Με ξηρασία απειλείται η Πάφος λόγω ανομβρίας και απουσίας αφαλάτωσης

Με ξηρασία απειλείται η Πάφος λόγω ανομβρίας και απουσίας αφαλάτωσης

Μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας βρίσκεται η Πάφος λόγω της μη ορθολογικής χρήσης του νερού, αλλά και της απουσίας αποφάσεων που να επιλύουν το πρόβλημα. Και αυτό παρά την ειλημμένη απόφαση για απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες για πόσιμο νερό τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Φέτος θα κοστίσει ακριβότερα η παραγωγή πόσιμου νερού με τη μέθοδο της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας. Αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά €26 εκατ. περίπου οι τακτικές δαπάνες του Υπουργείου Γεωργίας για το 2016 σχετικά με την αποκλειστική αγορά αφαλατωμένου νερού. Στις προτεινόμενες πιστώσεις περιλαμβάνεται κονδύλι €59.250.000 που προορίζεται να καλύψει αγορά νερού από τις αφαλατώσεις και αποζημιώσεις για εφεδρεία από τις μονάδες Λάρνακας, Δεκέλειας, Επισκοπής και Βασιλικού.


Σημειώνεται ότι, το ετήσιο κόστος εφεδρείας και για τις τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής, ξεπερνά τα €15 εκατ. Δηλαδή, ακόμη και στο απομακρυσμένο σενάριο της μηδενικής αγοράς νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης, η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να καταβάλει το ποσό αυτό για αγορά νερού.

Οι μακρές και αυξημένες σε συχνότητα περίοδοι ανομβρίας κατέδειξαν ότι η αποθήκευση νερού στα φράγματα δεν αποτελεί εχέγγυο για την επάρκειά του μακροπρόθεσμα, αλλά επιτρέπει μόνο τον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό. Με βασικό στόχο την απεξάρτηση της παροχής πόσιμου νερού από τις κλιματικές συνθήκες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προχώρησε στην κατασκευή τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης στις περιοχές Δεκέλειας, Αεροδρομίου Λάρνακας, Επισκοπής και Βασιλικού.

Μοναδική περιοχή που δεν καλύπτεται καθόλου με μονάδα αφαλάτωσης είναι η επαρχία Πάφου και προς το παρόν είναι ευάλωτη σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στεγνώσουν τα φράγματα Ασπρόκρεμμου και Κανναβιούς. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εισηγήθηκε την προκήρυξη προσφορών για μόνιμη μονάδα 15 χιλιάδες κ.μ. την ημέρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει η επαρχία χωρίς νερό. Προηγούμενες μελέτες για δημιουργία αγωγού που να ενώνει την επαρχία Πάφου με τη Λεμεσό έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου Γεωργίας με επίκληση του αυξημένου κόστους για την κατασκευή του.