Οι θέσεις της «ΑΛΛΑΓΗΣ» για μια καλύτερη παιδεία

Οι θέσεις της «ΑΛΛΑΓΗΣ» για μια καλύτερη παιδεία

Το Παγκύπριο Συντονιστικό της «ΑΛΛΑΓΗΣ», το οποίο συνήλθε στη Λεμεσό στις 10 Μαΐου 2013,


αφού ενημερώθηκε και συζήτησε τις όλες εξελίξεις μετά την τελευταία του συνεδρία, πήρε τις εξής αποφάσεις:

Κατ’ αρχήν η «ΑΛΛΑΓΗ» συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του και του εύχεται κάθε επιτυχία στο ιδιαίτερα δύσκολο έργο που ανέλαβε κάτω από τις σημερινές συνθήκες που διέρχεται η Κύπρος. Συγχαίρει, επίσης, τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκο Κενεβέζο για το διορισμό του και του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του για το καλό της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  1. Σε σχέση με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση απαιτείται άμεσα η αξιολόγηση του έργου που έγινε μέχρι τώρα. Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δε θεσμοθέτησε διαδικασίες αξιολόγησης των αλλαγών που έκανε. Πολλές από αυτές τις αλλαγές αντί να μεταρρυθμίσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα το έχουν απορρυθμίσει και έχουν προκαλέσει μια σειρά στρεβλώσεων.
  2. Προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο Υπουργό Παιδείας στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού και ενός πραγματικού διαλόγου.
  3. Κρίνουμε θετικό ότι η νέα Κυβέρνηση κατόρθωσε να απαλείψει την πρόνοια της Συμφωνίας που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση με την Τρόικα για αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών. Μια τέτοια πρόνοια θα οδηγούσε στην ανεργία εκατοντάδες συναδέλφους. Η «ΑΛΛΑΓΗ» εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν χωρίς μεμψιμοιρίες τη μικρή μείωση των μισθών τους, για να μην απολυθούν συνάδελφοί τους. Παράλληλα καλούμε την Κυβέρνηση να εργαστεί προς την κατεύθυνση που θα αποτρέψει απολύσεις εκπαιδευτικών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
  4. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το σκηνικό για το τι θα εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά. Θεωρούμε, και αυτό είναι η γενική εκτίμηση των φιλολόγων, ότι οι αλλαγές στα αναλυτικά των φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της γλώσσας, έχουν αποτύχει. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις στο θέμα αυτό που θα διορθώνουν τα λάθη. Δεν μπορεί να πάει ακόμη μια χρονιά χαμένη.
  5. Κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αποδέσμευση του κ. Γιώργου Τσιάκαλου από τα αναλυτικά προγράμματα. Άλλωστε όπως διατυπώσαμε πολλές φορές και στο παρελθόν, η προσφορά του υπήρξε αμφιλεγόμενη. Για σκοπούς διαφάνειας καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να γνωστοποιήσει στον Κυπριακό Λαό πόσα λεφτά στοίχισαν οι υπηρεσίες του κ. Τσιάκαλου στον Κύπριο φορολογούμενο.
  6. Η πιλοτική εφαρμογή του «νέου» ωρολόγιου προγράμματος σε τέσσερα γυμνάσια δεν πέτυχε τους στόχους του, άλλωστε η απόφαση για την εφαρμογή του ήταν βεβιασμένη και αποσπασματική και στόχο είχε να εξυπηρετήσει περισσότερο προεκλογικές σκοπιμότητες των τότε Κυβερνώντων. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, αφού ούτε αξιολόγηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος δε φρόντισε να θεσμοθετήσει η απερχόμενη εξουσία, να επαναφέρει το υπάρχον ωρολόγιο και σ’ αυτά τα τέσσερα γυμνάσια. Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να είναι η άμεση έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους για τη θεσμοθέτηση ενός νέου ωρολόγιου προγράμματος που θα μεταρρυθμίζει και θα εκσυγχρονίζει τόσο το γυμνάσιο όσο και το λύκειο, το οποίο έχει και τα περισσότερα προβλήματα.  
  7. Είναι επιτακτική ανάγκη για το Υπουργείο Παιδείας να αποδεσμευτεί από τα κομματικά δεσμά που του έθεσε η απερχόμενη διακυβέρνηση.
  8. Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί ατυχή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να σταματήσει στο μέσο τη διαδικασία των προαγωγών στην Εκπαίδευση. Η ενέργεια αυτή θα προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στη διευθυντική στελέχωση των σχολείων. Ιδιαίτερα άδικη είναι η περίπτωση των 26 συναδέλφων, των οποίων η προαγωγή ανακοινώθηκε και με ευθύνη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας δεν στάληκαν στους ενδιαφερόμενους οι σχετικές επιστολές. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ενεργήσει άμεσα προς άρση της αδικίας αυτής, αξιοποιώντας τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας για την παγοποίηση των προαγωγών.
  9. Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για δημιουργία του Ιδρύματος Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (Ι.Δ.Α.Β.Ε.Π.), ενός φορέα ιδιωτικού δικαίου που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση τομέων της εκπαιδευτικής πολιτικής. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας σε άμεσες αποφάσεις, για να αρθούν οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η δημιουργία αυτού του φορέα.
  10. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στην άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δημιουργηθεί Δευτεροβάθμιο Όργανο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα εξετάζει τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιολόγησή τους.
  11. Υποστηρίζουμε την καθιέρωση εξετάσεων στο τέλος κάθε τετραμήνου και την καθιέρωση την αριθμητικής βαθμολογίας στο Γυμνάσιο. Οι δύο αυτές αλλαγές θα αναβαθμίσουν τη δημόσια εκπαίδευσή μας.
  12. Ζητούμε την άμεση σύσταση Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, για την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Το ζητούμενο πρέπει να είναι η εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία των Σχολικών Μονάδων.
  13. Υποστηρίζουμε την επανεξέταση του θεσμού των τάξεων υποδοχής για τους αλλόγλωσσους μαθητές. Το υπάρχον σύστημα ένταξης των αλλόγλωσσων μαθητών έχει αποτύχει.
  14. Είμαστε βέβαιοι ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας θα υλοποιήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση την οποία χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα και δε θα είναι ο διαχειριστής ενός μοντέλου που εφάρμοσε η προηγούμενη διακυβέρνηση και οδήγησε την εκπαίδευσή μας στην απορρύθμιση.

Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» δηλώνει την ετοιμότητά της μέσα στα πλαίσια της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. για έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, με βασική στόχευση την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ «ΑΛΛΑΓΗ»

Λευκωσία, 12 Μαΐου 2013