Μέρα τιμής προς τον αγώνα και τους αγωνιστές αλλά και περισυλλογής , λέει ο Κ. Καδής

Μέρα τιμής προς τον αγώνα και τους αγωνιστές αλλά και περισυλλογής , λέει ο Κ. Καδής

Σήμερα πέρα του ότι είναι μέρα εορτασμού και τιμής προς τον αγώνα και τους αγωνιστές είναι και μέρα περισυλλογής, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στην Πάφο .

Μιλώντας μετά το πέρας της δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο ο κ. Καδής ανέφερε πως έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αντλήσουμε διδάγματα ακριβώς από το πνεύμα του αγώνα, από την συμπεριφορά και το ήθος των ηρώων μας για να συνεχίσουμε και εμείς το δικό μας τον αγώνα τόσο για την απελευθέρωση του τόπου μας όσο τον αγώνα – όπως είπε- για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα στην κοινωνία μας.


Θέλουμε σημείωσε, ” πολίτες με ήθος, με αρχές και με αξίες” για να αντιμετωπιστούν ριζικά όλα αυτά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

O κ. Καδής ανέφερε επίσης πως από την πλευρά της η Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από τα σχολεία προσπαθούν να δώσουν έμφαση στην καλλιέργεια αξιών και στην διαμόρφωση πολιτών που να έχουν και γνώσεις, αξίες και ολοκληρωμένη προσωπικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, κατέληξε.

Το πρόγραμμα των εορτασμών για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 περιλάμβανε δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου , χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου συμπαραστατούμενου από τον Ιερό κλήρο της πόλης.

Στρατιωτικό απόσπασμα απένειμε τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Την 1η Απριλίου 1955 είπε ο κ. Φαίδωνος εκδηλώθηκε η σημαντικότερη προσπάθεια για την απελευθέρωση της αγγλοκρατούμενης Κύπρου.

Ο ένοπλος αγώνας εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας, με όσες δυσκολίες έκρυβε το παράλογο και παράτολμο ενός τέτοιου εγχειρήματος, φαινόταν ως η μόνη διέξοδος για να “πειστεί” η αποικιακή υπερδύναμη να παραχωρήσει στους Έλληνες Κυπρίους την ελευθερία τους.

Από το 1878, όταν οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί, το κυπριακό πολιτικό αίτημα, η ένωση του νησιού με την Ελλάδα, είχε εκφραστεί με πολλούς τρόπους -όπως είπε- με θορυβώδεις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, την αποστολή εκατοντάδων υπομνημάτων και ψηφισμάτων με ενωτικό περιεχόμενο στα βρετανικά Υπουργεία, την αποστολή “Πρεσβειών” στο Λονδίνο, τη συμμετοχή χιλιάδων Κυπρίων εθελοντών στον ελληνικό στρατό σε περιόδους πολεμικής έντασης και, τέλος, με τα “Οκτωβριανά” του 1931.

Πρόσθεσε επίσης πως την εξέγερση του 1931 ακολούθησε στα επόμενα χρόνια μια στυγνή δικτατορική διακυβέρνηση, η “Παλμεροκρατία”, που κατήργησε όλες τις συνταγματικές ελευθερίες του κυπριακού λαού και, ταυτόχρονα, κατέστησε για πρώτη φορά μισητή σε μεγάλο αριθμό Κυπρίων, όλων των κοινωνικών τάξεων, τη βρετανική διακυβέρνηση.

Το κυπριακό ενωτικό κίνημα συνέχισε, ήταν το πιο μαζικό και το πιο μακρόβιο αλυτρωτικό κίνημα στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, προσθέτοντας πως σ’ αυτό συντελούσε η σαφέστατη πληθυσμιακή υπεροχή του ελληνικού στοιχείου στην Κύπρο, το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του νησιού και η πανελλήνια αίσθηση για τη “φιλελληνικότητα” των Βρετανών, από τους οποίους αναμενόταν μια κίνηση ανάλογη με την παραχώρηση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος το 1864.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε επίσης, πως οι περισσότεροι από τους πεσόντες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. έγραφαν στίχους, δείγμα κι αυτό της καλλιέργειας και του ήθους του Αγώνα.

Όμως ο ποιητής ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Βαγορής από την Τσάδα όπου σ’ ένα από τα ποιήματά του, με τίτλο “Λευτεριά”, – όπως είπε- καταγράφεται ανάγλυφα ο πατριωτισμός και η ελληνολατρεία που χαρακτήριζε εκείνη την εποχή και εκείνους τους Έλληνες της Κύπρου.

Διερχόμαστε ως Κυπριακός Ελληνισμός κρίσιμες ώρες είπε ο Δήμαρχος Πάφου και με γνώμονα τις αξίες που ενέπνευσαν τους Αγώνες του 1821 και του 1955, μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουμε, που δεν είναι λίγες.

Μπορούμε και πρέπει να επιβιώσουμε στην πατρογονική γη, διατηρώντας την ελληνική μας ταυτότητα μέσα στις νέες πραγματικότητες της ευρωπαϊκής οικογένειας, κατέληξε.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955- 1959 στον χώρο του ανδριάντα του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη .

Της δέησης προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ενώ αποδόθηκαν τιμές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Οι εκδηλώσεις στην Πάφο για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 ξεκίνησαν σήμερα με τον εωθινό στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των Εκπαιδευτηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου υπό την διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου .Η φιλαρμονική του Δήμου στις 06:30 το πρωί διήλθε από τις Λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Ευαγόρα Παλληκαρίδης και Νικολάου Νικολαϊδη.

Ακολούθως στις 07:15 το πρωί έγινε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των αρχών και των παλαιών πολεμιστών ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Οι εορτασμοί για την Εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 θα συνεχιστούν με την υποστολή της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των Αρχών της πόλης, παλαιών πολεμιστών στις 19:00 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με ανοικτή δεξίωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς Πάφου προς τιμήν των Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου 1ης Απριλίου 1955 στην Πάφο άρχισαν χθες με τη στέψη μνημείων από τα Εκπαιδευτήρια της Πάφου , ενδοσχολικούς εορτασμούς ενώ στις 12:00 τα μεσάνυκτα έγιναν συμβολικές εκρήξεις στο Ιακώβειο Στάδιο από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955- 1959.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/