Ξεκίνησαν νωρίς στην Επαρχία Πάφου οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου

Oι εορτασμοί για τα δύο μεγάλα ορόσημα της πορείας του Ελληνισμού την 25η Μαρτίου 1821και την 1η Απριλίου 1955 κορυφώνονται  σήμερα στην Πάφο στις 11:15  με την παρέλαση παλαιών πολεμιστών, μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, εκπροσώπων Σωματείων και Οργανώσεων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης στην Πάφο θα δεχθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Νίκος Κουγιάλης, επικεφαλής των Επισήμων, από ειδική εξέδρα στην είσοδο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.


Στις 10:00 το πρωί   οι επίσημοι εορτασμοί θα αρχίσουν  με την καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών στον αγώνα του 1821 προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου συμπαραστατούμενου από τον Ιερό κλήρο της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρύτανης μέλος του ΔΣ του Πανεπιστημίου κ. Γεωργής.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 μ.μ., θα δοθεί δεξίωση προς τιμή των αγωνιστών της Εθνεγερσίας και της ΕΟΚΑ 1955 – 1959, στη Λέσχη Αξιωματικών  Πάφου. Τη δεξίωση προσφέρουν η Ιερά Μητρόπολις, η Εθνική Φρουρά,   και ο Δήμος Πάφου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που συντονίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, περιλαμβάνουν  στέψη μνημείων από μαθητές, σωματεία και οργανώσεις και ενδοσχολικούς εορτασμούς (23 – 25 Μαρτίου 2015).

Οι εορτασμοί για την εθνική  επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν νωρίς το πρωί στην Πάφο με γενική κωδωνοκρουσία από τους ιερούς ναούς της πόλης και εωθινό στους δρόμους από τη Φιλαρμονική του Δήμου  και των εκπαιδευτηρίων της πόλης.

Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στην στήλη της 28ης Οκτωβρίου .

Χθες ο Δήμος Πάφου τίμησε την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου με την διοργάνωση πανδημοτικής εορταστικής εκδήλωσης για την Ιστορική Εθνεγερσία, στις 7.00 το βράδυ, στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου στην οποία οι πολίτες της Πάφου έδωσαν  μαζικά το παρόν τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τοπικής Αρχής στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας και ολόκληρο το Έθνος, η στροφή όλων σ’ ένα ταξίδι μνήμης είναι υπό τις περιστάσεις υπέρτατο χρέος και καθήκον.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  ομιλία από τον Νίκο Λυγερό, Στρατηγικό Σύμβουλο, με θέμα: “Η Ελληνική Επανάσταση ως Παράδειγμα Αντίστασης” , χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη  χορωδία του   Μουσικού Ομίλου Πάφου, την παιδική χορωδία του Δήμου Πάφου και το χορευτικό συγκρότημα του  Λαογραφικού Ομίλου Αφροδίτη Γεροσκήπου.

Επίσης με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου χωροστατούντος του Αιδεσιμότατου πάτερ Γεώργιου Στυλιανού. 

Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η φιλόλογος και βοηθός διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου κ. Λένια Μακαρίου.

Στη δοξολογία θα παραστούν αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα εκπαιδευτήρια της Γεροσκήπου.

Στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς  θα τελεστεί στις 10:00 το πρωί η θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Απόστολου Ανδρέα στην Π. Χρυσοχούς χωροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου συμπαραστατούμενου από τον Ιερό κλήρο της Πόλης Χρυσοχούς και των Κοινοτήτων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Έπαρχος Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης ο οποίος θα δεχτεί εκ μέρους της Κυβέρνησης τον  χαιρετισμό της παρέλασης .

Ακολούθως στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτηρίων της Πόλης Χρυσοχούς και των κοινοτήτων.