Ανοικτός Διάλογος Υπουργού Παιδείας με μαθητές σε σχολεία της Πάφου

Ανοικτός Διάλογος Υπουργού Παιδείας με μαθητές σε σχολεία της Πάφου

Περιοδεία σε σχολεία της Πάφου πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, στα πλαίσια του Ανοιχτού Διαλόγου που εγκαινιάστηκε από την Επαρχία Αμμοχώστου.

Ο κ. Καδής συμμετείχε σε Ανοιχτό Διάλογο με μαθητές του ΙΒ’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου με θέμα «Η συμβολή της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και στην προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Καδής ανέφερε πως ο Ανοιχτός Διάλογος με τους γονείς και μαθητές αποτελεί μια από τις καινοτομίες της φετινής χρονιάς με στόχο να εντατικοποιήσει και να εξειδικεύσει το θεσμό της Δημόσιας Διαβούλευσης, ώστε να αποτελέσει μια ουσιαστική ευκαιρία για εντοπισμό προβλημάτων και άντληση ιδεών.

Η προσπάθεια μας, είπε, επικεντρώνεται στο “να αφουγκραστούμε στη βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών εταίρων για πολύ σημαντικά θέματα”.

Ο Υπουργός Παιδείας θα συνομιλήσει επίσης με μαθητές του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου, του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου και της Τεχνικής Σχολής Πάφου με θέμα «Η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στη μείωση της ανεργίας των νέων. Επιλογή κλάδου σπουδών, επιλογή επαγγέλματος, σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με Ανοιχτό Διάλογο με γονείς όλων των βαθμίδων με θέμα «Η συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στη μείωση της ανεργίας των νέων. Επιλογή κλάδου σπουδών, επιλογή επαγγέλματος, σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας στο χώρο της Τεχνικής Σχολής Πάφου.”

Με τους μαθητές του Δημοτικού, ανέφερε, θα αναλύσουμε θέματα που έχουν σχέση με το ρατσισμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας, με πολιτικές εναντίον της μισαλλοδοξίας που συνδέονται με το δεύτερο υπό έμφαση στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς.

Παρατήρησε με ικανοποίηση ότι τα σχολεία έχουν αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες γύρω απ’ αυτό το θέμα, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να ακούσει από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, που είναι τα παιδιά, τι έχουν να μεταφέρουν μέσα απ’ αυτές τις εμπειρίες καθώς και τις εισηγήσεις τους για περαιτέρω δράσεις.

Ο κ. Καδής, μετά τη συζήτηση του με τους μαθητές, εξέφρασε την περηφάνια του για τις απόψεις των μαθητών, οι οποίες καταδεικνύουν- όπως είπε- ότι τα σχολεία μας είναι φιλόξενα και ανοιχτά στη διαφορετικότητα.

Συγχαίροντας τους εκπαιδευτικούς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, ο κ. Καδής σημείωσε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να εντοπίζεται, να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά.

Εξέφρασε ακολούθως τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου είναι πάρα πολύ χρήσιμη και για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τους μαθητές και τους γονείς- όπως είπε- αλλά και ιδιαίτερα για το Υπουργείο. Παίρνουμε, συνέχισε, “πολύ χρήσιμη ανατροφοδότηση την οποία την οποία αξιοποιούμε στη συνέχεια για τη διαμόρφωση των πολιτικών μας”.

Πρόσθεσε πως μέσα από τις επαφές που πραγματοποιεί το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τα σχολεία δίδεται η ευκαιρία να συζητήσει εις βάθος και με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς τόσο για την καθημερινότητα των σχολείων, όσο και για την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που αναπτύσσει αυτή την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

“Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε αποφασίσει τόσο στο επίπεδο των αναλυτικών προγραμμάτων, όσο και στο επίπεδο των ωρολογίων προγραμμάτων, αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις πέρασαν πλέον από το στάδιο της εξαγγελίας στο στάδιο της υλοποίησης και εισπράττουμε μια θετική εικόνα από τα σχολεία,” πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας είπε πως στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διαλόγου με τους μαθητές παίρνει και εισηγήσεις για το πώς μπορεί το Υπουργείο να βελτιώσει αυτές τις πολιτικές.

Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Σχολείου συμμετείχαν επίσης στη διαδικασία, αφού με τη βοήθεια των δασκάλων τους κατέγραψαν τις απόψεις τους και τις παρέδωσαν στον Υπουργό.

Μετά την επίσκεψη του στα σχολεία της Ελεύθερης Αμμοχώστου και της Πάφου, ο κ. Καδής θα επισκεφτεί σχολεία της Λεμεσού, ακολούθως της Λάρνακας και στο τέλος θα επισκεφτεί σχολεία της Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)