Πάφος2017: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκδηλώσεις και τον Σεπτέμβριο!

Πάφος2017: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκδηλώσεις και τον Σεπτέμβριο!

Η αυλαία του φθινοπώρου ανοίγει με την πολυαναμενόμενη όπερα “Η Απαγωγή από το Σεράι” του W.A.Mozart, του 19ου Pafos Aphrodite Festival. Ακολουθεί μια εξίσου θεαματική μουσική παράσταση, με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φημης Γαλλίδα ηθοποιό, Fanny Ardant στο ρόλο της Κασσάνδρας.

Το πρόγραμμα της “Σκηνής που Ταξιδεύει”, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ανατολή και τη Δύση, με 5 παραστάσεις καλλιτεχνών όπως, τον Οmar Faruk Tekbilek, τους The Khoury Ensemble, τους Oreka Tx, τον José María Jiménez και την Βάκια Σταύρου.


Διαδραστικές εγκαταστάσεις και μοναδικές εκθέσεις πλαισιώνουν το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Παφος2017 και αφήνουν πίσω τους σημάδια στο χρόνο, όπως τη δημιουργία του πάρκου γλυπτικής στη Γεροσκήπου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού Πάφος2017 με την Λεβέντειο Πινακοθήκη, πίνακες μεγάλων δημιουργών της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Ρεαλισμού και του Ιμπρεσιονισμού έρχονται στην Κύπρο και δίνουν πνοή στην απόλυτη θεά της Κύπρου την «Παράδοξη Αφροδίτη».

Δείτε πιο κάτω το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το μήνα Σεπτέμβριο

Παρασκευή 1, Σάββατο 2, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου 20:00

Η Απαγωγή από το Σεράι

(Όπερα)

Το 19ο Pafos Aphrodite Festival εντάσσεται στο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017. Η αυλαία ανοίγει με το σπουδαίο αριστούργημα του W.A. Mozart, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization CE.FAC και του θεάτρου της Pisa, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η υπόθεση διαδραματίζεται τον 16ο αιώνα στο Σεράι ενός τούρκου πασά, όπου βρίσκεται αιχμάλωτη η Κονστάντσε, αγαπημένη του ισπανού ευγενή Μπελμόντε μαζί με τους υπηρέτες της. Ο Μπελμόντε, έχοντας διαφύγει τη σύλληψή του, προσπαθεί να την απελευθερώσει. Το σχέδιο απόδρασης αποτυγχάνει και αφού συλλαμβάνονται οδηγούνται στον Σελήμ, ο οποίος ακούγοντας την ιστορία τους, συγκινείται και τους αφήνει ελεύθερους.

*Στη γερμανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος: 25, 40, 50, 70€

Aγορά εισιτηρίων: www.pafc.com.cy


Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017(Πλατεία Γεροσκήπου 16:30-22:00)

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 (Οδός Μακαρίου 16:30-22:00)

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017(Είσοδος Αρχαιολογικού Πάρκου 8:00 -20:00)

2017 Λεπτά Μουσικής!

Πέντε Πιάνα, Πέντε Μέρες, Πέντε Τόποι

(Μουσική)

Πέντε καινούργια πιάνα θα εκτίθενται για πέντε μέρες, σε μια τοποθεσία που θα αλλάζει μέρα με την ημέρα. Πρόκειται για μία περιοδεύουσα διαδραστική εγκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει 2017 λεπτά μουσικής! Tα πιάνα δεν θα αποτελούν εκθέματα με τη στενή έννοια, καθώς μουσικοί, μαθητές και επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στα πλήκτρα.
Με τη συνεργασία του οργανισμού Avantgarde.


Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Οδός Μακαρίου 20:30

Oδός Πλήκτρων: Πέντε Βήματα στο Μέλλον

Μουσική

Στο πλαίσιο του έργου «2017 Λεπτά μουσικής! – Πέντε Πιάνα, Πέντε Μέρες, Πέντε Τόποι», το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε μια διαφορετική εκδοχή καθώς τα πιάνα τοποθετούνται κατά μήκος της οδού Μακαρίου. Μέσω της συναυλίας προωθείται η ιδέα ενός ακροατηρίου που μετακινείται από πιάνο σε πιάνο, στον ανοικτό χώρο. Πέντε ταλαντούχοι πιανίστες από την Πάφο και άλλες πόλεις της Κύπρου, η Μαριάννα Γεωργίου, η Παντελίτσα Σωκράτους, η Galina Dimova, η Μαρία Αβραάμ και η Κλειώ Παπαδιά, ερμηνεύουν έργα για σόλο πιάνο που έχουν συνθεθεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Επιμέλεια: Χριστίνα Αθηνόδωρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που ταξιδεύει»

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Είσοδος Ελεύθερη


Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Θερινό Αττικόν 20:30

CINE – ATTIKON – Ταινίες Μικρού Μήκους από το Novi Sad 2021

(Κινηματογράφος)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Cine Attikon, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 υποδέχεται το Novi Sad, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Εκπρόσωποι του οργανισμού και δημιουργοί από το Novi Sad, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα και τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή στην πόλη τους. Η συνεργασία των δύο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης στοχεύει στη δημιουργία σχέσεων και ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο πόλεις και τους δημιουργούς τους.

Χορηγός: Mc Donald’s
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 8 – Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Παλιά Ηλεκτρική Πάφος 16:00-19:00

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Σεπτέμβρίου 19:30

Στα Χνάρια των Ξένων

Φωτογραφία

Η Πάφος υπήρξε ανέκαθεν τόπος υποδοχής ξένων ταξιδιωτών. Με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί από αυτούς αφομοιώθηκαν στην τοπική κοινωνία, ενώ άλλοι παραμένουν δίπλα μας, αθέατοι, ανώνυμοι, ξένοι. Σημαντικοί φωτογράφοι από την Ευρώπη έχουν προσκληθεί στην Πάφο, ώστε να περιηγηθούν στις γειτονιές της και να ιστορήσουν με τις εικόνες τους, τις περιπέτειες ενός αθέατου κόσμου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των φωτογράφων: Νίκος Οικονομόπουλος (Ελλάδα), Antoine D’ Agata (Γαλλία), Bieke Depoorter (Βέλγιο), Νικόλας Ιορδάνου (Κύπρος). Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Νικόλας Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαΐδου

Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου

Αρχαίο Ωδείο 20:30

Η Δίκη του Σωκράτη

Θέατρο / Κοινωνική Συμμετοχή

«Τι θα γινόταν αν ο Σωκράτης δικαζόταν τώρα; Σε άλλο χρόνο, σε άλλο τόπο, από κάποιους άλλους ανθρώπους; Από εμάς, από εσάς;». Περίπου 2500 χρόνια μετά τη δίκη του Σωκράτη και την καταδίκη του σε θάνατο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου με την παράσταση αυτή επαναλαμβάνει την ιστορική δίκη σε ένα σύγχρονο, αυτή τη φορά, δικαστήριο. Ο Σωκράτης, δικάζεται με βάση το Αττικό Δίκαιο και τους λόγους των Κατηγόρων της εποχής του, αλλά με τη χρήση της σύγχρονης Ποινικής Δικονομίας. Στην παράσταση οι θεατές, ως μέλη του Δικαστηρίου, θα κληθούν να ψηφίσουν, καθορίζοντας το τελικό αποτέλεσμα της δίκης.

Διοργάνωση: Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου
Είσοδος: 10€


Σάββατο 9 – Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πάρκο Γλυπτικής Γεροσκήπου

Εγκαίνια: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 19:00.

Πάρκο Γλυπτικής: Μύθοι – Γλυπτά / 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής

Εικαστικά

Δίπλα από τον πλούτο αρχαιοτήτων, λαϊκής παράδοσης και φυσικής ομορφιάς, η Γεροσκήπου αποκτά, το 2017, ένα πάρκο γλυπτικής, εμπνευσμένο από τους μύθους της περιοχής. Με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία, τους θρύλους και την τοπική παράδοση, δέκα Κύπριοι και ξένοι γλύπτες θα δημιουργήσουν επί τόπου, έργα εμπνευσμένα από την ιστορία του τόπου, αφήνοντας πίσω τους τα σημάδια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε το πάρκο γλυπτικής να αναπτυχθεί και να εξασφαλίσει μια περίβλεπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, για αντίστοιχες διοργανώσεις στο μέλλον. Οι δημιουργοί που έχουν επιλεγεί μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, θα εργασθούν για 2 εβδομάδες στη Γεροσκήπου. Το έργο επιμελείται η Κατερίνα Φουκαρά και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Emin Petrosyan (Αρμενία), Gao Meng (Κίνα), Genti Tavanhili (Ιταλία), Giorgos Moisi (Κύπρος), Christos Lanitis (Κύπρος), Arsenty Lysenkov (Κύπρος), Negara Ana Maria Aurelia (Ρουμανία), Olaf Klepzig (Γερμανία), Agnessa Petrova (Βουλγαρία), Viktor Korneev (Σουηδία).


Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Θερινό Αττικόν 20:30

CINE – ATTIKON – Oro Verde (Ελβετία 2014, 90’)

Κινηματογράφος

Το πρόγραμμα Cine Attikon συνεχίζεται με μια ταινία από την Ελβετία, η οποία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Ticino, στις αρχές του 2000.

Είναι η ιστορία του Μάριο και της κακόφημης συμμορίας του, οι οποίοι οργανώνουν τη ληστεία του αιώνα: κλέβουν μια τεράστια ποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε από την αστυνομία και φυλάχθηκε σε στρατιωτική αποθήκη, αφήνοντας στη θέση της… απλό σανό, ελπίζοντας ότι το σχέδιο αυτό θα αλλάξει τη ζωή τους.

  • Σκηνοθεσία: Mohammed Soudani
  • Σενάριο: Walter Pozzi, Davide Pinardi, Lara Fremder
  • Μουσική: Maria Bonzanigo
  • Κοστούμια: Kay Devanthey-Giovannoni
  • Ηθοποιοί: Fausto Sciarappa, Giorgia Wurth, Carlos Leal, Ignazio Oliva, Leonardo Nigro, Gaia Parisi, Diego Gaffuri Χορηγός: McDonald’s

Με την υποστήριξη και συνεργασία της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Κύπρο.
Στην ιταλική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Χάνι του Ιμπραήμ 16:00-19:00

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 19:30

Territories
Εικαστικά

Συνδέοντας ηπείρους και πολιτισμούς, η έκθεση φιλοξενεί έργα της Asli Bolayir με καταγωγή από τον Μούτταλο και της Christine Chiorboli από την Κορσική. Στα έργα τους διερευνώνται τα ζητήματα της ταυτότητας ενώ, αντανακλάται η εσωτερική πάλη του καλλιτέχνη στην προσπάθεια του να εντοπίσει και να οικειοποιηθεί μια αίσθηση του τόπου στον οποίο ανήκει. Με όμοια ένταση, τα έργα των δύο εικαστικών συνδιαλέγονται με τον διχασμό του ανθρώπου, που σχοινοβατεί ανάμεσα στο «κάπου» και το «πουθενά», ανάμεσα στην πολιτική των εθνών και την πολιτική των βιολογικών ταυτοτήτων, ανάμεσα στην αφαίρεση και την ύλη (το ίδιο το έδαφος) αλλά και ανάμεσα, εν τέλει, στο να είναι «κάποιος» ή να (μην) είναι «κανένας».

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγός φιλοξενίας: Mayfair Gardens


Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία Κάστρου 20:30

Κασσάνδρα – με τη διεθνους φήμης Fanny Ardant

Μουσική/Θέατρο (Διάρκεια: 60)

Μια διεθνής παραγωγή της Comédie de Genève, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μεγάλη Όπερα της Avignon. Βασισμένη στο έργο της Christa Wolf, η μουσική παράσταση παρουσιάζει την έσχατη ώρα, πριν η Κασσάνδρα πέσει στα χέρια των Αχαιών, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα.

Η Fanny Ardant, έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της Ευρώπης, ερμηνεύει συγκλονιστικά την τραγική μορφή της Κασσάνδρας, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του γαλλικού θεάτρου.

  • Σκηνοθεσία: Hervé Loichemol
  • Μουσική: Michael Jarrell
  • Σκηνικά / Φωτισμοί: Seth Tillett.
  • Κοστούμια: Nicole Rauscher.
  • Μουσική Διεύθυνση: Jean Deroyer

** Συμμετέχει η Ορχήστρα Κουμανδαρία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Francis Guy.

Στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

– Με την υποστήριξη και συνεργασία της Swiss Arts Council, Pro Helvetia, της Πρεσβείας της Eλβετίας στην Κύπρο και του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.
– Χορηγός φιλοξενίας: Venus Beach Hotel & St. George Hotel
– Είσοδος: 30€ (κανονικό) &20€ (μαθητές, άνεργοι, συνταξιούχοι)
**Δωρεάν μεταφορά από Λευκωσία & Λεμεσό.
Κρατήσεις: 9963 9256 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00)


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Γκαλερί Εν Πλω 11:00

Across Continents – Geräusch Percussion Duo

Μουσική

Το Geräusch Percussion Duo αποτελείται από τους Μάριο Νικολάου και Αλέξανδρο Γιοβάνο. Οι δύο βιρτουόζοι μουσικοί διαγράφουν μια επιτυχημένη πορεία στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή με εμφανίσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Γερμανία κ.α. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται έργα επηρεασμένα από πολιτισμούς όλων των ηπείρων της υφηλίου. Το μουσικό αυτό ταξίδι αρχίζει από τη γηραιά ήπειρο και τον J.S. Bach και αφού περάσει από την Ασία, την Αφρική, τη νότια και βόρεια Αμερική, καταλήγει πάλι στην Ευρώπη και τον Ιάννη Ξενάκη.

Είσοδος ελεύθερη


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Χάνι του Ιμπραήμ 20:30

Janus

Μουσική / Mixed Media

Το Janus, είναι μια μουσική σύνθεση για βιολί και βιολοντσέλο που συνοδεύεται από την προβολή animation σε συνδυασμό με video art, σε μια εικαστική εγκατάσταση επί σκηνής.

Το έργο μελετά το Χάνι, ως αλληγορία της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας που άλλοτε καθιστούσε τη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων δυνατή. Το σύνολο της οπτικοακουστικής παρουσίασης μελετά σε πολλά επίπεδα τη μετάβαση του Χανιού (ως συμβόλου) ως χώρο συνάντησης σε ερειπωμένο κτίσμα και, από εκεί, διερευνά την επανεκκίνησή του ως χώρος συνάντησης και συνύπαρξης.

  • Συμμετέχουν οι: Ζαχαρίας Μουζάκης (σύνθεση), Χρυσόστομος Νεοφύτου (βιολί),
  • Thibaut Verbe (βιολοντσέλο), Γιάννης Σακέλλης (σκηνική εγκατάσταση/video art), Χαράλαμπος Μαργαρίτης (animation/video art).
  • Eπιμέλεια: Χρυσόστομος Νεοφύτου

Εισιτήρια: 10€


Τέταρτη 20 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Έναρξη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 19:00

Περιδιαβάζοντας στον Μούτταλο Μαζί

Διάφορα

Οι δράσεις του προγράμματος επιδιώκουν να φωτίσουν την ιστορία της περιοχής, με αφηγηματικά ίχνη από τις ιστορίες των δύο κοινοτήτων. Καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα και εγκαταστάσεις, επιχειρώντας να επανασυνδέσουν το παρελθόν και το παρόν αλλά και να φέρουν εγγύτερα τις δύο κοινότητες.

Οι δράσεις θα αρχίσουν με τη φωτιστική εγκατάσταση Chromotopes, της Victoria Coeln από την Αυστρία, την οποία θ΄ ακολουθήσουν για τις επόμενες 4 ημέρες ξεναγήσεις, αφηγήσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια, ηχητικές διαδρομές, καθώς και αγορά λουλουδιών και φαγητών, αναζωογονώντας έτσι μια γειτονιά που έχει αποκοπεί.

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πραγματοποιεί έκθεση Χαρτογράφησης και Ιστοριών, από το αρχειακό υλικό του συνοικισμού του Μουττάλου και φοιτητικό εργαστήρι με εφήμερες εγκαταστάσεις, ενώ δημιουργείται ένα πολιτιστικό και αφηγηματικό μονοπάτι που διατρέχει τα εγκαταλειμμένα κτήρια και τα μνημεία του Μουττάλου.

Το πρόγραμμα επιμελούνται οι Σεβίνα Φλωρίδου, Μαρία Χατζησωτηρίου, Αγγέλα Κ. Πέτρου, και συμμετέχουν οι Ergenc Mehmet Korkmazel, Victoria Coeln, Thomas Buro, Nina Larissa Bassett, οι Κύπριοι Χαράκτες, Dervish G. Zeybek με το Studio 21, η Sholeh Zahraei και οι παραδοσιακοί τεχνίτες Αργύρης και Παναγιώτης Παναγιώτου.

Με την υποστήριξη και συνεργασία της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Κύπρο και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αμφιθέατρο Τάλας 20:30

Τραγούδια χωρίς Σύνορα – Βάκια Σταύρου

Μουσική

Η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Βάκια Σταύρου από την Κύπρο έχει διαγράψει ήδη μια επιτυχημένη πορεία στον διεθνή χώρο, έχοντας πλέον το Παρίσι ως βάση της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας. Η ιδιαίτερη φωνή της και η βαθιά μουσικότητα που σφραγίζει εξίσου τις δικές της δημιουργίες, αλλά και τις ερμηνείες των τραγουδιών σε πολλές γλώσσες, της έχουν εξασφαλίσει την εκτίμηση των ομοτέχνων και την αγάπη και ανταπόκριση του κοινού. Συνεργάζεται με ορχήστρες και μουσικούς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι και ο Carlos Bernardo, μουσικός, ενορχηστρωτής και συνεργάτης των Theatre du Soleil και Toda Via στο Παρίσι, με τον σπουδαίο παίκτη κρουστών Inor Sotolongo και τον Κύπριο τσελίστα Στέλιο Πίττα. Η συνάντηση αυτή περιλαμβάνει τραγούδια, νότες, ζεστά χρώματα, δυνατά συναισθήματα, φαντασία και φως.

Χορηγός φιλοξενίας: Aliathon Holiday Village

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που ταξιδεύει»

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Εισιτήρια:10€


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου 20:30

Αλκίνοος Ιωαννίδης – Karine Polwart

Μουσική

Μέσα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ταξιδιώτες του Κόσμου», καταλύονται τα όρια, καθώς τα έργα ταξιδεύουν και οι δημιουργοί συναντώνται.
Λυρισμός, αυθεντικότητα αλλά και ευρύτερες αναζητήσεις σε σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας, χαρακτηρίζουν τις μουσικές πορείες των δύο καλλιτεχνών, που μοιράζονται τη σκηνή στην παράσταση αυτή. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Karine Polwart από τη Σκωτία, συνδημιουργούν και παρουσιάζουν ένα μουσικό «συμπόσιο», ένα γεφύρωμα ήχων για αυτά που αγαπούμε και μας ενώνουν. Και οι δύο καλλιτέχνες έχουν τις ρίζες τους στη μουσική τους παράδοση, την οποία παντρεύουν με βαθιά προσωπική αντίληψη και τον σύγχρονο ήχο. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου συμμετέχει και συνεργάζεται σε αυτή τη συνάντηση μουσικής και πολιτισμού.

Επιχειρηματικός Εταίρος: Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Χορηγοί φιλοξενίας: Elysium, Capital Coast Resort and Spa & Mayfair Gardens

Εισιτήρια: €20 (κανονικό) & €15 (μαθητές, άνεργοι, συνταξιούχοι)


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πάρκο Γλυπτικής Γεροσκήπου 09.00-12.00

LoukoumiArt

Γαστρονομία

Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού κάθε περιοχής. Η Γεροσκήπου έχει δημιουργήσει τη πιο γλυκιά παράδοση, αφού από το 1895 παράγεται εκεί το Λουκούμι Γεροσκήπου, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του, που κατοχυρώθηκε παγκόσμια με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαθητές από επτά Δημοτικά σχολεία της επαρχίας θα δημιουργήσουν γλυκά-ψηφιδωτά, με θέμα που θα επιλέξουν τα ίδια τα σχολεία και που οι ψηφίδες του θα αποτελούνται από πολύχρωμα κομμάτια λουκουμιού Γεροσκήπου.

Τα γλυκά-ψηφιδωτά θα εκτεθούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εγκαινίων του Πάρκου Μύθων και Γλυπτικής.

Μια συνεργασία των προγραμμάτων Σχολεία εν Δράσει και Κοινωνικής Συμμετοχής στο πλαίσιο του έργου Πάφος – Κήπος των Γεύσεων.


Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια 20:30

The Khoury Ensemble – Από την Ανατολή στη Δύση

Μουσική

Οι αδελφοί Khoury κατέκτησαν το διεθνές μουσικό προσκήνιο, συνθέτοντας πρωτότυπα έργα αλλά και εκτελώντας αυθεντικά έργα της σύγχρονης μουσικής της Ανατολής. Το έργο τους αποτελεί μια μουσική εξερεύνηση, κυρίως της Μέσης Ανατολής, το οποίο έρχεται σε γόνιμη επαφή με στοιχεία της σύγχρονης μουσικής. Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ξεπεράσει τα όρια και τις δυνατότητες των οργάνων τους, και αποτελούν κορυφαίους μουσικούς της γενιάς τους που συνδυάζουν το ούτι, τον αυλό, το κανονάκι αλλά και το βιολί με φόρμες και παραδόσεις όπως το φλαμένκο, την κελτική και ινδική παράδοση ή ακόμα και τη τζαζ. Συνεργάζονται με μεγάλους μουσικούς, όπως ο Enrique Morente, ο Roberto Alagna και πολλοί άλλοι. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους ανά την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο, την Αφρική και αλλού «δεν είναι», όπως έχει γραφεί, «τίποτα λιγότερο από μουσικά γεγονότα per excellence».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Χορηγοί φιλοξενίας: Aphrodite Hills & Atlantica Hotels & Resorts

Είσοδος: 10€


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια 20:30

Omar Faruk Tekbilek – Από την Ανατολή στη Δύση

Μουσική

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 υποδέχεται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ανατολικής μουσικής, έναν από τους σπουδαιότερους οργανοπαίκτες παγκοσμίως στο νέυ αλλά και στον μπαγλαμά, τον ζουρνά και τα κρουστά και έναν από τους πιο χαρισματικούς μουσικούς της Μεσογείου – και του κόσμου.

Η παρουσία του Omar Faruk Tekbilek στην παγκόσμια μουσική σκηνή διαρκεί πάνω από τριάντα χρόνια, κατά τα οποία ο θρυλικός μουσικός έχει συγκροτήσει ένα έργο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και πλήρες γόνιμων επιρροών από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Ο Tekbilek εμπνέεται από τις τάσεις του θρησκευτικού μυστικισμού και τις αντίστοιχες φιλοσοφικές τάσεις, την εντόπια παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία.

Θεωρώντας τον εαυτό του αγγελιαφόρο της ειρήνης, ο Tekbilek συνεργάζεται με μουσικούς από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και, αυτή τη φορά, στο σχήμα του θα συμμετάσχουν ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα) και ο Γιάννης Κουτής (ούτι/φωνή).

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που ταξιδεύει»

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Χορηγός φιλοξενίας: Aphrodite Hills & Atlantica Hotels & Resorts

Εισιτήρια: 10€


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου – Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Πολυχώρος Αττικόν 16:00-19:00

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 19:00

Γραμμές Παραγωγής/ Γραμμές που παράγουν

Αρχιτεκτονική

Στο πλαίσιο του έργου «Η Αρχιτεκτονική ως Εργαλείο Μετασχηματισμού», το Πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις, παρουσιάζουν έργα φοιτητών και φοιτητριών που επικεντρώνονται στην Πάφο και την ευρύτερη περιοχή της. Με αφετηρία τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία, οι μελλοντικοί αρχιτέκτονες επιλέγουν χώρους της πόλης και της επαρχίας Πάφου και τους μεταμορφώνουν σε τόπους συνεύρεσης και παιχνιδιού, σε τόπους ανάπτυξης και ανταλλαγής ιδεών, σε τόπους άσκησης δημοκρατίας και παραγωγής πολιτισμού. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό διαγωνισμό «Second Nature» που οργανώθηκε από τον Οργανισμό Πάφος2017.

Επιμέλεια: Σ. Ξενόπουλος, Ε. Δόβα, Α. Σιβιτανίδου.

Με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.


Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου – Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Αναχώρηση: Σπηλιά της Φάμπρικας 17:00

Λήξη: Κτήριο Οργανισμού Νεολαίας Πάφου 18:40

Remote Pafos – Rimini Protokoll

Θεατρικό δρώμενο

Οι Rimini Protokoll θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πρωτοπόρα σχήματα που επηρεάζουν τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά θεατρικά πράγματα. Πρόκειται για τους Helgard Haug, Stefan Kaegi και Daniel Wetzel, οι οποίοι δουλεύουν μαζί από το 2002 αναπτύσσοντας συνεχώς νέες μορφές και μεθόδους του θεάτρου. Το 2017, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες θα συμπεριλάβουν την Πάφο στις πρωτότυπες τους εξορμήσεις, πραγματοποιώντας μια διαδρομή-παράσταση στο κέντρο της πόλης για 50 άτομα κάθε φορά. Η διαδρομή συνοδεύεται από ένα ειδικό ηχητικό πεδίο για δρόμους, χώρους στάθμευσης, εκκλησίες και αυλές αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και προσλαμβάνουμε την πόλη μας.

Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

*Με την υποστήριξη και συνεργασία της Swiss Arts Council, Pro Helvetia, της Πρεσβείας της Eλβετίας στην Κύπρο και του Ινστιτούτου Goethe.
Χορηγός φιλοξενίας: Maispa Developers

Εισιτήρια: 10€

Δωρεάν μεταφορά θεατών από το Κτήριο του Οργανισμού Νεολαίας στη Σπηλιά της Φάμπρικας.


Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 – Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία (Καθημερινά εκτός Τρίτη 10:00-17:00, Τετάρτη 10:00-22:00)

Παράδοξη Αφροδίτη

Εικαστικά

Στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, διοργανώνεται μια διεθνής έκθεση από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, ένας ύμνος στην απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία. Η Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό. Η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη» αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης.

Δανείζουν έργα 17 μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές από Ευρώπη και Αμερική.

Εισιτήρια: 7€


Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια 20:30

Oreka TX – Από την Ανατολή στη Δύση

Μουσική

H εξαιρετικά δυναμική ομάδα Βάσκων μουσικών, που γνωρίσαμε στην παράσταση χορού «Roots» τον περασμένο Ιούνιο, επιστρέφει αναδεικνύοντας το Τxalaparta, όχι μόνο ως μουσικό όργανο αλλά και ως τρόπο σύνδεσης και συντελεστή δημιουργίας σχέσεων ανάμεσα στο κοινό και τους μουσικούς. Οι Oreka TX, αυτοσχεδιάζουν και εξερευνούν τις δυνατότητες του Txalaparta σε μουσικές, ρυθμούς και φόρμες που υπερβαίνουν τη στενά τοπική βάσκικη παράδοση. Οι βασικοί μουσικοί του σχήματος (που ιδρύθηκε το 2001) είναι οι Harkaitz Martinez de San Vicente και Mikel Ugarte. Στα 15 χρόνια της πορείας τους, οι Oreka TX έχουν συμπράξει με σημαντικούς μουσικούς και σχήματα από όλο τον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα Latin Grammy.

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Donostia 2016.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Χορηγοί φιλοξενίας: Aphrodite Hills & Atlantica Hotels & Resorts

Εισιτήρια: 10 Ευρώ


Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Αναχώρηση: Έδρα Πάφος2017 08:30 (Επιστροφή: 14:30)

Διαδρομές και Ίχνη – Κέδαρες

Κοινωνική Συμμετοχή

Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη επισκέπτεται αυτή τη φορά τις Κέδαρες, μια μικρή κοινότητα, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ιστορία. Σύμφωνα με τους μύθους, κατά την αρχαιότητα ο Βασιλιάς Νικοκλής, είχε την εξοχική του κατοικία στις Κέδαρες. Κατά τη Φραγκοκρατία και κατά τη Βενετοκρατία, οι Κέδαρες υπήρξαν κτήμα σημαντικών φεουδαρχών της Κύπρου αλλά και μελών του οίκου των Lusignan. Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, θα επισκεφθούν το ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο, θα ενημερωθούν για την παλιά εκκλησία του χωριού, τα αρχαία σπήλαια και θα γνωρίσουν την περίφημη πέτρα «Τρυπημένη», που οι κάτοικοι παλιά πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη- ξενάγηση στο εργαστήριο γυαλιού του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαδόπουλου και στο φημισμένο καφενείο γυναικών.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλ. 26955176.


Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 20:30

José María Jiménez

Μουσική/Χορός

Το σχήμα του José Μaría Jiménez αποτελείται από μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο κιθαρίστα Paco de Lucia, καθώς και μια σύνθεση φλαμένκο και τσιγγάνικης jazz. Ο κορυφαίος μουσικός, τσιγγάνικης καταγωγής και βιρτουόζος της κιθάρας φλαμένκο γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και συμμετέχει ενεργά στο περίφημο σχολείο Flamenco μαζί με τον Emilio Μaya ήδη από την ηλικία των 16 ετών. Ο Jiménez συνοδεύει σε παραστάσεις μερικούς από τους πιο καταξιωμένους φλαμένκο χορευτές και τραγουδιστές, όπως οι Chonchi Heredia, Titi Flores, El Lebrijano, José Mercé, Potito, Mario Maya και Antonio Canales. Επιπλέον, έχει συνθέσει μουσικές για τις παραστάσεις του χορευτή Nuria Cazorla με τον φλαουτίστα Omar Acosta, καθώς και το μπαλέτο Flamenco της Angela Cruz, βασισμένο στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Donostia 2016

Με την υποστήριξη του Iνστιτούτου Θερβάντες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».

Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE

Χορηγός φιλοξενίας: Aquamare Beach Hotel & Spa

Είσοδος ελεύθερη


Συνεχίζονται :

Μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2017
Eυρωπαικές Ματιές στην Ιαπωνία: Η Ιαπωνία σήμερα

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017
On Target

Μέχρι 25 Νοεμβρίου 2017
Terra Mediterranea: In Action

Πληροφορίες / Γραφεία του Οργανισμού Πάφος2017:
2693 2017, www.pafos2017.eu

Εισιτήρια:
www.soldoutticketbox.com / Περίπτερο Time Out στην Πάφο / Όλα τα περίπτερα SoEasy στην Κύπρο