Οι καθυστερήσεις ανακατασκευής της Λεωφ. “Τάφοι των Βασιλέων” στη Βουλή

Οι καθυστερήσεις ανακατασκευής της Λεωφ. “Τάφοι των Βασιλέων” στη Βουλή

Το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ανακατασκευή του δρόμου «Λεωφόρος Τάφοι των Βασιλέων» συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Βουλευτής Πάφου Αντώνης Αντωνίου ανέφερε – σύμφωνα με ανακοίνωση – πως η έναρξη εργασιών έγινε στις 23 Απριλίου 2013, με συμβόλαιο διάρκειας 24 μηνών και ποσό συμβολαίου €10.483.235 + Φ.Π.Α. Το τελικό κόστος του Έργου, μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και τα υπόλοιπα έξοδα αναμένεται να ανέλθει στα €14 εκ. περίπου.


Δυστυχώς, πρόσθεσε, παρόλο που η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις παρουσιάζεται καθυστέρηση περίπου 11 μηνών (η καθυστέρηση των 6,5 μηνών κρίθηκε δικαιολογημένη από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ενώ εκκρεμεί αίτημα για έγκριση άλλων 4,5 μηνών).

Συνέχισε, λέγοντας πως το έργο μήκους 3,2 χλμ, για διευκόλυνση των διερχομένων και των επιχειρηματιών της περιοχής, έχει διαχωριστεί σε οκτώ τμήματα εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Αναφερόμενος στο χρόνο αποπεράτωσης των εργασιών είπε πως αυτός, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αναμένεται να είναι ο Μάιος του 2016.

Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή ζήτησε να ετοιμασθεί και κατατεθεί Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασιών που θα λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη περιοχή.

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε πως στην Κύπρο είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά την παραγωγή πάσης φύσεως και μεγέθους δημοσίων έργων να εμφανίζονται αποκλίσεις τόσο στο κόστος εκτέλεσης όσο και στο χρόνο υλοποίησης τους.

Οι υπερβάσεις και οι καθυστερήσεις, ανέφερε, αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή του συστήματος παραγωγής έργων, ανέφερε.

Τέλος, είπε πως η διαδικασία παραγωγής των δημοσίων έργων πρέπει να απλουστευθεί και να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μην διαμορφώνονται συνθήκες σύγχυσης, καθυστερήσεων και αναποτελεσματικότητας με τεράστιες συνέπειες στην εθνική οικονομία.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)