Από κάψιμο σκουπιδιών ξεκίνησε η πυρκαγιά

Από κάψιμο σκουπιδιών ξεκίνησε η πυρκαγιά

Το κάψιμο σκουπιδιών σε κατοικία και περιβόλι 62χρονου από την Αργάκα   που εφάπτονται  με το κρατικό  δάσος φαίνεται να είναι η αιτία της πρόκλησης της πυρκαγιάς στην τοποθεσία Μάντρα του Κούνουνα έδαφος του χωριού Αργάκα.  Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα ενώ για την κατάσβεση της επίγειες και εναέριες δυνάμεις έκαναν τιτάνιο αγώνα . 

Στο μεταξύ με  εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η Αστυνομία Πάφου για την διαλεύκανση της υπόθεσης πρόκλησης της πυρκαγιάς , σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Νίκο Τσαπή.


Ο κ. Τσαπής ανέφερε πως η πυρκαγιά  εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά σε κατοικία που βρίσκεται σε περιοχή του χωριού Αργάκα. Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή η πυρκαγιά επεκτάθηκε σύντομα σε παρακείμενο κρατικό δάσος .

Αμέσως συνέχισε,  μέλη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας  άρχισαν εξετάσεις για κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου άρχισαν εξετάσεις στην περιοχή. 

Επίσης συστάθηκε κέντρο χειρισμού κρίσεων στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου για καλύτερο συντονισμό της κατάστασης με επικεφαλής  τον αστυνομικό διευθυντή Πάφου. 

Επίσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία επεκτάθηκε σε δύσβατη περιοχή  είπε ο κ. Τσαπής εκτός από τα μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνέδραμαν μέλη του Τμήματος δασών,  δυο αεροπλάνα,  μέλη του Ταμείου θήρας,  της Πολιτικής άμυνας κάτοικοι της περιοχής ελικόπτερα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των Βρετανικών βάσεων.

Η πυρκαγιά κατέκαψε 5τετραγωνικάχιλιόμετρα από πεύκα και άγρια βλάστηση . Κατά την διάρκεια των εξετάσεων που διεξήγαγαν τα μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου με εντατικούς ρυθμούς έγινε κατορθωτό και εξασφαλίστηκαν στοιχεία εναντίον δύο προσώπων ηλικίας 62 και 46 ετών τα οποία συνελήφθησαν .

Σήμερα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου εναντίον των οποίων εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης τους για τέσσερις ημέρες. 

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης Ανώτερο Υπαστυνόμο Ελευθέριο Δημητρίου , υπεύθυνο του αστυνομικού σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς εναντίον των δύο προσώπων διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος , της πρόκλησης πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας  ή παράληψης του να λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. 

Επίσης το αδίκημα της πρόκλησης πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος συνεπεία αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας ή παράληψης του να λάβει όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις κατά παράβαση του Άρθρου 32 του περί Δασών Νόμου του 2012 ,αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 18.6.2016 στην τοποθεσία “μάνδρα του Κούνουνα”, έδαφος του χωριού Αργάκα.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο υπάρχουν εύλογες υπόνοιες που βασίζονται  σε μαρτυρία ότι οι ύποπτοι ενέχονται στη διάπραξη των αδικημάτων για αυτό συνελήφθησαν με δικαστικά εντάλματα σύλληψης στις 23:00 περίπου χθες βράδυ.  

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η οικία που διαμένουν οι ύποπτοι είναι σε απόσταση τριάντα μέτρων περίπου από το κρατικό δάσος ενώ μεταξύ της οικίας και του κρατικού δάσους εκτείνεται το περιβόλι του πρώτου υπόπτου.

Ανακρινόμενοι οι δύο ύποπτοι αρνούνται κάθε ανάμειξη με την υπόθεση και  ανέφεραν ότι η φωτιά άρχισε από το κρατικό δάσος και κατευθύνθηκε προς το περιβόλι τους, μια εκδοχή η οποία είναι άκρως αντίθετη με τις μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν από αυτόπτες μάρτυρες. 

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 8 καταθέσεις ενώ για η συμπλήρωση των εξετάσεων αναμένεται η λήψη ακόμα 30- 35 καταθέσεων από το οικογενειακό , εργασιακό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων, από κατοίκους του χωριού Αργάκας καθώς επίσης και από πρόσωπα οι περιουσίες των οποίων υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά. 
Μερικές μάλιστα απ’ αυτές αφορούν αλλοδαπούς και θα ληφθούν με τη βοήθεια διερμηνέα όπως αναφέρθηκε.

Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για περίοδο προσωποκράτησης των υπόπτων τεσσάρων ημερών.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε η α’ δημόσια κατήγορος Ξένια Ξενοφώντος. 

O κοινοτάρχης Αργάκας Σπύρος Πελοπίδα σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την λύπη του και αναφέρθηκε στην βιβλική καταστροφή. Η κοιλάδα Αγίου Μερκουρίου είπε είναι από τα ομορφότερα μέρη της Κύπρου ενώ ακολούθως ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο δασικός λειτουργός πρώτος τη τάξη Φειδίας Χαραλάμπους ανέφερε πως η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Ισραηλινά ελικόπτερα που έφθασαν επιχείρησαν το πρωί με επιβραδυντική ύλη έτσι ώστε να ασφαλίσουν τα όρια της πυρκαγιάς, συμπλήρωσε.

Ο Τάκης Τσιντίδης Διευθυντής του Τμήματος Δασών έκανε τις εκτιμήσεις του, χαρακτηρίζοντας δύσκολο το εγχείρημα της κατάσβεσης της φωτιάς η οποία – όπως είπε- ξεκίνησε στις 2:35 χθες το απόγευμα από μια κατοικία στην Πάνω Αργάκα όταν κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν σκουπίδια. Η ξηρασία συνέχισε και οι άνεμοι δυσχέραιναν το έργο κατάσβεσης.

Στο έργο πυρόσβεσης σημείωσε συνέδραμαν  55 πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά 300 άνδρες από διάφορες υπηρεσίες . 

Σήμερα συνέχισε , ” ήρθαν και οι φίλοι μας από το Ισραήλ, ωστόσο, δεν είχαμε σημαντικές αναζωπυρώσεις”.

Σημαντική ήταν και η συμβολή μελών της Πολιτικής άμυνας,σύμφωνα με τον Μιχάλη Ρουβά εκπρόσωπο της.  

Σημειώνεται ότι η φωτιά βρίσκεται σε κατάσταση καταστολής .

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)