Με καταθέσεις τριών μαρτύρων συνεχίστηκε η υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Με καταθέσεις τριών μαρτύρων συνεχίστηκε η υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Με τις καταθέσεις ακόμη τριών μαρτύρων συνεχίστηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Σήμερα κατέθεσαν στο Δικαστήριο οι Αντρέας Αγαθοκλέους, Διοικητικός Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Ευάνθης Δημοσθένους, Διοικητικός Λειτουργός του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου και Θέμης Φιλιππίδης, Δημοτικός Γραμματέας Πάφου.


Ο Αντρέας Αγαθοκλέους, Διοικητικός Λειτουργός για θέματα προσωπικού στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ανέγνωσε στο Δικαστήριο τις αρχικές του καταθέσεις στην Αστυνομία, οι οποίες και κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως έγγραφα, ως μέρος της κυρίως εξέτασης του μάρτυρα. Στις καταθέσεις αυτές, ο κ. Αγαθοκλέους αναφέρει μεταξύ άλλων ότι προσκόμισε στην Αστυνομία τους προσωπικούς φακέλους στο Τμήμα Πολεοδομίας των πρώην συναδέλφων του Γιώργου Κουλλαπή και Αντώνη Κουρουζίδη και των νυν συναδέλφων του Μιχάλη Πάντη και Στέλιου Παπαδόπουλου.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του μάρτυρα από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο, κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο επιστολή ημερομηνίας 15/11/2007, με την οποία τερματιζόταν η απόσπαση του Γιώργου Κουλλαπή στο Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και δεύτερη επιστολή ημερομηνίας 26/11/2009 από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας σχετική με τα καθήκοντα και τη συμπεριφορά του Γιώργου Κουλλαπή, στην οποία ο ΓΔ κατάγγελλε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κουλλαπής αυτοδιορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, ότι δεν πληροφόρησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Σωτήρας ότι αρμόδιος για να διορίζει στην Επιτροπή Αξιολόγησης ήταν ο Γενικός Διευθυντής και πως παρόλο που η απόσπαση του στο ΥΠΕΣ τερματίστηκε το 2007, αυτός συνέχιζε να εμπλέκεται σε θέματα του ΥΠΕΣ χωρίς να έχει αρμοδιότητα και χωρίς οδηγίες να επισκέπτεται το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο δικηγόρος του Γιώργου Κουλλαπή Άθως Κανναουρίδης έφερε ένσταση στην κατάθεση της συγκεκριμένης επιστολής ως τεκμήριο αμφισβητώντας το υπόβαθρο και τη σχετικότητα της επιστολής αλλά και υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο της αποτελεί προϊόν εξ ακοής μαρτυρίας. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση και αποδέχτηκε το αίτημα για κατάθεση της επιστολής ως τεκμήριο.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης του από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Κουλλαπή, ο οποίος ήταν και ο μόνος που αντεξέτασε τον μάρτυρα, και σε ερώτηση αν η επιστολή ημερομηνίας 26/11/2009 απαντήθηκε, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Την ίδια απάντηση έδωσε ο μάρτυρας και σε όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την υπεράσπιση σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής.

Η ακρόαση συνεχίστηκε με την κατάθεση του Ευάνθη Δημοσθένους, Διοικητικού Λειτουργού του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου από την 1η Μαΐου 2011. Ο κ. Δημοσθένους κατέθεσε στο Δικαστήριο ως έγγραφα και μέρος της κυρίως εξέτασης του τις τρεις καταθέσεις που έδωσε στις ανακριτικές αρχές. Μεταξύ άλλων, στις καταθέσεις του εξηγεί ότι ευθύνη του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου από το 2010 ήταν η καταβολή των πληρωμών στον εργολάβο ανά διμηνία και ο καταμερισμός του βάρους των αποβλήτων στις τοπικές αρχές. Στο πλαίσιο της 2ης του κατάθεσης τον Απρίλιο του 2016, προσκόμισε στην Αστυνομία πίνακα με πληρωμές του Δήμου Πάφου στο Συμβούλιο Διαχείρισης ανά διμηνία, ενώ με την 3η του κατάθεση και πάλι τον Απρίλιο του 2016 προσκόμισε στην Αστυνομία αντίγραφα από το λογιστικό σύστημα του Συμβουλίου Διαχείρισης, συγκεκριμένα 10 καταστάσεις πληρωμών για τις πληρωμές από το Συμβούλιο προς τον εργολάβο από το 2006 μέχρι το 2015. Επίσης, καταστάσεις με τις απολαβές των Δημήτρη Πατσαλίδη και Ευτύχιου Μαληκκίδη για τα έτη για τα οποία εργάζονταν στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου.

Εξεταζόμενος από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Δημοσθένους εξήγησε ότι τα προβλήματα με τον εργολάβο ξεκίνησαν επειδή οι ποσότητες αποβλήτων που εισέρχονταν ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, καθώς ο εργολάβος ερχόταν με απαιτήσεις προς το Συμβούλιο για να πληρωθεί και για τις υπερσυμβατικές ποσότητες. Εξήγησε επίσης ότι επιτεύχθηκε αργότερα μια συμφωνία με τον εργολάβο σε ό,τι αφορά την τιμή ανά τόνο για τις υπερσυμβατικές ποσότητες, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, καθώς η υπόθεση κατέληξε στο Δικαστήριο.

Σε άλλη ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής απάντησε ότι η τιμή που ισχύει σήμερα για τις υπερσυμβατικές ποσότητες είναι €12/τόνο και αυτή προέκυψε από διαγωνισμό, ενώ η τιμή που είχε συμφωνηθεί με την Helector και δεν εφαρμόστηκε ήταν €16/τόνο.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του μάρτυρα, κατατέθηκε επίσης στο Δικαστήριο ως τεκμήριο η συμφωνία εκχώρησης της διαχείρισης του ΧΥΤΑ από το ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη και σε ερώτηση αν τα φύκια πήγαιναν στο ΧΥΤΑ ενώ από το 2015 και μετά τα φύκια πήγαιναν στον χώρο εναπόθεσης αδρανών υλικών, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στη συνέχεια, ερωτήθηκε σε σχέση με πρακτικό συνεδρίας του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου ημερομηνίας 29 Απριλίου 2011 κατά την οποία αποφασίστηκε ο διορισμός του στο Συμβούλιο και αποφασίστηκε η αποδέσμευση των Δημήτρη Πατσαλίδη και Ευτύχιου Μαληκκίδη. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρονται στο πρακτικό, εξηγώντας ωστόσο ότι ο κ. Πατσαλίδης επανήλθε αργότερα την ίδια χρονιά στο Συμβούλιο με νεότερη απόφαση του Συμβουλίου λόγω φόρτου εργασίας.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Δημοσθένους διευκρίνισε ότι τα εντάλματα πληρωμής πριν από το 2011 τα ετοίμαζε ο κ. Πατσαλίδης, ενώ μετά τα ετοίμαζε ο ίδιος.

Επίσης, στο πλαίσιο της αντεξέτασης του από την υπεράσπιση του κ. Πατσαλίδη, ο Ευάνθης Δημοσθένους εξήγησε ότι ο ίδιος διενεργούσε και ετοίμαζε πληρωμές προς τον εργολάβο με οδηγίες του Προέδρου του Συμβουλίου, ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο ήταν ο Σάββας Βέργας.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές του Συμβουλίου προς τον εργολάβο, ο μάρτυρας απάντησε όχι, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο στην αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία ρωτήθηκε από τους ανακριτές για καθυστερημένες οφειλές, ο κ. Δημοσθένους είπε πως όχι και πως ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης της Helector Cyprus Γιώργο Παπαϊωάννου και ερωτηθείς κατά πόσο υλοποιείται κατά γράμμα η συμφωνία που υπέγραψε ο νέος εργολάβος με το Συμβούλιο Διαχείρισης, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Σε υποβολή του κ. Παπαϊωάννου ότι η τιμή που έδωσε ο νέος εργολάβος μπορεί να είναι πιο χαμηλή αλλά δεν υπάρχει σύγκριση του έργου που γίνεται από τον νέο εργολάβο σε σχέση με αυτό που γινόταν από τον προηγούμενο εργολάβο, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι αυτό θα διαφανεί στο τέλος της νέας σύμβασης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας ο Δημοτικός Γραμματέας Πάφου από το 1998 Θέμης Φιλιππίδης. Ως μέρος της κυρίως εξέτασης του κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως έγγραφα οι καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία, με εξαίρεση την κατάθεση που δόθηκε σε σχέση με την εμπλοκή Σάββα Βέργα, η οποία λόγω της παραδοχής και καταδίκης του κ. Βέργα, κρίθηκε αχρείαστη.

Μεταξύ άλλων, στην αρχική του κατάθεση ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι σε ένα δείπνο του Δήμου Πάφου προς φιλοξενούμενους από το εξωτερικό σε ταβέρνα στην Κάτω Πάφο συνάντησε στην ταβέρνα τον Δημήτρη Πατσαλίδη να κάθεται σε άλλο τραπέζι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τότε Διευθυντή της εταιρείας Helector Cyprus.

Ακολούθως, ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε σε δύο εντάλματα πληρωμής από τον Δήμο Πάφου προς τον εργολάβο του ΧΥΤΑ Πάφου, το πρώτο ύψους €21.000 περίπου, που αφορούσε παραλαβή φυκιών, και το δεύτερο ύψους €80.000 περίπου, που αφορούσε παραλαβή σκυβάλων, τα οποία μεταξύ άλλων δεν έφεραν σφραγίδα και υπογραφή από τον Εσωτερικό Έλεγχο του Δήμου Πάφου, ενώ ήταν και υπογεγραμμένα από αναρμόδιο κατά την άποψη του άτομο, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, τα καθιστούσε παράτυπα.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του, ο κ. Φιλιππίδης αναγνώρισε τα δύο εντάλματα τα οποία και κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο Δικαστήριο. Ως τεκμήριο κατατέθηκε και το οργανόγραμμα του Δήμου Πάφου.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργο Παπαϊωάννου, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι κατά διαστήματα έγιναν συνεννοήσεις με τον εργολάβο του ΧΥΤΑ Πάφου για παραλαβή φυκιών, όμως δεν γνωρίζει ακριβώς το πότε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο εργολάβος του ΧΥΤΑ, δηλαδή η εταιρεία Helector, δεν καθάριζε παραλίες, ενώ σε άλλο σημείο της αντεξέτασης του, ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Εσωτερικού Ελέγχου ήταν θέμα εσωτερικό του Δήμου Πάφου και δεν αφορούσε τον εργολάβο.

Ερωτηθείς, τέλος, αν μεταφέρονται φύκια στο ΧΥΤΑ Πάφου από το 2013 και μετά, ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι γνωρίζει πως φέτος μεταφέρθηκαν, δεν γνωρίζει όμως για τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό το σημείο, η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία θα συνεχιστεί με την αντεξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη Μάριο Γεωργίου, διακόπηκε λόγω αναβολής που ζήτησε και πήρε ο Μάριος Γεωργίου, καθώς, όπως ενημέρωσε το Δικαστήριο, δεν ήταν ενήμερος σε σχέση με την ύπαρξη δεύτερης κατάθεσης του κ. Φιλιππίδη, αλλά και επειδή κάποια από τα συνοδευτικά έγγραφα των δύο ενταλμάτων πληρωμής που είχε ζητήσει δεν τα παρέλαβε.

Το Δικαστήριο όρισε όπως η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχιστεί την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 9:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ