Η κυβέρνηση αρωγός στην κάθε προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα 50χρονα του ΕΒΕ

Η κυβέρνηση αρωγός στην κάθε προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα 50χρονα του ΕΒΕ

Η κυβέρνηση θα στέκεται πάντοτε αρωγός και ακούραστος συνεργάτης


στην κάθε προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου στον αγώνα για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας, ανέφερε στην Πάφο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50χρονα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει, είπε ο κ Αναστασιάδης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης, και πρόσθεσε πως «αυτά τα αντιμετωπίζουμε ως εργαλεία υποβοήθησης τόσο της οικονομίας όσο και των επιχειρηματιών μας για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε».

Ο κ Αναστασιάδης σημείωσε πως η κυβέρνηση προώθησε ήδη μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έχουμε ήδη εξαγγείλει μέτρα για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, είπε ο κ Αναστασιάδης, «την αύξηση των συντελεστών δόμησης, την πολεοδομική ανάπτυξη γης, την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο, την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, την παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, την αναπτυξιακή αξιοποίηση της Κρατικής Περιουσίας, τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους και πολλά άλλα».

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 150 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

Λάβαμε επίσης μέτρα συνέχισε « για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, την παροχή καλύτερων, ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες». Πρωταρχικός στόχος παραμένει είπε « η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Οι ξένες επενδύσεις είπε, είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας μας.

Ο κ Αναστασιάδης σημείωσε πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση εκστρατείας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικήςσημασίας για τις επενδύσεις, ενώ ήδη – όπως είπε-   επισκέφτηκε το Κουβέιτ και την Αίγυπτο .

Πρόσθεσε ακόμη, πως θα ακολουθήσουν επισκέψεις του στο Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ προγραμματίζονται άλλες στην Κίνα στη Ρωσία, το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Ο τουρισμός ανέφερε, αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τη χώρα μας και η Πάφος πρωταγωνιστεί στον τομέα αυτό απολαμβάνοντας ένα σημαντικό μερίδιο, αφού δέχεται περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί έναν δημοφιλή και επιτυχημένο τουριστικό προορισμό, με λαμπρές προοπτικές για το μέλλον.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως ο ίδιος προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση του επενδύουν στους επιχειρηματίες της Κύπρου, και προσδοκούν ότι μαζί «θα βγούμε από το σημερινό οικονομικό τέλμα και την ύφεση».

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι το ΕΒΕ Πάφου θα επαναλάβει το μικρό οικονομικό θαύμα του, αυτό που κατέστησε την Πάφο ένα σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου.

Το ΕΒΕ Πάφου σημείωσε , αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και της προόδου της πόλης και της επαρχίας της Πάφου και είμαι σίγουρος ότι θα διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση των έργων που εκκρεμούν ή προγραμματίζονται, για την ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθειά εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη του ΕΒΕ Πάφου ,είπε , και να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο στην αποστολή του Επιμελητηρίου όσο και στην οικονομική ανάπτυξη της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα.

 Μέσα από το έργο του το ΕΒΕ Πάφου συνέχισε, « απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, με δυναμικό ρόλο και διεκδικητικό λόγο», σημειώνοντας ότι , δεν έχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα πράξει και στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την πατρίδα μας.

Ο κ Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο είπε «επενδύουμε σ’ εσάς και προσδοκούμε ότι μαζί θα βγούμε από το σημερινό οικονομικό τέλμα και την ύφεση. Ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επανάκτηση της αξιοπιστίας που μας αξίζει. Η Πάφος είναι σε θέση να δώσει ευκαιρίες στην οικονομία και λύσεις στα σημερινά προβλήματα, όπως συνέβη και το 1974».

Παρατήρησε επίσης, πως η ανέλιξη και ανάπτυξη της Πάφου τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ταυτόσημη με την ιστορία του ΕΒΕ Πάφου, που έχει διαδραματίσει, – όπως είπε-, καθοριστικό ρόλο στην τεράστια ανάπτυξη που συντελέσθηκε στην επαρχία της Πάφου και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, «ως η αναπτυξιακή οργάνωση που έβαλε τη σφραγίδα της στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης, που προώθησε την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο επιχειρηματικός κόσμος και η ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Πάφου και που πέτυχε αποτελέσματα πέραν και των πιο φιλόδοξων προσδοκιών».

 Το ΕΒΕ Πάφου, συνέχισε, έχει καταστεί μια θεσμική δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης διευρύνοντας έτσι το κύρος και την αξιοπιστία του επιμελετηριακού θεσμού. Συνεργάζεται στενά και παραγωγικά με το κράτος, τους τέσσερις δήμους της επαρχίας και τους άλλους φορείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πάφου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας.

Ήταν ακόμα πρόσθεσε, από τους εμπνευστές της σύστασης του πολιτιστικού φορέα Paphos Aphrodite Festival, που καθιέρωσε την πιο σημαντική και διεθνούς εμβέλειας πολιτιστική δραστηριότητα στην Κύπρο, και ίδρυσε επίσης την Ευρεία  Τουριστική Επιτροπή του Επιμελητηρίου  με στόχο την προβολή της Πάφου ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού, την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων, την αναβάθμιση του αεροδρομίου και την προώθηση διάφορων έργων υποδομής και ανάπτυξης.

Καταλήγοντας ο κ Αναστασιάδης είπε πως η πορεία του ΕΒΕ Πάφου είναι μακρά και πολυσήμαντη και καταγράφεται στο εξαιρετικό λεύκωμα που έχει εκδώσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου με την ευκαιρία της φετινής επετείου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει – όπως ανέφερε – ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη νέα γενιά και χρήσιμη πηγή άντλησης πληροφοριών για τους μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές της αξιοσημείωτης προόδου της Πάφου.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/