Ε/κ και Τ/κ γυναίκες έντυσαν Τζαμί με σμιλί

Ε/κ και Τ/κ γυναίκες έντυσαν Τζαμί με σμιλί

Δημιουργίες από σμιλί ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων γυναικών, «έντυσε» την περίφραξη του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, στην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλου στην Πάφο.

Κάθε σχέδιο φτιάχτηκε από μια ελληνοκύπρια και μια τουρκοκύπρια μαζί, σε μια συμβολική κίνηση για την επιθυμία των ανθρώπων στις δύο κοινότητες για συνεργασία και επανένωση. Ήταν μια ακόμη δράση της δικοινοτικής ομάδας γυναικών Peace2Peace, μερικούς μήνες μετά τις πρώτες δράσεις τους που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, με το ντύσιμο της άγκυρας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου και του κορμού ενός δέντρου στο Πάρκο Μαλλιώτου στο κέντρο της Πάφου.


Δεκάδες ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που έφθασαν το πρωί με λεωφορείο στις ελεύθερες περιοχές, μετείχαν στη δράση, δίνοντας ξανά δικοινοτικό χρώμα στους δρόμους της συνοικίας, μετά από δεκαετίες. Μετά την τοποθέτηση των δημιουργιών από σμιλί στην περίφραξη του μνημείου, οι μετέχοντες στην εκδήλωση περπάτησαν στους δρόμους της τουρκοκυπριακής συνοικίας, μπήκαν στο εσωτερικό του τζαμιού και στη συνέχεια παρατέθηκε στις τουρκοκύπριες γυναίκες γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.

Το παρών της στην εκδήλωση έδωσε και η πρώην Επίτροπος Πολιτισμού της Ευρωπαικής Ένωσης, Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία χαιρέτησε την πρωτοβουλία. Σε δηλώσεις της η κ. Βασιλείου τόνισε ότι και μόνο το όνομα του τζαμιού, ως Αγία Σοφία, βάσει του προυπάρχοντος χριστιανικού μνημείου, καταδεικνύει την ενότητα και την φιλία που επικρατούσαν σε αυτό τον τόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Με τη δράση τους αυτή», είπε, «οι γυναίκες του Μουττάλου αναβιώνουν τα παλιά έθιμα και τις παλιές συνήθειες τους, όταν συνυπήρχαν εδώ».

Η δικοινωτική πρωτοβουλία Peace2Peace οργανώνει ένα ακόμη δρώμενο τον Μάιο, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της. Θα γίνει στον βοτανόκηπο που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο στην περιοχή του τζαμιού . Θα είναι, εξηγούν, μια εγκατάσταση με βότσαλα ντυμένα με το σμιλί, για την οποία δίνονται τα νήματα σε όλες τις κοπέλες που θέλουν να φτιάξουν ένα έργο για να τοποθετηθεί στο χώρο.

Η εγκατάσταση θα γίνει στις 21 Μαΐου.

Πηγή: Φιλελεύθερος