Α. Αντωνίου: Δυτικός Παρακαμπτήριος Δρόμος Πάφου

Α. Αντωνίου: Δυτικός Παρακαμπτήριος Δρόμος Πάφου

Τα οδικά έργα υπερτοπικής σημασίας, χαρακτηριζόμενα ως Πολεοδομικά, σχεδιάζονται και προωθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Η Κατασκευή  των δρόμων αυτών στόχο έχει την επίλυση κυκλοφορικών προβλημάτων μιας περιοχής. Επιπρόσθετα συμβάλλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό  της υποδομής μιας επαρχίας.

Το κόστος κατασκευής όλων των Πολεοδομικών Οδικών Έργων καλύπτεται κατά  ένα μεγάλο ποσοστό από το κράτος και κατά ένα μικρότερο από τις Τοπικές Αρχές, Δήμους και Κοινότητες.


Ένα τέτοιο έργο είναι ο Δυτικός Παρακαμπτήριος Πάφου (ο δρόμος που θα συνδέσει τον κόμβο παρά το «Βιοφώς» με τον παραλιακό δρόμο παρά το εστιατόριο «Μελάνια») και αποτελεί την τελευταία φάση του Περιμετρικού Δρόμου της πόλης της Πάφου.

Για το Έργο αυτό, έχει ετοιμαστεί Ρυθμιστικό Σχέδιο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Συζητήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων, αρχικά στις 25 Οκτωβρίου 2012, όπου έγιναν παρατηρήσεις/ εισηγήσεις και εγκρίθηκε στις 22 Ιουλίου 2013.

Στη συνέχεια ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση. Υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος για συζήτηση στην Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και έκδοση Γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Μετά τις απαιτούμενες διορθώσεις το Ρυθμιστικό Σχέδιο τέθηκε σε Δημόσια Παρουσίαση, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία, και ακολούθως προωθήθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, για την προώθηση ενός έργου και συμπερίληψη επαρκούς ποσού στον προϋπολογισμό, απαιτείται έγκριση Σημειώματος Έργου (P.C.N.), από το Υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως από ΕΠΣΕΑ (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού).

Το Σημείωμα Έργου βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης χωρίς ακόμη να αποφασιστεί πότε θα προωθηθεί, ώστε να προχωρήσει η ετοιμασία Κατασκευαστικών Σχεδίων. Γι’ αυτό το λόγο δεν λήφθηκε πρόνοια για συμπερίληψη του Έργου στους προϋπολογισμούς του 2018, ούτε και διαφαίνεται έγκριση του για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Υπάρχει δηλαδή δικαιολογημένη ανησυχία για μεγάλη καθυστέρηση του έργου.

Αυτό το σημαντικό οδικό έργο για την πόλη και επαρχία της Πάφου θα δώσει  ώθηση στην εμπορική, τουριστική και οικονομική δραστηριότητα  της περιοχής. Επιπρόσθετα θα συμβάλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό  της υποδομής της Πάφου. Η ολοκλήρωση του περιμετρικού αυτού δρόμου της Πάφου είναι καθοριστικής σημασίας  για ποιοτική αναβάθμιση του αναπτυξιακού προφίλ της επαρχίας.

Όλοι οι Φορείς της Πάφου πρέπει να συμβάλουν, συμμετέχοντας ενεργά, ώστε να αποφευχθούν  άλλες μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Δυτικού Παρακαμπτήριου της Πάφου.

Αντώνης Αντωνίου,
Πρώην Βουλευτής Πάφου, ΔΗΚΟ.