το 2017 δεν θα έχουν οποιονδήποτε οικονομικό έσοδο.

Τα έργα που αφορούν την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και την αναδιαμόρφωση των δρόμων στην περιοχή του Μαρκιδείου Θεάτρου οι εργοληπτικές εταιρείες εκτιμούν γύρω στους 3 μήνες καθυστέρηση. Διατηρούμε όμως κάποιες αμφιβολίες και για αυτές τις εκτιμήσεις των εργοληπτικών εταιρειών.

Τέλος, η επέκταση του κοιμητηρίου παρουσιάζει μερική καθυστέρηση, όμως υπάρχουν πολλές κακοτεχνίες όπως μας αναφέρθηκε από τους επιβλέποντες Μηχανικούς.

Η Δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών των έργων, όπως άλλωστε έκανε μέχρι σήμερα.

Όπως τονίστηκε από όλους μας στο Δημοτικό Μέγαρο δεν θα γίνει έκπτωση σε κανένα εργολήπτη σε θέματα επιβολής αποζημειώσεων για τις καθυστερήσεις αλλά και ούτε θα αποδεκτούμε παραλαβή έργων που παρουσιάζουν σοβαρές κακοτεχνίες.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΔΕΚ
ΒΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΡΚΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ