Η ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχτεί προσεγγίσεις οι οποίες πλήττουν τα λαϊκά και κοινωνικά συμφέροντα, λέει ο Γ. Ομήρου

Η ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχτεί προσεγγίσεις οι οποίες πλήττουν τα λαϊκά και κοινωνικά συμφέροντα, λέει ο Γ. Ομήρου

Μήνυμα έστειλε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ ότι ΕΔΕΚ


δεν θα αποδεχτεί προσεγγίσεις οι οποίες πλήττουν καίρια τα λαϊκά και τα κοινωνικά συμφέροντα .

Ο κ Ομήρου εξέφρασε επίσης την έκπληξη του με τις χθεσινές δηλώσεις που άκουσε και με τις οποίες χαρακτηρίστηκαν σαν πυροτεχνήματα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, όπως είπε.

“Είναι πράγματι εκπληκτικό” είπε, να χαρακτηρίζεται μια τέτοια νομοθετική κοινωνικής φύσης πρωτοβουλία ως πυροτέχνημα, δηλαδή συνέχισε, “ το να προστατέψουμε τα σπίτια του κόσμου και να εμποδίσουμε το ξεσπίτωμα του κόσμου , αυτό να χαρακτηρίζεται ως πυροτέχνημα” .

Πρόσθεσε ακόμη, πως απομένει στους πολίτες και στην κυπριακή κοινωνία να κρίνει τέτοιου είδους προσεγγίσεις.

Ο κ Ομήρου αναφερόμενος στην Κυβέρνηση “που αποδέχτηκε τις απαιτήσεις της Τρόικας σε ό,τι αφορά την κατοικία και την “μη προστασία” της κατοικίας και των απαιτήσεων που έχει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση της Βουλής προς τέτοιες απάνθρωπες αντικοινωνικές απαιτήσεις της τρόικας”, απήντησε πως η ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχτεί αυτού του είδους τις προσεγγίσεις οι οποίες πλήττουν καίρια τα λαϊκά και τα κοινωνικά συμφέροντα .

Η ΕΔΕΚ συνέχισε , με πολλή σωφροσύνη και υπευθυνότητα θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες τροποποιήσεις επί της νομοθεσίας δηλαδή επί της πρότασης νόμου που έχει ήδη κατατεθεί ούτως ώστε να υπάρχουν επαρκείς διασφαλίσεις και ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες – όπως εκτίμησε – δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το τραπεζιτικό σύστημα .

Δηλαδή πρώτον σημείωσε “ ο δανειολήπτης θα πρέπει πρώτα να επιχειρήσει την συνεννόηση με την τράπεζα” , άρα- όπως είπε – , “ θα πρέπει να υπάρχει χρόνος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης”. Δεύτερον, συνέχισε “ θα πρέπει να πρόκειται για την πρώτη την κύρια κατοικία και θα υπάρχει περιορισμός δηλαδή θα πρέπει να αφορά κατοικία ύψους 30 χιλ ευρώ με τιμές του 1980, δηλαδή μια μέση κατοικία με σημερινές τιμές”.

Συνεπώς είπε χαρακτηριστικά , όλα αυτά που λέγονται, ότι δήθεν θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση των τραπεζών, και συνεπώς πλανώνται ως εκβιαστικά τα διλήμματα γιατί μας λένε ότι θα οδηγηθούμε σε νέα κουρέματα , είναι εκτός τόπου και χρόνου και εκτός πραγματικότητας.

Στο τέλος συνέχισε ο κ Ομήρου “ μας λένε δηλαδή ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύουμε τις τράπεζες είναι να ξεσπιτώσουμε τον κόσμο” . Και αύριο διερωτήθηκε, “ τι θα μας πουν, ότι πρέπει να καταδικάσουμε τους πολίτες των δια πείνας θάνατο για να προστατεύουμε τις τράπεζες ;”

O κ. Ομήρου συμπλήρωσε ακόμη πως τα διατάγματα που θα εκδίδει το δικαστήριο μετά που θα υποβάλει την αίτηση ο δανειολήπτης, θα έχουν χρονική ισχύ ενός έτους , άρα δεν θα είναι επ’ αόριστο η ισχύς αυτού του διατάγματος, όπως ανέφερε.

«Δεν χαρακτηρίζεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η επιστροφή της Αμμοχώστου»

———————

Η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου δεν χαρακτηρίζεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανέφερε ο Πρόεδρος του Κ. Σ ΕΔΕΚ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο.

“Η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου” είπε , “ υπάρχει ως ρητή διάταξη σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει ρητή διάταξη στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει ρητή αναφορά στην συμφωνία υψηλού επιπέδου στην συμφωνία του 1979 Κυπριανού – Ντενκτάς” και συνεπώς- όπως είπε -, “ είναι ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της”.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως ούτε πρέπει η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου να διασυνδέεται με άνοιγμα κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας- ΕΕ.

Τα ΗΕ συνέχισε, ουδέποτε διασύνδεσαν το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου με οποιοδήποτε άλλο θέμα προσθέτοντας πως δε θα πρέπει να σπεύδουμε εμείς να το συνδέσουμε με άλλα θέματα.

«Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε προσφορά χωρίς καταβολής τιμήματος»

—————————————————————————————

Οποιαδήποτε προσφορά και μάλιστα χωρίς καταβολή τιμήματος είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου , όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δώρο που πρόσφερε το Σουλτανάτο για την αποκλειστική ζώνη της Κύπρου. Ο κ Ομήρου που ανέφερε πως δεν έχει πλήρη ενημέρωση γύρω από το θέμα, σημειώνοντας πως θα αναμένει προσεχώς να έχει πληροφόρηση για το τι είδους ακριβώς ναυτικό μέσο πρόκειται, και αν είναι – όπως είπε- χρήσιμο για την Εθνική Φρουρά θα πρέπει ασφαλώς να γίνει αποδεκτό.