Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του ανακριτή Γ. Κωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του ανακριτή Γ. Κωνσταντίνου

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, προσήχθησαν σήμερα εκ νέου οι 5 κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στη σημερινή δικάσιμο παρουσιάστηκε για κατάθεση ως μάρτυρας κατηγορίας το μέλος της ανακριτικής ομάδας, λοχίας 2192 Γιάννος Κωνσταντίνου, από τους βασικούς ανακριτές στην υπόθεση ΣΑΠΑ που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού.


Ο μάρτυρας ανέγνωσε την κατάθεσή του και ανέφερε πως ορίστηκε μέλος της ανακριτικής ομάδας για τη διερεύνηση ΣΑΠΑ στις 22.10.2014 ενώ στο πλαίσιο των ερευνών συμμετείχε σε σειρά ενεργειών όπως έρευνες στα γραφεία του ΣΑΠΑ, στη λήψη πληθώρας καταθέσεων αλλά προχώρησε και στην παραλαβή διαφόρων εγγράφων και τεκμηρίων.

Ερωτηθείς από την Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ο μάρτυρας είπε πως η καταγγελία έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας που ζητούσε διερεύνηση της υπόθεσης.

Η επιστολή, συνέχισε, αναφέρονταν σε Σ. Βέργα και Ευτύχιο Μαλληκίδη καθώς και σε δημοτικούς συμβούλους και εργολάβους. Εναντίον του Φ. Σαρίκα, είπε, η έρευνα ξεκίνησε μετά τις 9.2.2.2015 όταν έγινε άρση της ασυλίας του.

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Κέκκο, είπε πως μετά την κατάθεση του υποεργολάβου Λοϊζο Ιορδάνους, χρονικά, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για Σ. Βέργα, Ε. Μαλληκίδη, Γ. Μιχαηλίδη, Ε. Ευσταθίου, Β. Βασιλείου, Γ. Σιαηλή και Φ. Σαρίκα.

Ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου είπε ότι πήρε ανακρίσεις από Σ. Βέργα, Ε.Μιχαηλίδη, Χρίστο Δρακόπουλο, Διευθυντή της ENVITEC, Ανδρέα Χειμαρίδη Τεχνικό Διευθυντή της Medcon, B. Bασιλείου τέως δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Καλογερόπουλο συνέταιρο του Δρακόπουλου, Γιώργο Μπάφα αντιπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας AWATECH και τον Φειδία Σαρίκα βουλευτή. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις μεταβάσεις του στην Αθήνα στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις του με τους εργολάβους.

Σε ανάγνωση της 2ης κατάθεσης του ο μάρτυρας κατηγορίας αναφέρθηκε στην ανακριτική κατάθεση του Γ. Μιχαηλίδη ο οποίος, όπως είπε, του είχε αναφέρει ότι το 2003 κέρδισε ένα λαχείο 200 χιλ. Λιρών Κύπρου που κατέθεσε στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και στην αγορά οχήματος ύψους 20 με 25 χιλ. ΛΚ . Είπε ακόμη ότι δεν έπαιρνε μετρητά, και ότι σπούδασε δύο παιδιά.

Επίσης ο Γ. Μιχαηλίδης κατέθεσε στον μάρτυρα κατηγορίας ότι με το ΑΚΕΛ εντός του Δήμου Πάφου είχαν κάποιες διαφωνίες αλλά κυρίως για θέματα που αφορούν το καλό της Πάφου.

Ο κ. Μιχαηλίδης του ανέφερε επίσης, όπως είπε, ότι ουδέποτε ήταν ομάδα με άλλα άτομα, για να διαπράξει αδικήματα. Του είπε ακόμη πως ουδέποτε χρηματίστηκε από κανέναν, απέρριψε ότι έλαβε μέρος σε οποιαδήποτε ομάδα, και ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από τον Α. Χειμαρίδη της MEDCON. Όσο για τον κ. Δρακόπουλο, είπε ότι ερχόταν συχνά ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου αλλά ουδέποτε είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του.

Ακολούθως ο Γιάννος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις καταθέσεις που πήρε από τον κ. Μαλληκίδη τέως Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ. Τη θεληματική κατάθεση, συνέχισε, την πήρε από τον Ε. Μαλληκίδη στις 19 με 20 Δεκεμβρίου του 2014, την 2η κατάθεση 20.12.2014 και την 3η στις 23.12. 2014, οι οποίες στα πλαίσια της σημερινής διαδικασίας καταχωρήθηκαν ως τεκμήριο.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις καταθέσεις που έλαβε στις 23.12.2014 από τον Β. Βασιλείου αλλά και στις 10.2.2015, καθώς και στην κατάθεση που πήρε από τον Φ. Σαρίκα.

Η υπόθεση συνεχίστηκε με την αντεξέταση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρου Χ. Χατζηλοϊζου, ο οποίος είπε ότι ο πελάτης του κατέθεσε το ποσό των 200 χιλ. ΛΚ και πως αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την Τράπεζα Κύπρου, υπέβαλε ωστόσο στον μάρτυρα ότι οι ανακριτικές αρχές δεν προχώρησαν στη διερεύνηση του ισχυρισμού του πελάτη του, όπως θα έπρεπε να πράξουν.

Είπε πως έχει πιστοποιηθεί ότι κέρδισε το Λαχείο και ότι βρίσκεται στην αστυνομία το αντίγραφο του λαχείου.

Ο μάρτυρας απήντησε πως μετά το διάταγμα αποκάλυψης των τραπεζικών δεδομένων του Γ. Μιχαηλίδη καμία κατάθεση ύψους 200 χιλ ΛΚ δεν έχει γίνει, όπως διαφάνηκε από τον έλεγχο που διενήργησε ο Χρήστος Μαλέκκος, εγκεκριμένος λογιστής που παρέχει βοήθεια στη Νομική Υπηρεσία για οικονομικά θέματα και συνέδραμε στις έρευνες της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας που ασχολείτο με τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με θέματα του ΣΑΠΑ.

Ο συνήγορος του Γιώργου Μιχαηλίδη είπε πως έγιναν δύο καταθέσεις από πλευρά του πελάτη του, στη μια περίπτωση το ποσό των 170.000 ΛΚ και στη 2η περίπτωση το ποσό των 30.000 ΛΚ σε άλλο λογαριασμό επίσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Χατζηλοϊζου αναφέρθηκε στην κατάθεση του Α. Χειμαρίδη και ρώτησε ποιος του έδωσε οδηγίες για να πάρει την κατάθεση, με τον μάρτυρα να απαντά πως οδηγίες για τη λήψη κατάθεσης του Α. Χειμαρίδη της MEDCON έλαβε από τον Ιωάννη Γεωργίου, ανώτερο αξιωματικό που ορίστηκε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να εποπτεύει τις έρευνες.

Ο συνήγορος υπέβαλε επίσης τη θέση ότι με την κατάθεσή του ο Α. Χειμαρίδης εξασφάλισε από την ανακριτική ομάδα ως αντάλλαγμα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα, δικηγόρος Ευρυπίδης Μάνουλος, υπέβαλε τη θέση στην αντεξέταση του μάρτυρα ότι η αλλαγή της κατάθεσης του Ε. Μαλληκίδη είχε σκοπό κάποια ανταλλάγματα που του δόθηκαν με την αφαίρεση από το κατηγορητήριο κάποιων κατηγοριών, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Ο δικηγόρος είπε ακόμη πως οποιαδήποτε κατάθεση λήφθηκε πριν την άρση της ασυλίας του πελάτη του, δηλαδή στις 9.2.2015, είναι παράνομη.

Εξάλλου στην αντεξέτασή του ο συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού Ε. Ευσταθίου, δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης υπέβαλε τη θέση ότι δεν έγιναν καλόπιστα οι ανακρίσεις των ανακριτικών αρχών, και μίλησε για ανταλλάγματα στην περίπτωση της κατάθεσης Α. Χειμαρίδη, Καραντώκη και Αβραμίδη να μην κατηγορηθούν, με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Βασιλείου, δικηγόρος Γιαννάκης Θωμά, ρώτησε για τα τραπεζικά δεδομένα του Ε. Μαλληκίδη σε Γερμανία και Ελλάδα, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ο κ. Θωμά υπέβαλε τη θέση ότι δεν υπάρχει κατάσταση απαιτήσεων για πληρωμές που υπέβαλε ο Λοϊζος Ιορδάνους.

Ο κ. Θωμά ανέφερε ακόμη πως ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτά που ανέφεραν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας είναι αλήθεια ή όχι, με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.

Τέλος ο μάρτυρας στην αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Κώστα Σιαηλή είπε ότι έγινε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία του ιδίου, του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας Λευτέρη Κυριάκου, του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Λάμπρου Θεμιστοκλέους, του Γιαννάκη Γεωργίου του Αρχηγείου αστυνομίας στην παρουσία του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Σιαηλής υπέβαλε τη θέση ότι τις οδηγίες έδιδε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ρίκος Ερωτοκρίτου για την πορεία των ερευνών.

Σε σχέση με την κατάθεση Δρακόπουλου, ο μάρτυρας είπε πως ο Δρακόπουλος αναφέρθηκε γιατί ήρθε στην Κύπρο, με τον δικηγόρο να υποβάλλει τη θέση πως η κατάθεση Δρακόπουλου διήρκεσε τρεις ώρες γιατί στο τέλος ενέδωσε.

Ο δικηγόρος του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως ο Δρακόπουλος, μέσα από τις καταθέσεις του, έχει διαφανεί ότι εμπλέκεται σε ποινικά αδικήματα, ενώ σε κάποιες εξ αυτών εξαναγκάστηκε να προχωρήσει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, από τις ανακριτικές αρχές.

Ο κ Σιαηλής χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια την καθυστέρηση των ανακριτικών Αρχών να προχωρήσουν στην αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων Βέργα και Μαλληκίδη σε Γερμανία και Ελλάδα, παίρνοντας ως ανταλλάγματα, όπως ισχυρίστηκε, να μην πειράξουν κάποια χρήματα που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους και ίσως τα αποκρύβουν.

Ο μάρτυρας είπε ότι η Αστυνομία δεν έχει απειλήσει ούτε εκβιάσει κανέναν και πως η συνάντηση με τον Δρακόπουλο έγινε στην παρουσία του δικηγόρου του. Ο λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου είπε ακόμη πως η Αστυνομία δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση ΣΑΠΑ έχουν ληφθεί 400 και πλέον καταθέσεις.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 7, 9 και 11 Μαρτίου 2016.

Διέταξε επίσης όπως οι πέντε κατηγορούμενοι παρουσιαστούν στην επόμενη δικάσιμο με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)