Κοινή εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ γυναικών

Κοινή εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ γυναικών

Η ομάδα Peace 2 Peace πραγματοποίησε τη δεύτερη εγκατάσταση έργου εξωτερικού χώρου με σμιλί στο πάρκο των Ηλία και Αυγούστας Μαλιώτη στην Πάφο. Το έργο, σύμφωνα με τις διοργανώτριες του project Έλενα Δανιήλ, Χριστιάνα Μουζούρη και Nilgün Akin, είναι προπομπός αυτών που θα ακολουθήσουν ενταγμένα στο πρόγραμμα του Pafoς 2017.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Δανιήλ ανέφερε πως εκατοντάδες λουλούδια φτιαγμένα με σμιλί από Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες που συνεργάστηκαν στενά θα ενωθούν για να ντύσουν μια από τις εκατοντάχρονες ελιές στο πάρκο που βρίσκεται επί της οδού Γλάδστωνος και μπροστά από τη Δημοτική πινακοθήκη.


Σύμφωνα με την κ. Δανιήλ, η ομάδα Peace 2 Peace με την απλή καθημερινή επαφή και τη συνεργασία των μελών της και την όλη δημιουργική διαδικασία προάγει την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και την κατάρριψη στερεότυπων και προκαταλήψεων.

Γυναίκες κάθε ηλικίας από όλη την Κύπρο, αρχάριες ή έμπειρες στην παραδοσιακή τέχνη του σμιλιού, γνωρίζονται, ανταλλάσσουν ιδέες και συνεργάζονται για την ολοκλήρωση των έργων στο χώρο που θα εγκατασταθούν, ανέφερε.

Η κ. Δανιήλ είπε πως πρόκειται για τη δεύτερη εικαστική δημιουργία με σμιλί αφού η πρώτη είχε διοργανωθεί στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Πρόσθεσε δε, πως το πρότζεκτ υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Peace2Peace», μιας δικοινοτικής δράσης με εγκαταστάσεις έργων ανοικτού χώρου φτιαγμένων με σμιλί.

Η εκδήλωση αποτέλεσε – όπως είπε- μέρος του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 Re-Visiting Mouttalos, όπου οι εγκαταστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλου.

Στόχος του «Peace2Peace» ανέφερε η Χριστιάνα Μουζούρη είναι η δημιουργική επαφή, γνωριμία, ανταλλαγή ιδεών, κατάρριψη στερεοτύπων, αποδόμηση προκαταλήψεων και η ανάπτυξη φιλίας ανάμεσα σε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και όχι μόνο.

Τα έργα, είπε, “έχουν δημιουργηθεί κομμάτι κομμάτι με τη συνεργασία ατόμων από όλη την Κύπρο. Το κάθε άτομο έχει συμβάλει στο έργο που θα δημιουργηθεί με ένα ή περισσότερα κομμάτια και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση του έργου συνδέοντας τα διαφορετικά κομμάτια “.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Tουρκοκύπρια Nilgün Akin είπε πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και από πλευράς Tουρκοκυπρίων γυναικών. Ενδεικτικά ανέφερε πως έχουν συγκεντρωθεί 120 στο σύνολο γυναίκες ενώ τουλάχιστον οι μισές είναι Τουρκοκύπριες.

Πρόσθεσε πως για την αυριανή δράση που θα γίνει στο δένδρο της ελιάς έχουν πλέξει πάνω από 250 λουλούδια οι Τουρκοκύπριες.