Αυγουστιάτικη πανσέληνος με… μερική έκλειψη απόψε

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με… μερική έκλειψη απόψε

Η μερική έκλειψη Σελήνης, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, είναι το «δώρο» που επιφυλάσσει η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος σε μικρούς και μεγάλους, ρομαντικούς, επιστήμονες, ερασιτέχνες φωτογράφους και παρατηρητές των ουράνιων σωμάτων.

Για τους ξενύχτηδες, τη μοναδική αυτή βραδιά, η ακριβής ώρα που θα διέλθει η Σελήνη από τον τοπικό μεσημβρινό είναι στη 1.38, ξημερώματα 8ης Αυγούστου.. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφηση της με απλή φωτογραφική μηχανή.


Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.

Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 19:33 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:15. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:19, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:22, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Εξάλλου, το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο αναφέρει ότι η Σελήνη ανατέλλει στην Κύπρο στις 19:33 και από εκείνη τη στιγμή θα βρίσκεται στην παρασκιά της Γης. Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης θα ξεκινήσει στις 20:15 όταν η Σελήνη θα εισέλθει στη σκοτεινότερη σκιά της Γης. Αυτή τη χρονική περίοδο, το κάτω μέρος του σεληνιακού δίσκου θα γίνει πιο σκοτεινό. Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 21:19 και εκείνη τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο της Σελήνης θα είναι σκοτεινό. Στις 22:22 η μερική έκλειψη θα φτάσει στο τέλος της, ενώ οι φθίνουσες φάσεις στην παρασκιά της Γης θα συνεχιστούν μέχρι τις 23:53.