Δείχνει και πάλι το ανάλγητο της πρόσωπο η Εκκλησία…

Δείχνει και πάλι το ανάλγητο της πρόσωπο η Εκκλησία…

Ξεπερνά τα όρια της ρατσιστικής διάκρισης ο τρόπος που η Μητρόπολη Πάφου μεταχειρίζεται την κηδεία του Ντόναλντ Νέλσον, ο οποίος απεβίωσε πριν λίγες μέρες σε ηλικία 69 ετών.

Η Ελληνοκύπρια σύζυγός του και τα παιδιά τους, οι οποίοι είναι όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι, ζήτησαν η κηδεία του αγγλικανού Νέλσον να γίνει στην εκκλησία της Μεσόγης, όπου διέμενε για σχεδόν 30 χρόνια. Στην ίδια εκκλησία είχε παντρευτεί με τη σύζυγό του. Τώρα, όμως, τους υπέδειξαν από τη Μητρόπολη Πάφου ότι η μόνη παραχώρηση που μπορεί να γίνει είναι να ψαλεί ένα τρισάγιο στη διάρκεια της ταφής και τίποτε άλλο.


Η σύζυγος και τα παιδιά του Νέλσον γνωρίζουν ότι σε άλλες περιπτώσεις εκτός Πάφου και συγκεκριμένα στην Πόλη Χρυσοχούς έγιναν νεκρώσιμες ακολουθίες σε ναούς και μάλιστα στην παρουσία ιερέων τόσο της αγγλικανικής όσο και της ορθόδοξης εκκλησίας. Από την ημέρα που απεβίωσε ο Νέλσον, οι οικείοι του εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, την οποία έχουν να διαχειριστούν, τρέχουν δεξιά και αριστερά για να βρουν άκρη με τις διαδικασίες της ταφής, διότι θέλουν να τον αποχαιρετήσουν όπως οι ίδιοι θεωρούν καλύτερα.

Σε επικοινωνία τους με τον «Π», τόσο η θυγατέρα του Νέλσον όσο και η σύζυγός του Φωτεινή, εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον τρόπο που τους μεταχειρίζεται η Μητρόπολη Πάφου. «Είμαστε», όπως ανέφεραν, «χριστιανοί ορθόδοξοι και θέλουμε να αποχαιρετήσουμε τον άνθρωπό μας όπως νομίζουμε ότι θα ήθελε και ο ίδιος που ήταν χριστιανός, πλην όμως δεν είχε βαπτιστεί ορθόδοξος.

Αυτό, βέβαια, δεν ήταν εμπόδιο πριν από 26 χρόνια για να τελεστεί το μυστήριο του εκκλησιαστικού γάμου στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσης στη Μεσόγη, με τον τρόπο που προβλέπει η ορθόδοξη εκκλησία. Το τραγικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο θάνατος του Νέλσον ήταν σχετικά αιφνίδιος και επήλθε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση της ασθένειάς του και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να γίνουν άλλες διευθετήσεις ή και σκέψεις τόσο από τον ίδιο όσο και τους οικείους του.

Πηγή: Πολίτης