ΝΗΜΑΤΑ – Το project του Γυμν. Απ. Παύλου που κέρδισε 2 πανελλήνιες πρωτιές! (PHOTOS)

ΝΗΜΑΤΑ – Το project του Γυμν. Απ. Παύλου που κέρδισε 2 πανελλήνιες πρωτιές! (PHOTOS)

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Τμήμα B΄3-Γυμνασιο Απ. Παύλου Πάφου,Κύπρος

Γιάγκου Γιάγκος, Φιλόλογος


Κύπρος –Ελλάς- Ομογένεια ….συστατικά στοιχειά του Ελληνισμού.

Οι Έλληνες είναι έθνος που κατοικεί κυρίως στα νότια Βαλκάνια και κατοίκησαν τον χώρο που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ., (αρχικά στην Πελαγονία, στη ΒΔ Θεσσαλία και την ΝΑ Χαονία), την Κύπρο στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., και παράλιες περιοχές της Μικρά Ασίας λίγο αργότερα.

Οι Έλληνες γενικότερα ίδρυσαν αποικίες γύρω από όλη τη Μεσόγειο ενώ μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι πόλεις και οι αποικίες τους έφτασαν μέχρι την σημερινή Ινδία.

Σήμερα το ελληνικό έθνος εξακολουθεί να είναι διασκορπισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλειονότητα παραμένει εντός των ορίων του σημερινού ελληνικού κράτους και της νήσου Κύπρου, που αποτελεί το δεύτερο ελληνικό κράτος των ημερών μας. Ιστορικά, ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούν στην Κάτω Ιταλία και την Σικελία που αποτελούν τη Μεγάλη Ελλάδα της αρχαιότητας, στην Κορσική και τα απέναντι σε αυτή παράλια της σημερινής Γαλλίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο και την Βόρεια Ήπειρο .

Ισχυρές ελληνικές παροικίες έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες μετανάστες στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, την Γερμανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ουκρανία ενώ μικρότερες ομάδες κατοικούν σχεδόν σε κάθε χώρα της Γης. Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που ζουν σήμερα έξω από την Ελλάδα και την Κύπρο είναι θέμα αμφιλεγόμενο. Οπου είναι διαθέσιμα απογραφικά στοιχεία εμφανίζουν 3 περίπου εκατομμύρια Έλληνες έξω από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εκτιμήσεις του ΣΑΕ-Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού- ανεβάζει τον αριθμό γύρω στα 7 εκατομ. παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Γεώργιο Πρεβελάκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ο αριθμός είναι πλησιέστερα σε λιγότερο από 5 εκατομ. Η ενσωμάτωση, η επιγαμία και η απώλεια της Ελληνικής γλώσσας επηρεάζουν τον αυτοπροσδιορισμό της Ομογένειας. Σημαντικά κέντρα της Νέας Ελληνικής Διασποράς σήμερα είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μελβούρνη και το Τορόντο. Το 2010 το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες της Διασποράς να ψηφίζουν στις εκλογές του Ελληνικού κράτους, που όμως καταργήθηκε αργότερα στις αρχές του 2014.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων μιλάει την Ελληνική γλώσσα και ακολουθεί το ανατολικό ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα.


Εκπαιδευτικές Γέφυρες: το project ,τρισδιάστατη κατασκευή εντός της ίδιας της τάξης , μιας μεγάλης ομάδας 25 μαθητών /τριών ,του τμήματος Β΄3 ,με υπεύθυνο καθηγητή, τον φιλόλογο Γιάγκου Γιάγκο, από το Γυμνάσιο Απόστολου Παύλου-Πάφος-Κύπρος ,με σκοπό να ενώσουμε τρία συστατικά στοιχειά του Ελληνισμού ,την Μητέρα Πατρίδα ,την Ελλάδα ,την Μεγαλόνησο κόρη , Κύπρο αλλά και τις κοιτίδες των Ελλήνων ανά τον κόσμο, με νήματα.

Πορεία ……..

1……αρχίσαμε από τη Μητέρα ,τη Μανά Ελλάς, επεμβαίνοντας εικαστικά στους εσωτερικούς τοίχους ενός τμήματος αρχικά,  τμήμα Β΄3 του σχολειού μας: Πρόσοψη ενός αρχαιοελληνικού ναού …..Κόρες (Καρυάτιδες) …..και παραδίπλα η Παναγία της ορθόδοξης πίστης μας ,να ευλογεί τη κάθε μας μέρα στο μικρό αυτό κομμάτι γης. Και ανάμεσα στα δομικά μέρη του Ελληνισμού, μορφές σε κορνίζες, Ελληνικές ,Ελλήνων, που πέρασαν από αυτό τον τόπο και έκαναν την παρουσία τους συνώνυμο με τον Ελληνισμό :Σωκράτης, Περικλής ,Μ. Αλέξανδρος ,Κολοκοτρώνης ,Ρήγας Φεραίος ,Ελευθέριος Βενιζέλος ,Σοφία Βέμπο ,Μαρία Κάλλας ,Οδυσσέας Ελύτης ,Πύρος Δήμας ……και στο τέλος , ο Έλληνας ,ο περήφανος Έλληνας ,ο Έλληνας εύζωνας- τσολιάς ,να στέκεται πάντα εκεί ακοίμητος φρουρός της φλόγας της Ελληνικής ψυχής ……….και όλα αυτά ενωμένα με νήματα, όπως ορίζει η μοίρα και η συνέχεια των Ελλήνων ανά τον χρόνο.

2………και ταξιδέψαμε στην δικιά μας πατρίδα ,την Κύπρο ,την Αχαιών Ακτή των πρώτων Ελλήνων, το νησί της Κύπριδας Αφροδίτης , που κοπιάζει να κρατήσει ζωντανή την ελληνική ψυχή εδώ και αιώνες …..από ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα της …ένα μοιρασμένο νησί από μια πράσινη γραμμή της ντροπής των δυνατών…. <Όμορφη θλιμμένη κόρη πού να’ ναι εκείνοι οι κανταδόροι που σε γλέντησαν παλιά. Τώρα με σύρματα και τείχη  ορίζουν τη δική σου τύχη κι όλο σου σφίγγουν τη θηλιά>…

43 χρόνια μετά και το νησί ,το δικό μας είναι εξακολουθεί να παλεύει για την επίλυση το προβλήματος που επέφερε η Τουρκική εισβολή του 1974……43 χρόνια μετά σχεδιάστηκαν ανθρώπινες μορφές ,εικαστικά ,πάνω στον 2 τοίχο του τμήματος Β΄3 ,χρώματος μαύρο ,ώστε να αντιπροσωπεύουν τον κάθε από εμάς ,ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο .Μορφές που συνεχίζουν όμως να ζουν ,άσχετα αν δίπλα ,πίσω από τα οδοφράγματα της ντροπής ,βρίσκονται πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες …..και δίπλα σε αυτές τις μορφές γράψαμε τους στίχους του Παντελή Μηχανικού ,για τον <Ονησιλο>…….

<Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος

να μας κεντρίσουν

να μας ξυπνήσουν

να μας φέρουν ένα μήνυμα.

 

Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος

κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα

χωρίς τίποτα να νιώσουμε.

 

Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων

έφτασε στη Σαλαμίνα

φρύαξε ο Ονήσιλος.

Άλλο δεν άντεξε.

Άρπαξε το καύκαλό του

και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.>

 

……ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ ,να μη ξεθωριάσει το σύνθημα μας ,το <ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ> στις ψυχές όλων μας……και όλα αυτά ενωμένα με νήματα, όπως ορίζει και η δικιά μας μοίρα , των Ελλήνων της Κύπρου.

 

3……και φτιάξαμε χάρτινα καραβάκια ,σαν παιδιά της θάλασσας, της Μεσογείου, του Αιγαίου ,όπως ορίζει ο ποιητής του γαλάζιου …..

 

<Ο έρωτας.
Το αρχιπέλαγος
Κι η πρώρα των αφρών του
Κι οι γλάροι των ονείρων του
Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζει
Ένα τραγούδι

Ο έρωτας
Το τραγούδι του
Κι οι ορίζοντες του ταξιδιού του
Κι η ηχώ της νοσταλγίας του
Στον πιο βρεμένο βράχο της η αρραβωνιαστικιά προσμένει
Ένα καράβι

Ο έρωτας
Το καράβι του
Κι η αμεριμνησιά των μελτεμιών του
Κι ο φλόκος της ελπίδας του
Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει
Τον ερχομό.

Παιχνίδια τα νερά
Στα σκιερά περάσματα
Λένε με τα φιλιά τους την αυγή
Που αρχίζει
Ορίζοντας

Και τ’ αγριοπερίστερα ήχο
Δονούνε στη σπηλιά τους
Ξύπνημα γαλανό μεσ’ στην πηγή
Της μέρας
Ήλιος

Δίνει ο μαϊστρος το πανί
Στη θάλασσα
Τα χάδια των μαλλιών
Στην ξεγνοισιά του ονείρου του
Δροσιά

Κύμα στο φως
Ξαναγεννάει τα μάτια
Όπου η Ζωή αρμενίζει προς
Τ’ αγνάντεμα
Ζωή 

Φλοίσβος φιλί στη χαϊδεμένη του άμμο – Έρωτας
Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος
Δίνει στον ορίζοντα
Κύματα φεύγουν έρχονται
Αφρισμένη απόκριση στ’ αυτιά των κοχυλιών

Ποιος πήρε την ολόξανθη και την ηλιοκαμένη;
Ο μπάτης με το διάφανό του φύσημα
Γέρνει πανί του ονείρου
Μακριά
Έρωτας την υπόσχεσή του μουρμουρίζει – Φλοίσβος..>

 

…..και ταξιδέψαμε εκεί όπου υπάρχουν Έλληνες ….σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ,σε όλες τις ηπείρους , ….και γράψαμε συντεταγμένες , στον τρίτο τοίχο του τμήματος Β΄3 ,δίπλα στα καράβια μας ,να μας δείχνουμε τη πορεία , να μη χαθούμε στο πέρασμα του χρόνου ,όπως δεν χάσαμε και τη ελληνική ψυχή μας ,στα κελεύσματα των σειρήνων…. και όλα αυτά ενωμένα με νήματα, για να ενώσουμε τον Ελληνισμό σε κάθε γωνία αυτού του κόσμου ,όπως του αξίζει.

 

4…..και έτσι ενώσαμε και τα τρία μέρη του τμήματος Β΄3 ,τους τρεις τοίχους με νήματα ,ενώσαμε τα τρία ελληνικά κομμάτια της υπόστασης μας σε ένα …..και δεν το αφήσαμε όμως έτσι , στείρο άγονο και κενό ,χωρίς ψυχή ….την έβδομη μέρα της δημιουργίας μας  φυσήξαμε και δώσαμε πνοή …..ο καθένας ,ο κάθε μαθητής και μαθήτρια του τμήματος Β΄3 , έδωσε κομμάτι από τη δικιά του ψυχή σ΄ αυτά τα νήματα …γράφοντας ένα γράμμα σε ένα Έλληνα όπου και αν βρίσκεται αυτός ,είτε στην Ελλάδα ,είτε στην Κύπρο είτε σε χώρα του εξωτερικού που κατοικούν Έλληνες …..

 

Και τα γράμματα ταξίδεψαν μια πρωία για να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα του αύριο στις ελληνικές ψυχές όλων μας.