Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων στην Πάφο

Ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων στην Πάφο

Επιταχύνεται η αύξηση των τιμών ακινήτων, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν τη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια αύξηση (1,1%) το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 3,3% και οι τιμές οικιών την πρώτη ετήσια αύξηση κατά τα τελευταία εφτά χρόνια, της τάξης του 0,4%.


Ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε να παρουσιάζει τριμηνιαία αύξηση (0,5%) και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών παρουσίασαν τριμηνιαίες αυξήσεις 1,5% και 0,1%, αντίστοιχα.

Όπως τονίζει η ΚΤ, η επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών κατοικιών, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, που επίσης υποδηλούν άλλοι σχετικοί δείκτες. Παράλληλα, και σε συνδυασμό με την εύρωστη ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας, ενισχύεται η εμπιστοσύνη στον τομέα και διαμορφώνονται προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου, στην οποία καταγράφηκε ετήσια μείωση 3,2%. Συγκεκριμένα, ετήσια αύξηση 2,7% καταγράφηκε στη Λευκωσία, 6,1% στη Λεμεσό, 0,9% στη Λάρνακα και 2,3% στην Αμμόχωστο.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν αυξήσεις 1,1% και 2,2% στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, αντίστοιχα. Αυτές ήταν οι δεύτερες συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις και για τις δύο επαρχίες. Στην επαρχία Λάρνακας καταγράφηκε ετήσια μείωση 2,3% και στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου οριακή μείωση 0,1%.

Σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε αυξήσεις στις επαρχίες Λευκωσίας (0,3%), Λεμεσού (0,6%), Πάφου (1,8%) και Αμμοχώστου (0,2%). Η μοναδική επαρχία στην οποία καταγράφηκε τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών, αν και οριακή, ήταν η Λάρνακα, της τάξης του 0,2%.

Πηγή: Stockwatch