Αφαλάτωση Πάφου: Τα ρίχνουν στον Κουγιάλη

Αφαλάτωση Πάφου: Τα ρίχνουν στον Κουγιάλη

Ευθύνες στους χειρισμούς του υπουργείου γεωργίας εντοπίζουν τόσο μέλη της επιτροπής οικονομικών όσο και η ελεγκτική υπηρεσία, για το γεγονός ότι ενώ, η υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης Πάφου αναμένεται να ξηλωθεί, δεν έχει διασφαλιστεί με οποιοδήποτε τρόπο η κάλυψη των αναγκών της πόλης για ύδρευση και άρδευση.

Ο εκπρόσωπος της ελεγκτικής υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπουλος που συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής γεωργίας άφησε αιχμές κατά του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα το αρμόδιο υπουργείο.


Έκανε λόγο για σοβαρή κωλυσιεργία και για μη τήρηση των όρων του συμβολαίου που διέπει τη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης.

«Το υπουργείο έπρεπε να μεριμνήσει να υπάρχει σήμερα νέα μονάδα. Η σημερινή έπρεπε να ξηλωθεί και να μην υπάρχει», υπέδειξε ο κ. Χασαπόπουλος διερωτώμενος γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι του σχετικού συμβολαίου.

Η αναθέτουσα αρχή, όπως είπε, δε φρόντισε έγκαιρα να διεξάγει σχετικές μελέτες και υποστήριξε πως η κινητή μονάδα δεν υπήρχε λόγος να μένει στο χώρο της σε εφεδρεία. Υποστήριξε μάλιστα, ότι η υφιστάμενη μονάδα θα συνέφερε να μείνει στο κράτος μόνο εάν του «χαριζόταν».

Πυρά αντιπολίτευσης

Μέλη της επιτροπής εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, άσκησαν κριτική για τις ενέργειες που ακολουθούνται στο εν λόγω θέμα κάνοντας λόγο για κίνδυνο «να διψάσει» η Πάφος, όπως αναφέρουν.

Την ίδια στιγμή, επικρίνουν το γεγονός ότι ενώ ήδη υπάρχει μια κινητή μονάδα αφαλάτωσης, αυτή θα ξηλωθεί για «νομικίστικους λόγους» και θα κατασκευαστεί άλλη με το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες, όπως υποστηρίζουν.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας για την κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη.

Ωστόσο, η νέα μονάδα υπολογίζεται να λειτουργήσει στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο του 2019.

«Η Πάφος έδωσε και δίνει νερό σε όλη την Κύπρο αλλά σήμερα, βρίσκεται κάτω από σοβαρό κίνδυνο να διψάσει», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής τους ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Πρόσθεσε πως μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση ή αγορά της κινητής μονάδας αφαλάτωσης που βρίσκεται στην Πάφο, είναι ορατός ο κίνδυνος μέχρι την κατασκευή της νέας μονάδας αφαλάτωσης, η Πάφος να μην μπορεί να καλύψει τις υδρευτικές και αρδευτικές της ανάγκες της σε νερό.

«Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι τεράστιες», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης κατήγγειλε τον υπουργό γεωργίας Νίκο Κουγιάλη ότι με πράξεις ή παραλείψεις του έχει αφήσει την επαρχία Πάφου ακάλυπτη και ανοχύρωτη μπροστά στον κίνδυνο έλλειψης νερού για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης.

Ο κ. Πιττοκοπίτης έκανε λόγο για κυβερνητική αδιαφορία, αντιφατικότητα και αναλγησία και σημείωσε ότι με τους σχεδιασμούς που προωθούνται ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων πέραν των €25 εκ. της υφιστάμενης μονάδας και προγραμματίζεται η ανέγερση νέας για την οποία θα πρέπει να διατεθούν άλλα €25 εκ.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα όσο ψηλά και εάν βρίσκονται οι υπεύθυνοι, κατά την έκφρασή του.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να κατεδαφιστεί η μονάδα αφαλάτωσης λόγω κωλυσιεργίας και ευθυνοφοβίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα.

Πρόσθεσε ότι αναμενόταν από τη νομική υπηρεσία να παρευρεθεί στη συνεδρία και να καταθέσει εισηγήσεις για αλλαγές στη νομοθεσία ώστε η κινητή μονάδα να μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς να χρειαστεί νέα μονάδα με κόστος εκατομμυρίων για το κράτος, ωστόσο όπως σημείωσε, «για ακόμη μια φορά η νομική υπηρεσία ήταν απούσα από τις εργασίες της βουλής».

Πηγή: StockWatch