Εναρκτήρια Διάλεξη “Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο”

Εναρκτήρια Διάλεξη “Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο”

Tο «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο», που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος, ανοίγει τις πύλες του για τον 13ο κύκλο διαλέξεων. Ένας δυναμικός και ενδιαφέρων κύκλος διαλέξεων προσκαλεί τους κατοίκους όλων των ηλικιών της Πάφου σε ένα γόνιμο διάλογο για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα.

Η εναρκτήρια διάλεξη, υπό τον τίτλο «Διαδίκτυο: ευλογία ή κατάρα; Δημιουργώντας παιδιά-αγγέλους ή τέρατα; Ο ρόλος της οικογένειας στην εκπαίδευση του (διαδικτυακού) Ανθρώπου», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, και ώρα 7.00μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, φιλοξενεί την κα. Φαίδη Φαίδωνος, διδάκτωρα εκπαιδευτικής ψυχολογίας.


Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας του ανθρώπου, με τον αριθμό των χρηστών να υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Οι χρήσεις του πολυάριθμες και ποικίλες, αρκετές εκ των οποίων εγείρουν ιδιαίτερο προβληματισμό. Πέραν από την αξιοσημείωτη θετική συνεισφορά του, το διαδίκτυο κρύβει ομολογουμένως και τεράστιους κινδύνους, οι οποίοι χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης. Ποιες λοιπόν διαδικτυακές χρήσεις θεωρούνται ποιοτικές και ασφαλείς και ποιες μπορούν να αποβούν καταστροφικές; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός παιδιού, ενός εφήβου και μιας ολόκληρης οικογένειας, η ενασχόληση με επικίνδυνες διαδικτυακές δραστηριότητες; Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν, πάντως, πως η φροντίδα και η εποπτεία από μέρους του γονέα είναι σε θέση να προστατεύσουν το παιδί από επικίνδυνες συμπεριφορές – είτε αυτές εμπεριέχουν τη διαδικτυακή χρήση είτε όχι – και να συντελέσουν στην υγιή συναισθηματική και κοινωνική του προσαρμογή. Η εκπαίδευση του διαδικτυακού ανθρώπου αποτελεί συνεπώς, μια από τις επιπρόσθετες προ(σ)κλήσεις της σύγχρονης οικογένειας. Το ζητούμενο δεν είναι η δαιμονοποίηση του διαδικτύου, αλλά η εκπαίδευση ενός Αν-θρώπου ουσίας, με στέρεες αντιστάσεις, που είναι σε θέση να κρίνει, να συγκρίνει, να επιλέγει, να απορρίπτει και τελικά να αξιοποιεί το ελκυστικό αυτό εργαλείο για μάθηση και αυτοβελτίωση.

Οι διαλέξεις του «Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου» είναι ανοικτές για το κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το Ράδιο Πάφος 93.7 και ηχογραφημένες από το Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice 95.2. Με το τέλος των εισηγήσεων το κοινό, αλλά και το ακροατήριο του Ράδιο Πάφος, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που ακολουθεί.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα «Πολίτης», UCY Voice 95,2

Πληροφορίες: 22894305/ 26960857