Δεν έγινε σαφή τοποθέτηση στο θέμα των εγγυήσεων

Δεν έγινε σαφή τοποθέτηση στο θέμα των εγγυήσεων

Μια σαφή τοποθέτηση στο θέμα των εγγυήσεων ανέμενε από το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, όπως δήλωσε σήμερα.

Η Βρετανία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα ξεκάθαρα, όπως έπραξε και η Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο μέλλον σε οποιοδήποτε μελλοντικό σύστημα εγγυήσεων το οποίο είναι δυνατόν να απαιτήσει η Τουρκία, δήλωσε στην Πάφο ο κ. Ομήρου.


Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, πρέπει να απαιτήσει από τη Βρετανία, που έχει τεράστιες ευθύνες για την ανώμαλη κατάσταση στην Κύπρο να εγκαταλείψει κάθε διεκδίκηση να συνεχίσει να παραμένει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.
Λύση του Κυπριακού, κατέληξε, με συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 δεν είναι νοητή.

Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε. είναι απολύτως επαρκές εγγυητικό πλαίσιο της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε το πρωί το Δήμο Πέγειας και παρακάθισε σε σύσκεψη με το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε, εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ραγδαία, τα τελευταία χρόνια, αναπτυσσόμενος Δήμος της Πέγειας.

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη, όπως ανέφερε, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετα αναπτυξιακά έργα προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη αναπτυξιακή πορεία.

Ο κ. Ομήρου διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στην ανάγκη, σημείωσε, να συμβαδίζει η ανάπτυξη με τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Υπάρχουν, υπέδειξε, θέματα που αφορούν στο οδικό δίκτυο, στη διαχείριση της παραλίας και τη δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου, αλλά και το θέμα του περιορισμού της έκτασης των ζωνών προστασίας του διαχειριστικού σχεδίου της χερσονήσου του Ακάμα για τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους άμεσα υπευθύνους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζητώντας την επίλυση τους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ακουρσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την συμβολή του Γιαννάκη Ομήρου προς τα αρμόδια τμήματα θα επιλυθούν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έναρξη ορισμένων έργων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)