Δημόσια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάφο από το ΑΚΕΛ

Δημόσια συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πάφο από το ΑΚΕΛ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοικτή δημόσια εκδήλωση του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΚΕΛ Πάφου με θέμα «Η επικείμενη μεταρρύθμιση του θεσμού της Τοπικής αυτοδιοίκησης και η θέση του ΑΚΕΛ», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν οι Σταύρος Γερολατσιήτης Επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος και ο Δήμαρχος Λεμεσού και μέλος του κεντρικού Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανδρέας Χρίστου.

Παρουσιάζοντας τις πτυχές της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για την αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση του θεσμού ο επικεφαλής του  Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος Σταύρος Γερολατσιήτης προειδοποίησε για πολλοστή φορά πως αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία αποψίλωσης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι στους δημότες, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης,  “θα απαξιωθεί ο ίδιος ο θεσμός από τους δημότες και θα οδηγήσει σε εκφυλισμό του ρόλου του”.


Ανησυχούμε, συμπλήρωσε ο κύριος Γερολατσιήτης, για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα πως στόχος είναι η συρρίκνωση και όχι η διαφύλαξη και η ανάπτυξή του.

«Η μελέτη των Βρετανών δεν μας ξάφνιασε πρόσθεσε. Το ΑΚΕΛ επανειλημμένα προειδοποίησε ότι προετοιμάζετε από την κυβέρνηση, η κοινή γνώμη για τη συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συνεχείς απαξιωτικές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών , καθώς και δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι υπάρχει παντελής έλλειψη σεβασμού στο θεσμό και στη προσφορά της Τ.Α. στην Κυπριακή κοινωνία και ότι είχαν προαποφασίσει το μέλλον της Τ.Α. που οδηγεί σε μια απονευρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτοί ήταν φαίνεται και οι όροι εντολής προς τους μελετητές που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Η μελέτη δεν είναι αρκούντως τεκμηριωμένη ούτε ικανοποιητική και βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε συνεντεύξεις με κυβερνητικά στελέχη. Περιέχει ανακρίβειες, παρουσιάζει αδυναμίες προσέγγισης και εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα.

Τα πιο πάνω προσθέτουν στην γενικότερη προσπάθεια που τόσο η Τρόικα όσο και κάποιοι κύκλοι προωθούν για απαξίωση οτιδήποτε κοινωνικού και δημόσιου μαζί και της Τ.Α. και κτίζουν αυθαίρετα στην προσπάθεια για συρρίκνωση και εξαφάνιση της Τ.Α. Αγνοούν και παραγνωρίζουν την ιστορία ,τους αγώνες και τις καθημερινές προσπάθειες των τοπικών αρχών για να βρίσκονται κοντά στον πολίτη, για τον πολίτη».

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου και μέλος του κεντρικού γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος, επαναδιατύπωσε τις θέσεις που το ΑΚΕΛ προβάλλει και αφορούν το περιεχόμενο και τις επιδιώξεις που είχαν τα διαμορφωμένα από την προηγούμενη Κυβέρνηση νομοσχέδια που προβλέπουν στην σύσταση και λειτουργία συμπλεγμάτων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης , που προνοούν μεγάλης έκτασης συνεργιών και συνεργασιών με συγκεκριμένο περιεχόμενο και επιδιώξεις. Μέσα από τέτοιες συνεργασίες και συμπλεγματοποιήσεις, πρόσθεσε, μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει και να προωθήσει σημαντικότατο ρόλο και σε σειρά από ζητήματα όπως το θέμα της κοινωνικής ευημερίας, πολιτισμού , αθλητισμού και περιβαλλοντικών δράσεων και ενεργειών . Θεωρούμε ότι οι απόψεις μας εμπεριέχονται και στα σενάρια που πρότειναν οι Βρετανοί μελετητές. Χαρακτήρισε δε αδιανόητη την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Δήμους- μαμούθ οι οποίοι θα είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Στην Γερμανία και τη Γαλλία, ανέφερε χαρακτηριστικά, οι μεγαλύτεροι Δήμοι δεν ξεπερνούν τις 144 χιλιάδες κατοίκους και εμείς επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους των 160 χιλιάδων κατά μέσο όρο σε κάθε επαρχία.

Τέλος, εκ μέρους του γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΚΕΛ Πάφου ο Μάριος Ιγνατίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι σχεδιασμοί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίζονται στη φιλοσοφία του να υπηρετεί ο θεσμό τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το ΑΚΕΛ είναι πάντα έτοιμο, ανέφερε, να συμβάλει με τις απόψεις και τις τοποθετήσεις του δημιουργικά προς όφελος της Τ.Α. αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη δυνατότητα της να εργαστεί για προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, στους Δήμους και στις Κοινότητες.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ στο Δήμο Πάφου, στο Δήμο Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς, αρκετοί πρόεδροι Κοινοτικών συμβουλίων όλων των κομμάτων και ο Γραμματέας της Επιτροπής Υπαίθρου του κόμματος, Γεώργιος Ζούκωφ.