Η Κύπρος φιλοξενεί το εκλογικό συνέδριο του CESP

Η Κύπρος φιλοξενεί το εκλογικό συνέδριο του CESP

Στην παρουσία των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων και πολλών επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη του 9ου εκλογικού συνεδρίου (Κογκρέσο) του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων σε ξενοδοχείο στην Πάφο.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε στην παρουσία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, του Ανδρέα Συμεού προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.) του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου, του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, του Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου Μ. Μιλτιάδους και πολλών μελών της δύναμης .


Ο κ. Ομήρου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των χωρών μελών του «Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων», που ιδρύθηκε υπό το αρχαιοελληνικό «η ισχύς εν τη ενώσει» το 1988 και αποτελείται από 20 οργανώσεις – μέλη που προέρχονται από 19 χώρες, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των αστυνομικών και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων και συνθηκών εργασίας.

Χαιρετίζουμε, συνέχισε ο κ. Ομήρου, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κύπρο και ευελπιστούμε να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου στην Αστυνομία, που αποτελεί και την κύρια θεματική του Συνεδρίου.

Όσον αφορά, τώρα, τη σχέση της Βουλής με το Αστυνομικό Σώμα, ο κ. Ομήρου εξήρε την άριστη συνεργασία που υπάρχει καθώς και την αμφίδρομη επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί. Από πλευράς Βουλής, πρόσθεσε, “είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις, τις απόψεις και τις εισηγήσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας”.

Επεσήμανε επίσης πως η θετική στάση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Αστυνομία φαίνεται καθαρά από το χρόνο και τους πόρους που αφιέρωσε το 2004 στη διαμόρφωση, πάντα σε συνεργασία με την ίδια την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, του νέου νομικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία της Αστυνομίας Κύπρου στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Περί Αστυνομίας Νόμος έχει τροποποιηθεί από τότε, είτε μέσω προτάσεων νόμου είτε μέσω νομοσχεδίων, με σκοπό πάντα την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Αστυνομίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, πρόσθεσε, η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τα αστυνομικά θέματα, παρακολουθεί στενά την προώθηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αστυνομικών μέσω της αυτεπάγγελτης εξέτασης μη νομοθετικών θεμάτων.

Ο κ. Νικολάου στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως το 9° Εκλογικό Συνέδριο (Κογκρέσο) του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.), που μετρά 27 χρόνια ζωής, έχει μέλη από συνολικά 19 χώρες και εργάζεται για την προάσπιση των συμφερόντων 300,000 περίπου μελών της Αστυνομίας, μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και την επίτευξη κοινών στόχων.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έθεσε ως προτεραιότητά της, είπε ο κ. Ιωνάς, την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και προχώρησε στην ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου της Αστυνομίας, και, ταυτόχρονα, ενίσχυσε και ενισχύει τα μέλη της όσον αφορά την επιμόρφωση, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων τους, ώστε να διευκολύνει τον δύσκολο αγώνα που καλείται να φέρει σε πέρας καθημερινά.
Η ενίσχυση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας με προσωπικό και με σύγχρονο εξοπλισμό, η βελτίωση των επιχειρησιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, καθώς και των συνθηκών εργασίας και ανέλιξής τους, και η υιοθέτηση διοικητικών πρακτικών που ενισχύουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, αποτελούν για την Κυβέρνησή μας, μόνιμες και διαρκείς επιδιώξεις, συμπλήρωσε.

Με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς των μελών της Αστυνομίας της Κύπρου, ώστε η προσέγγιση με τον πολίτη να μην του προκαλεί αισθήματα αδικίας ή ασέβειας, επεκτείναμε σημείωσε ο κ. Ιωνάς το σύστημα Προειδοποιήσεων/Παρατηρήσεων στις τροχαίες παραβάσεις, δίνοντας την ευκαιρία στους οδηγούς να συμμορφωθούν με τους κανόνες οδικής ασφάλειας, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η καταγγελία, συνιστά μέτρο για βελτίωση και αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς και όχι μέσο τιμωρίας του πολίτη.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και οι επιμέρους στόχοι, με κυρίαρχο τον εκσυγχρονισμό του Σώματος της Αστυνομίας της Κύπρου έχει καθημερινά, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ο επιχειρησιακός ρόλος της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί και ήδη το προσωπικό τυγχάνει ορθολογιστικότερης διαχείρισης, μεταχείρισης και αξιοποίησης, αφού απαλλάσσεται σταδιακά από την εκτέλεση καθηκόντων μη αστυνομικής φύσεως.

Οι Αστυνομικοί της Κύπρου αποτελούν πλέον έναν πιο ευέλικτο, πιο ανθρωποκεντρικό και κυρίως έναν πιο αποτελεσματικό οργανισμό, και παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό, τα προβλήματα υποστελέχωσης και τις αυξημένες απαιτήσεις εξαιτίας της οικουμενικής τρομοκρατικής απειλής, εργάζονται είπε μεθοδικά, παραγωγικά και με περισσότερο ζήλο έναντι στις καθημερινές προκλήσεις.

Εξάλλου στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Αστυνομίας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής στην Κύπρο.

“Θεωρώ, συνάμα, σημαντικό και ευχάριστο το γεγονός ότι στο σημερινό συνέδριο χρίζεται και επίσημα, πλέον, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.), μετά από εκλογές που διενεργήθηκαν στη Γαλλία κατά το μήνα Μάρτιο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου, κ. Ανδρέας Συμεού,” είπε ο κ. Χρυσοστόμου εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα φανεί αντάξιος του ρόλου και της αποστολής του.

“Είναι πραγματική τιμή για τη μικρή μας πατρίδα”, συνέχισε, “η Κύπρος να προεδρεύει ενός Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Σώματος”.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ακόμη πως η ηγεσία της Αστυνομίας διατηρεί μια θετική στάση και προσέγγιση απέναντι στο συνδικαλίζεσθαι και κατ’ επέκταση στους εκπρόσωπους και τα μέλη των συνδικαλιστικών συνδέσμων της Αστυνομίας.

“Άλλωστε, κατά τις συχνές συσκέψεις που έχουμε με τους εν λόγω συνδέσμους, έχω πολλές φορές υπογραμμίσει ότι όντας προερχόμενοι και εμείς από τις τάξεις της Αστυνομικού Σώματος, από τη βάση και επιτρέψτε μου την έκφραση, από τα ίδια τα σπλάχνα της Αστυνομίας, αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του οργανισμού”, πρόσθεσε.

Ακολούθως ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως η ηγεσία της Δύναμης επιδίωξε και ανέπτυξε μια εξαιρετική συνεργασία με τους αστυνομικούς συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, το Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου και το Σύνδεσμο Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας Κύπρου ενώ τον τελευταίο χρόνο, παρατήρησε, έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου στις σχέσεις Ηγεσίας και Συνδέσμων.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ακόμη πως η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανά το παγκόσμιο, έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς δυσκολίες και πρωτόγνωρες προκλήσεις, πολύπλοκα και εν πολλοίς αλληλένδετα φαινόμενα, όπως η παγκοσμιοποίηση, το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και η ανάπτυξη νέων μορφών εγκλήματος, η πολυπολιτισμικότητα, η διεθνής τρομοκρατία, ως επίσης οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης εκεί και όπου υφίσταται, έχουν δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες από όλους τους αστυνομικούς οργανισμούς.

Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι οι αντιξοότητες δεν πτοούν σε καμία περίπτωση τη Δύναμη αλλά αντιθέτως την ενδυναμώνουν και την οπλίζουν με βούληση και αποφασιστικότητα, αναφέροντας ενδεικτικά τους τομείς καταπολέμησης των ναρκωτικών, της βίας στους αθλητικούς χώρους, του ηλεκτρονικού τζόγου, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Συμεού, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.), είπε πως η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για περιφρούρηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της δύναμις.

Δεν πρόκειται, συνέχισε, να δεχτούμε άλλες μονομερείς αποφάσεις.

Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σημειώνοντας ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον κυπριακό λαό αναφερόμενος τόσο στις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)