Η Σχολή Θέαματος της Πάφου

Η Σχολή Θέαματος της Πάφου

Σε συνέχεια της ανοικτής πρόσκλησης «H Σχολή Θεάματος της Πάφου» τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Οργανισμός Πάφος2017 και οι συνεργάτες του, Walk the Plank, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη Σχολή Θεάματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Πέμπτη 6 μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο η εκπαίδευση για καλλιτέχνες και επαγγελματίες του είδους, προερχόμενους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.


Δεκαέξι άτομα – σχεδιαστές, καλλιτεχνικοί διευθυντές, εικαστικοί και θεατρο-δημιουργοί – δούλεψαν μαζί με πέντε εκπαιδευτές από τους ειδικούς υπαίθριων τεχνών, Walk the Plank (Ηνωμένο Βασίλειο), για να εξερευνήσουν τεχνικές όπως τη χρήση του φωτός και της φωτιάς, χορογραφία σε υπαίθριους θεατρικούς χώρους, καθώς και πτυχές σχετικές με τη διαχείριση εκδηλώσεων. Επιπλέον, δάσκαλοι από 28 σχολεία της Πάφου συμμετείχαν σε μαθήματα κατασκευής φανών από ιτιά και χαρτομάντιλα. Την τεχνική αυτή θα την πάρουν στις τάξεις τους και θα δουλέψουν μαζί με τους μαθητές τους, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα μεταφέρουν τις κατασκευές τους κατά την Τελετή Έναρξης του Πάφος2017 τον Ιανουάριο.

Ως τελικό στοιχείο της εκπαίδευσης, όλοι συμμετείχαν σε μια μικρή πορεία γιορτής στην Πλατεία Γεροσκήπου, το βράδυ της Κυριακής. Ήταν μια ευκαιρία για τα μέλη της ομάδας, να βάλουν σε πράξη τις ιδέες τους σχετικά με την εμψύχωση του κοινού: η Πλατεία φωτίστηκε από τους φανούς και τα πύρινα γλυπτά που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες.

www.fotolarko.com.cy

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον ντόπιων οικογενειών και των νέων, έτυχε της στήριξης του Δημάρχου Γεροσκήπου και πολλών δασκάλων που κατέφθασαν για να μεταφέρουν τους φανούς μαζί με τις οικογένειές τους. Τυμπανιστές από τη Μπάντα του Δήμου Πάφου παρείχαν μια ρυθμική συνοδεία στην πορεία προς την Πλατεία, που ενθουσίασε τους θαμώνες των τριγύρω καφέ και εστιατορίων.

«Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να φέρουν κοντά τις κοινότητες, σε έναν κοινό εορτασμό του χώρου και της τοπικής ταυτότητας», ανέφερε η Liz Pugh, διευθύντρια του Walk the Plank. «Εργαζόμαστε για την Τελετή Έναρξης και οι δάσκαλοι της Πάφου αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ, το οποίο θα βρει μια ομάδα κυπρίων καλλιτεχνών να συνεργάζονται με διεθνείς καλλιτέχνες».

«Μέσα από τη συνεργασία μας, θα δημιουργήσουμε μια θεαματική υπαίθρια εκδήλωση, που θα μας χαρίσει μια εξαίρετη έναρξη στην πολιτιστική χρονιά της πόλης μας», συμπλήρωσε η Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος2017. «Η εκπαίδευση αυτή, μου προσέφερε νέες δεξιότητες και αυτοπεποίθηση, καθώς και το ξεκίνημα ενός νέου δικτύου με πόλεις συνδεδεμένες με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Πλόβντιβ (Βουλγαρία) και το Κάουνας (Λιθουανία)».

Η επόμενη Σχολή Θεάματος θα λάβει χώρα το 2017 στην Ιρλανδία, όπου αρκετοί καλλιτέχνες από την Πάφο θα ταξιδέψουν στο Λίμερικ για να συμμετάσχουν στο διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο είναι σχεδιασμένο με στόχο την ανάπτυξη νέων κοινών πολιτιστικής δραστηριότητας, καθώς και πανευρωπαϊκών ευκαιριών εργοδότησης. Το διετές Ευρωπαικό πρόγραμμα διασφαλίστηκε μέσω του ταμείου Δημιουργική Ευρώπη και υποστηρίζεται από το Πάφος2017.

Φωτογραφίες foto LARKO, Πάφος