Η Εμπα τίμησε το βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτο Χ”Γεωργίου Καμάρα

Η Εμπα τίμησε το βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτο Χ”Γεωργίου Καμάρα

Μετά το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας και η γενέτειρα του Έμπα τιμά το βετεράνο του Β’ παγκοσμίου πολέμου, Νεόφυτο Χατζηγεωργίου Καμάρα.


Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Έμπας σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε να τιμήσει μετά θάνατο το βετεράνο Νεόφυτο Χατζηγεωργίου Καμάρα, με την μετονομασία συγκεκριμένης οδού στο όνομα του. Η απόφαση υλοποιήθηκε άμεσα και ήδη συγκεκριμένη οδό που βρίσκεται πλησίον της περιοχής που έζησε στην Έμπα ο Νεόφυτος Χατζηγεωργίου Καμάρας, μετονομάστηκε.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω βετεράνος τιμήθηκε μετά θάνατο πριν από ένα περίπου χρόνο με τον Πολεμικό Αστέρα του Β παγκοσμίου πολέμου, το πολεμικό μετάλλιο του Βασιλέως Γεωργίου 1939- 1945 και τον πολεμικό αστέρα της Αφρικής 1939 – 1945. Πριν από τρία περίπου χρόνια τιμήθηκε από την κυπριακή πολιτεία με το μετάλλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον γιο του Νεόφυτου Χατζηγεωργίου Καμάρα, Γιώργο Χατζηγεωργίου, πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο πατέρας του με την έναρξη του Β παγκοσμίου πολέμου το 1940 , εντάχθηκε στο Κυπριακό Σύνταγμα και μεταφέρθηκε στη Βόρεια Αφρική όπου πολέμησε στο Τομπρούκ και στο Ελ- Αλαμέϊν. Αρχές του 1941, με την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα όπου πολέμησε από τη Βόρειο Ελλάδα μέχρι την Καλαμάτα, όπου συνελήφθη αιχμάλωτος το Μάιο του 1941 με την παράδοση της Ελλάδας.

Από την Ελλάδα ακολούθως, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου, ο πατέρας του μεταφέρθηκε στη Γερμανία με άλλους αιχμαλώτους , όπου παρέμεινε για 4 περίπου χρόνια σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων. Απελευθερώθηκε το καλοκαίρι του 1945 από τους Συμμάχους, με την κατάληψη της Γερμανίας και μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Στην Κύπρο επέστρεψε τον Γενάρη του 1946.
Ο Νεόφυτος Χατζηγεωργίου Καμάρας έφυγε από τη ζωή στις 5.3.2012 σε ηλικία 96 ετών.
Ο κ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Κοινοτικό Συμβούλιο της Έμπας για την απόφαση του.