Πάφος2017: Έφαγε πόρτα από όλες τις αρμόδιες αρχές

Πάφος2017: Έφαγε πόρτα από όλες τις αρμόδιες αρχές

Τις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, μπροστά από το ναυάγιο του EDRO III, επέλεξε ο Οργανισμός Πάφος 2017 για να φιλοξενήσει μια παραγωγή με ηθοποιούς από χώρες της Μεσογείου.

Το θεατρικό έργο «Ενώνοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα» θα πραγματοποιηθεί από τις 15 – 18 Αυγούστου 2017. Ο Οργανισμός αφού επέλεξε το χώρο και πολυδιαφήμισε το θεατρικό έργο διεθνώς, ζήτησε εκ των υστέρων άδεια από τις αρμόδιες Αρχές.


Για τους αρχικούς σχεδιασμούς του εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και από τις τέσσερις αρμόδιες Αρχές (Τμήμα Δασών, Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Θήρας, Τμήμα Αλιείας), αφού προβλεπόταν να εγκατασταθεί πλατφόρμα στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ναυάγιο και να εγκατασταθεί εκεί η εξέδρα και οι κερκίδες σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποστήριξαν ότι από την εν λόγω δραστηριότητα αναμένεται να επηρεαστούν λόγω παρατεταμένης όχλησης και φωτισμού τα είδη τα οποία αποτελούν αντικείμενα προστασίας.

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που απάντησαν αρνητικά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες:

  1. στην περιοχή υπάρχουν οι θαλασσινές σπηλιές στις οποίες αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus,
  2. οι θαλασσινές σπηλιές αποτελούν καταφύγιο του είδους νυχτερίδας Myotis blythii,
  3. το θαλάσσιο μέρος χρησιμοποιείται και από τις θαλάσσιες χελώνες για τροφοληψία.

Προχωρώντας ακόμα ένα βήμα οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόσφεραν και εναλλακτική λύση για το θεατρικό και συγκεκριμένα πρότειναν την περιοχή του κόλπου των Κοραλλίων, ο οποίος προσφέρεται για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων και βρίσκεται εκτός των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Πηγή: Φιλελεύθερος