Διαχείριση του άγχους για Ασφάλεια και Υγεία Εργαζομένων

Διαχείριση του άγχους για Ασφάλεια και Υγεία Εργαζομένων

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου 2015, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω λίγα λόγια για αυτή την προσπάθεια που γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων αλλά και από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κύπρου που αναλαμβάνει την ενημέρωση του κοινού στα θέματα αυτά. Ως θέμα της εκστρατείας αυτής για το 2015 καθορίστηκε το άγχος που οφείλεται στην εργασία και οι σχετιζόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενημερώσει και να προτείνει τρόπους διαχείρισης του άγχους στην εργασία ώστε να αντιμετωπίσει διαφόρους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που είναι αιτίες εργασιακών ατυχημάτων και διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και ψυχικά νοσήματα όπως κατάθλιψη, εργασιακή εξουθένωση κτλ.

Η προσπάθεια που γίνεται από το κράτος της Κύπρου τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη, και μέσω ευρωπαϊκών οδηγιών η ασφάλεια και υγεία ως εκπαίδευση ξεκίνησε να είναι υποχρεωτική σε πάρα πολλούς κλάδους σπουδών. Στα σχολεία επίσης ξεκίνησε η ενημέρωση στα θέματα αυτά που έχει ως στόχο την καλλιέργεια της γνώσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων από μικρή ηλικία ώστε οι μελλοντικοί εργαζόμενοι να κατέχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για πρόληψη των εργασιακών ατυχημάτων.


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κύπρου διαθέτει προς το κοινό διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης αλλά και εξειδικευμένους συμβούλους, που ενημερώνουν και προτείνουν στους εργαζομένους τρόπους εφαρμογής διαφόρων μέτρων για διατήρηση της ασφάλειας και υγείας τους.

Ως καθηγητής στο Κολέγιο CDA θα αναφερθώ στους κλάδους Κομμωτικής και Αισθητικής όπου με τον σωστό σχεδιασμό των προγραμμάτων συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα μαθήματα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι στις κατευθυντήριες οδηγίες του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Με την ευκαιρία αυτή θα αναφέρω 10 τρόπους για μείωση του άγχους στην εργασία με στόχο την αποφυγή διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

  1. Δεν κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα
  2. Κλείνω διάφορες εκκρεμότητες
  3. Δίνω χρόνο πριν, κατά και μετά για κάθε εργασία
  4. Κάνω συχνά συγύρισμα
  5. Αποφεύγω τις συγκρούσεις
  6. Σκέφτομαι θετικά
  7. Χαλαρώνω και διασκεδάζω συχνά
  8. Μιλώ ευγενικά στην καθημερινότητα μου
  9. Γυμνάζομαι
  10. Μιλώ θετικά για τη ζωή

Η αποτελεσματική επικοινωνία αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχή συνύπαρξη, συνεργασία αλλά και επιτυχία των ανθρώπων στο χώρο εργασίας αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον γιατί θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των ανθρώπων.
Για να προωθήσετε λοιπόν το πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας αλλά και να δημιουργήσετε συνθήκες ευημερίας στο περιβάλλον σας, επικοινωνήστε πρώτα από όλα αποτελεσματικά με τους γύρω σας.

* Γιώργος Βασιλείου – Νοσηλευτής, Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Καθηγητής Κολεγίου CDA