Πάφος2017: Σύνδεση πολιτισμών με άρωμα Ιαπωνίας θα έχουμε τον Ιούνιο!

Πάφος2017: Σύνδεση πολιτισμών με άρωμα Ιαπωνίας θα έχουμε τον Ιούνιο!

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 υποδέχεται την θερινή περίοδο με 27 εκδηλώσεις και δράσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι συναυλίες στο Αρχαίο Ωδείο, στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Σίντη μέχρι την Βρύση των Πεγειώτισσων αλλά και χορευτικά δρώμενα με το άρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, την πρωτοποριακή ομάδα Don Gnu από την Δανία αλλά και την ομάδα Compagnie Retouramont που θα μας προσφέρει ένα εντυπωσιακό χορευτικό θέαμα στον αέρα! Θα μας εντυπωσιάσουν επίσης, οι διεθνούς φήμης τυμπανιστές “Yamato” από την Ιαπωνία ενω θα ακολουθήσουν δράσεις της κοινωνικής συμμετοχής, οι οποίες θα αναδείξουν χώρους και φυσικές ομορφιές των γύρω περιοχών.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Πέμπτη 1 – Παρασκευή 30 Ιουνίου

Καταστήματα Οδού Ρέμνου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Idiosynchronism*
Σας προσκαλούμε να περπατήσετε σε μια ξεχασμένη γωνιά της Πάφου, όπου η ατμόσφαιρα των πολλαπλών άδειων καταστημάτων «κουβαλάει» τον ήχο των συντριμιών της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής, θα αναζητήσουμε τα κρυφά έργα τέχνης δυο ξεχωριστών ατόμων, που παρόλο που δεν είχαν γνωριστεί, μοιράστηκαν το ίδιο πάθος για το κίνημα του ‘Idiosynchronism’: Η άγια μητέρα Hubbard και η αείμνηστη Jemima Puddleduck.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια (υπό την αιγίδα) του Νικ Κώστα, απόφοιτου του Royal College of Art.
* Το εικαστικό κίνημα «Idiosynchronism» ξεκίνησε στην Πάφο το 2005 και απέκτησε περισσότερα από 60 μέλη από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σ’ αυτά είχαν ενταχτεί μεγάλης εμβέλειας βραβευμένοι καλλιτέχνες, θεωρητικοί και εκπαιδευτικοί από τον χώρο της τέχνης. Το κίνημα έδωσε ώθηση σε ‘τυχαίες’ δραστηριότητες που έγιναν σε διάφορες πόλεις, ανάμεσα τους, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Αγία Πετρούπολη.
Είσοδος Ελεύθερη


Σάββατο 3 Ιουνίου, Έναρξη αγώνα: 10:00

Λιμανάκι Αγίου Γεωργίου Πέγειας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι Γιορτές της Γερονήσου
Η Γερόνησος, γνωστή και ως Ιερά Νήσος, υπήρξε για αιώνες δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες και τους περιηγητές της Κύπρου. Aνασκαφές στο νησάκι απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, έφεραν στο φως στοιχεία από την περίοδο των Πτολεμαίων, καθώς και αρχιτεκτονήματα ιωνικού ρυθμού που καταδεικνύουν τις ποικίλες πολιτισμικές επιδράσεις που δέχτηκε η ευρύτερη περιοχή της Πάφου, μέσα στον ρου της ιστορίας. Το 2017, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μαθητές, κάτοικοι, αρχαιολόγοι, αλλά και ναυτικοί και ψαράδες, προσκαλούν το κοινό σε μια σειρά από δράσεις σχετικές με τη Γερόνησο, όπως διαλέξεις, εορταστικές εκδηλώσεις και εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο του λιμανιού.
Ταυτόχρονα, διοργανώνεται ένας διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας γύρω από τη Γερόνησο, με σκοπό να αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές του νησιού και ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.
Διοργανωτές: Δήμος Πέγειας, Σχολείο TLC στην Πέγεια, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος PISC και ψαράδες της περιοχής.
Είσοδος ελεύθερη


Κυριακή 4 Ιουνίου 09.00 – 15.30 μ.μ.

Αναχώρηση: Έδρα Πάφος2017
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Διαδρομές και Ίχνη – Λυσός
Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη επισκέπτεται αυτή τη φορά το χωριό Λυσός, μια κοινότητα με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορία. Η Λυσός σχετίζεται με αρχαίους ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, το οποίο επιβεβαιώνεται από πληθώρα ευρυμάτων και μαρτυριών. Η Λυσός, στο διάβα των αιώνων και παρά τους ταξιδιώτες που πέρασαν από εκεί, διατήρησε αναλλοίωτη την ταυτότητά της, αφομοιώνοντας τα όποια ξένα στοιχεία.
Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 26955176, [email protected].


Παρασκευή 9 – Κυριακή 11 Ιουνίου 9:00 – 18:00

Παλιά Ηλεκτρική
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσικής
Μουσική και Πολιτιστική Διπλωματία Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς
Η φετινή έκδοση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ γα τη Μουσική συνάδει με το Ετήσιο Συνέδριο της IAMIC, του Διεθνούς Συνδέσμου Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης και θα εξετάσει πως πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών εμπλέκονται στον τομέα της «μουσικής και πολιτιστικής διπλωματίας».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσικής (EMC) και (IAMIC) και φιλοξενείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017.
Η γεωπολιτική θέση του φετινού Φόρουμ ταιριάζει απόλυτα με την αναφορά σε αυτά τα ζητήματα και η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια είναι επιθυμητή.
To Φόρουμ δεν είναι ανοικτό στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.emc-imc.org/events


Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 19:00 – Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 10:00 – 13:00

Δημοτική Πινακοθήκη
Εγκαίνια Παρασκευή 9 Ιουνίου, 19:00
‘Εκθεση
3ος Φωτομαραθωνίος Κύπρου
Ο 3ος Φωτομαραθώνιος Κύπρου διοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου τον περασμένο Απρίλιο στην Πάφο, στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε 4 θέματα που τους δόθηκαν στο σημείο εκκίνησης και είχαν 4 ώρες για να παραδώσουν τις φωτογραφίες τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο κάθε ένα από τα 4 θέματα του διαγωνισμού, μετά την αξιολόγησή τους από 3μελή κριτική επιτροπή. Η διαδικασία του Φωτομαραθωνίου ενθαρρύνει να δει κάποιος την πόλη μέσα από μια νέα διάσταση, να ανακαλύψει νέες έννοιες σε γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες και να εξερευνήσει τρόπους απεικόνισης ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και ρυθμών της ζωής μέσα στην ίδια την πόλη.
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πλατεία Κέννεντυ
20:30 / Διάρκεια: 50’
ΧΟΡΟΣ/ ΘΕΑΤΡΟ

Don Gnu – Humans in Balance
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα που εδρεύει στη Δανία και η οποία χρησιμοποιεί στις παραγωγές της, στοιχεία από το σωματικό θέατρο, τον χορό και τον κινηματογράφο, επιδιώκοντας μια διαρκή υπέρβαση των ορίων ανάμεσα στα καλλιτεχνικά είδη. Η ομάδα, κινείται με την ίδια ευκολία και στα τρία είδη με τα οποία ασχολείται χάρη στους τρεις καλλιτεχνικούς της διευθυντές, Jannik Elkær, Kristoffer L.A. Pedersen και Christoffer Brekne, οι οποίοι καταπιάνονται με τους αντίστοιχους τρόπους έκφρασης. Στο πλαίσιο μιας διαδραστικής δράσης εγκαθίσταται στο κέντρο της πόλης ένας δίσκος – μια εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων, η οποία αποτελεί τη βάση για το δρώμενο της ομάδας – καταλύοντας με τον πιο αναμφίλεκτο τρόπο τα όρια και τους διαχωρισμούς.
Διοργανανώνουν οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης Πάφος2017 και Aarhus 2017 με τη συνεργασία της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 10 Ιουνίου

Αρχαίο Ωδείο
20:30 / Διάρκεια: 80’
ΜΟΥΣΙΚΗ

Vladimir & Vovka Ashkenazy σε 2 πιάνα!
Ένα ρεσιτάλ για 2 πιάνα με τον Vladimir Ashkenazy και τον γιο του, Vovka. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό, ίσως, μαέστρο και πιανίστα στον κόσμο, ένα ζωντανό θρύλο που έφτασε στην κορυφή του παγκόσμιου στερεώματος, όπου και παραμένει για κάτι περισσότερο από έξι συναπτές δεκαετίες. Οι Vladimir και Vovka Ashkenazy έχουν ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον ταξίδι με συναυλίες για δύο πιάνα σε ολόκληρο τον κόσμο και ασφαλώς η Πάφος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την περιοδεία αυτή. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν μείζονα έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου.
Smetana Vltava (The Moldau)
Schubert Divertimento a l’Hongroise, op. 54
Ravel Rapsodie espagnole pour deux pianos
Rachmaninov Suite No.1, Op.5 (Fantaisie-Tableaux for two pianos)

Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde.
Είσοδος: 15€ και 25€


Κυριακή 11 Ιουνίου

Βρύση των Πεγειώτισσων / Πέγεια
11:00
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Μουσική Μαζί
Οι επαγγελματίες μουσικοί της Πάφου, τα μουσικά ωδεία και χορωδίες οργανωμένων συνόλων, ενώνουν για πρώτη φορά το ταλέντο και τις φωνές τους με συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων που ζουν στην πόλη και στήνουν μια υπαίθρια παράσταση προσπαθώντας να αναζωογονήσουν μουσικά τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και να τονίσουν δια μέσου της μουσικής την πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει τον τόπο. Ήχοι από τη Ρωσία, τη Συρία, την Κίνα και του Πόντου, ανοίγουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κατανόησης μέσα από μια πλούσια μουσική ανταλλαγή.
Είσοδος ελεύθερη


Τρίτη 13 – Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Ιουνίου 19:00
Παλιά Ηλεκτρική / Πάρκο Χλώρακας
16:00-19:00
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ/ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Euphoria Revised
Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, επιστημόνων, ψυχολόγων, φιλοσόφων και άλλων διανοουμένων και στοχαστών, το πρόγραμμα επαναδιαπραγματεύεται το ζήτημα της ευτυχίας / ευφορίας με μια διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσπέλαση, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιάζουσες συνθήκες της. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό ερευνητικό έργο που διαχειρίζεται το ‘Εγώ’, το ‘Εμείς’ και τη ‘Φύση’ μέσα από δράσεις όπως μια εγκαταστάση στο Πάρκο Χλώρακας (13/6), έκθεση (13-25/6), εργαστήρια στην Παλιά Ηλεκτρική (13/6), παρουσιάσεις στο Ιδρυμα Άρτος (16/6) και διαδραστική παράσταση στο Aphrodite Hills Resort (14/6) στις 19:00.
Συμμετέχουν η Έλλη Παπακωνσταντίνου από την Ελλάδα, η Ohya Rica και Maki Macchiato από την Ιαπωνία, καθώς και οι Μαρία Παπαχαραλάμπους και Αχιλλέας Κεντώνης από την Κύπρο. Η επιμέλεια είναι της Aida Eltorie.

Με την υποστήριξη και συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Eu-Japan Fest Japan Committee και των Οργανισμών ArTos Foundation, Artos Foundation Japan και του Artecitya eu project & network.
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες: www.artosfoundation.org


Τετάρτη 14 Ιουνίου 20:30

Αρχαίο Ωδείο
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΘΕΑΤΡΟ

Οι Κήποι της Αφροδίτης
Λόγος, κίνηση και θεματικές εικόνες εμπλουτίζουν τη μουσική του Akamas Duo και καλούν το κοινό σε μία οπτικοακουστική ξενάγηση στους «Κήπους της Αφροδίτης», αναβιώνοντας φαντασιακά τις ιστορίες, τις εικόνες και τα αρώματα του τόπου γέννησης της θεάς. Παραδοσιακά τραγούδια εναλλάσσονται με τη μουσική και μαζί με μελωδίες των Astor Piazzola και Jules Massenet, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Την επιμέλεια της μουσικής, τις ενορχηστρώσεις και την ερμηνεία έχουν οι Νικόλας Κυριακού και Ιάσωνας Κεραμίδης, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Μηνάς Τίγκιλης, τη σκηνογραφία-εικαστική επιμέλεια ο Γιώργος Παπαδόπουλος και τα κοστούμια, η Ρένα Περδίκη. Στην αφήγηση και κίνηση είναι η Στέφανη Μαυροκορδάτου και συμμετέχουν οι Μπιάνκα Τοφαρίδη, Παναρέτη Νεοφύτου, Έλενα Ηροδότου, Κρίστια Ιερείδη, Μιχάλης Περικλέους και Νάντια Γεωργιάδου.
Οργάνωση παραγωγής: Στέλιος Σοφόκλη
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Ιουνίου

Θερινό Αττικόν 20:30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Cine-Attikon
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από τον ευρωπαικό κινηματογράφο, αναδεικνύοντας δημιουργούς και έργα που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, αλλά και να επιστρέψει γενικότερα σε αυτή τη μορφή τέχνης μέσω του θερινού σινεμά στην πόλη.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη βοήθεια Πρεσβειών και Ξένων Αντιπροσωπειών στην Κύπρο και εγκαινιάζεται με δύο ταινίες-αφιέρωμα στον Αυστριακό ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Karl Markovics, ο οποίος θα παραστεί στις δύο προβολές και θα συνομιλήσει με το κοινό. Με τη στήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας.
Χορηγός: McDonald’s


Παρασκευή 16 Ιουνίου, 20:30

Αtmen / Breathing Αυστρία, 2011, 90’
Στη γερμανική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

O 19xρόνος Ρόμαν Κόγκλερ έχει την ευκαιρία να αποφυλακιστεί πρόωρα από ένα ίδρυμα για νεαρούς παραβάτες. Οι πιθανότητες, όμως, δεν είναι υπέρ του. Ως μοναχικός και επιφυλακτικός χαρακτήρας, χωρίς οικογένεια, δύσκολα θα επανενταχτεί στην κοινωνία. Ως κρατούμενος δουλεύει σε ένα γραφείο κηδειών και αυτή ακριβώς η επαφή του με τον θάνατο θα αποβεί καταλυτική για να ξαναβρεί το δρόμο του στη ζωή. Ο Karl Markovics (σεναριογράφος και σκηνοθέτης) βραβεύτηκε για το ντεμπούτο του στο περίφημο Directors’ Fortnight στο 64ο Φεστιβάλ Καννών 2011.
Πρωταγωνιστούν: Thomas Schubert, Georg Friedrich, Gerhard Liebmann, Karin Lischka
Η ταινία έλαβε 26 διεθνή βραβεία και το Αυστριακό Βραβείο Κινηματογράφου 2012 σε έξι κατηγορίες.
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 17 Ιουνίου, 20:30

Super Welt / Super World Αυστρία 2015 120’
Στη γερμανική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Η Gabi είναι ταμίας σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ σε μια μικρή πόλη στην Αυστρία. Μια απλή μεσήλικας γυναίκα, παντρεμένη με δύο ενήλικα παιδιά. Η ζωή της κυλάει στη ρουτίνα και ο σύζυγός της δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον γι ‘αυτήν πια, μέχρι που μια μέρα αρχίζει να αισθάνεται ότι καταδιώκεται από φωνές που μόνο αυτή ακούει. Ενώ οι φωνές γίνονται ολοένα και εντονότερες, η ίδια αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δουλειές της. Αρχίζει να παραμελεί τις υποχρεώσεις της, προτιμώντας μεγάλες βόλτες. Όλοι γύρω της ανησυχούν, αλλά κανείς δεν μπορεί να τη βοηθήσει σε αυτή την πορεία της συνειδητοποίησης και αυτογνωσίας.
Σενάριο/σκηνοθεσία: Karl Markovics
Πρωταγωνιστούν: Ulrike Beimpold, Nikolai Gemel, Simon Jaritz κ.ά.
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 17 Ιουνίου 10:00-14:00

Κέντρο πόλης

Ανοιχτά Εργαστήρια
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής, στούντιο, γκαλερί και εργαστήρια χεροτεχνών και καλλιτεχνών στο κέντρο της πόλης υποδέχονται επισκέπτες και συνομιλούν μαζί τους για τον τρόπο και διαδικασία της δημιουργίας των έργων τους. Θα κυκλοφορήσει σχετικός οδηγός.
Με τη συνεργασία των Cyprus Open Studios.
Είσοδος Ελεύθερη


Κυριακή 18 Ιουνίου 18:00-21:00

Είσοδος Αρχαιολογικού Πάρκου

Archaeomusica – συναυλία
Στο πλαίσιο της έκθεσης-διαδρομής στον κόσμο των αρχαίων μουσικών οργάνων, που περιλαμβάνει πολυμέσα και διαδραστικές εγκαταστάσεις με τη χρήση τρισδιάστατης τεχνολογίας, διοργανώνονται συναυλίες παραδοσιακής κυπριακής και μικρασιατικής μουσικής, καθώς και χοροί από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών (18:00-19:15), καθώς και μουσική Ethnic Jazz και Progressive Rock από το ιταλικό συγκρότημα Dissoi Logoi (19:30-21:00).
Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Μουσικό Αρχαιολογικό Έργο (EMAP) με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 19 μέχρι Παρασκευή 30 Ιουνίου

Ωράριο λειτουργίας 17:00 – 20:00
Οικία Shelley
Εγκαίνια Δευτέρα 19 Ιουνίου 19:00
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

In & At Photo
Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε από το Donostia 2016, προσκαλώντας ένα φωτογράφο από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2017, Aarhus και Πάφο, καθώς και έναν φωτογράφο από το Hull, Βρετανική Πολιτιστική Πόλη Νεολαίας 2017. Φωτογράφοι μεταξύ των οποίων η Maite Basterra , ο Jose Javier Serrano από το Σαν Σεμπαστιάν και ο Θάνος Σαββίδης από την Πάφο, συμμετείχαν στην κοινή έκθεση, η οποία ακολούθως ταξίδεψε στις υπόλοιπες πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέρος της έκθεσης μέσω προβολών σε κτήρια, ενώ παράλληλα η Maite Basterra και ο Jose Javier Serrano δημιουργούν, μέσα από ένα πρόγραμμα residency στην Πάφο, φωτογραφίες βασισμένες στις αναμνήσεις προσφύγων που κατοικούν εδώ.
Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Eυρώπης San Sebastian 2016, Πάφος2017, Aarhus 2017 και Hull 2017.
Είσοδος ελεύθερη


Πέμπτη 22 Ιουνίου

Θερινό Αττικόν
20:30
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το Βουνό και το Δέντρο
Οι μουσικοί Murat Aydemir στο τανμπούρ και Χρήστος Μπάρμπας στο νέυ, από την Τουρκία και την Ελλάδα, φέρνουν στο φως μια κοινή μουσική παράδοση που ενώνει τους δύο λαούς μέσα από τα βάθη του χρόνου, παρουσιάζοντας τον νέο τους δίσκο «Το Βουνό και το Δέντρο». Ο καμβάς του παρελθόντος εμπλουτίζεται με πινελιές από νέα στοιχεία και σύγχρονες μουσικές συνθέσεις προσθέτοντας γοητεία στο εγχείρημα και αναζωογονώντας επί της ουσίας τις κοινές μουσικές ρίζες των δύο χωρών. Στη συναυλία συμμετέχει, επίσης, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας, Στρατής Ψαραδέλλης.
Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE
Χορηγός Φιλοξενίας: Kings hotel
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 23 Ιουνίου 20:00

Πλατεία Δημαρχείου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χορωδιακές Συναντήσεις – Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ
Φωνητικά σύνολα και χορωδίες από όλη την Κύπρο συμμετέχουν σε αυτή τη μουσική συνάντηση. Το Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πάφου εδώ και 28 χρόνια.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο Σωτήρης Καραγιώργης (συνθέτης και μαέστρος).
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 23 Ιουνίου

Μοναστήρι Παναγίας του Σίντη
20:30
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φωνές του Κόσμου
Οι Φωνές του Κόσμου ταξιδεύουν στο σιωπηλό, αλλά προικισμένο με την ύψιστη ευλαλία της σιωπής, μοναστήρι του Σίντη, που φιλοξενεί μαζί με τις προσευχές και την κατάνυξη των πιστών, τις εικόνες, τους ήχους και τις μνήμες μιας περασμένης ζωής. Η Θεοδοσία Ρούσσου και οι μουσικοί της, εμφυσούν νέα ζωή στο έρημο τοπίο, ερμηνεύοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε εφτά διαφορετικές γλώσσες. Τη συνοδεύει το σχήμα της από κιθάρες και έγχορδα.
Με τη συνεργασία και υποστήριξη των κοινοτήτων Σαλαμιού, Κελοκέδαρα, Πενταλιά και Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων
Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE
Χορηγός Φιλοξενίας: Mayfair
Είσοδος Ελεύθερη


Σάββατο 24 Ιουνίου 20:30

Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ/ ΘΕΑΤΡΟ

Μύθοι και ιστορίες κατά μήκος του διαχωρισμού
Γνωρίζουμε άραγε ο ένας τον άλλο στη μοιρασμένη Κύπρο του σήμερα; Ποιοι μύθοι και ποιες ιστορίες έπλασαν και σμίλεψαν το κοινό παρελθόν μας, το πολύμορφο και πολύχρονο; Πως οι τωρινές μας ιστορίες και αφηγήσεις είναι επηρεασμένες από την παράδοση, το μεγάλωμά μας και τις κοινωνικές δομές που μας διέπουν;
Με εργαλείο την τέχνη του θεάτρου και τη δύναμη της προσωπικής και συλλογικής μνήμης, ο Achim Wieland και ο Μάριος Ιωάννου ξετυλίγουν με τη βοήθεια μιας ομάδας προσώπων-ερμηνευτών τα νήματα του βιωμένου χρόνου μέσα από έναν αέναο διάλογο, συνυφαίνοντας μαζί θολές θύμησες και ανεξίτηλες αναμνήσεις, ανείπωτες ιστορίες και ξεχασμένους μύθους, ανομολόγητες ενοχές και παλιά κρίματα. Μέσα απο θεματική έρευνα, το έργαστήριο ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες σε μια ειλικρινή και αντικειμενική ανταλλαγή ‘ψυχής’ που στόχο έχει να φέρει μια καινούργια προοπτική στον μεταξύ μας διάλογο. Ένα διάλογο που θα αποτελέσει μια θεατρική παράσταση με νήματα βαμμένα με όλα τα χρώματα της ανθρώπινης ζωής.
Η παράσταση είναι στην αγγλική γλώσσα (με εμβόλιμες λέξεις και φράσεις από την ελληνική, τουρκική, αρμένικη και μαρωνίτικη γλώσσα).
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου
Συνεργάτης δραματουργός: Ελλάδα Ευαγγέλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Izel Seylani, Μαριάννα Βούγα
Παραγωγή/Συντονισμός: Sossée Eskidjian
Με τη συνεργασία και στήριξη του Goethe Institute στη Λευκωσία.
Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 24 Ιουνίου

Αμφιθέατρο Τάλας
20:30
Διάρκεια: 85’ (με διάλειμμα)
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Γέφυρα της Μουσικής – Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Στο πνεύμα του εμβληματικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 «Συνδεόντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου φιλοξενεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα με πρώτη ύλη την αρμονία, τον ρυθμό και τη μελωδία.

Haydn: Overture to the opera L’isola disabitata, Hob. 28/9
Concerto for violin and piano in F major, Hob 18/6
Α. Baltas: 7 Cypriot traditional songs
Hoca: Cyprus Capriccio (Kibris Kapricyosu)
Σολίστ: Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Esra Poyrazoğlu Alpan (πιάνο)
Διευθύνει ο Ali Hoca

Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 24 Ιουνίου / 19:00 ( έναρξη φεστιβάλ)

Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή/ Πλατανίστεια
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου, “Όψεις του Κόσμου”
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο, ταινίες από το Κυπριακό και το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, εκθέσεις και εργαστήρια (masterclasses) από διεθνείς προσωπικότητες του animation και παράλληλα αφιερώματα, συναυλίες και προβολές παιδικών ταινιών animation.
Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στην Ιαπωνία και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 και το EU JAPAN FEST, διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης Ιαπωνικής Χαρακτικής στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία(21/6), μια έκθεση παραδοσιακής Ιαπωνικής Χαρακτικής Ukiyo-e στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια (24/6), καθώς και αφιέρωμα στο Ιαπωνικό ανεξάρτητο σινεμά Animation και έκθεση με έργα του σημαντικότερου αντιπροσώπου των ημερών μας, στο ανεξάρτητο Ιαπωνικό Animation Koji Yamamura. Προβολές στην Πάφο θα γίνουν επίσης στο Τεχνόπολις 20 (25/6, 21:00) και στο Ξενοδοχείο Almyra (26/6, 21:00). Οι προβολές και οι παράλληλες δραστηριότητες του φεστιβάλ θα συνεχίσουν στην Λευκωσία, στο Αρχοντικό της Αξιοθέας, το Θέατρο ένα, την Πύλη Αμμοχώστου και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.animafest.com.cy


Κυριακή 25 Ιουνίου

Κάστρο Πάφου
20:30
Διάρκεια: 45’
ΧΟΡΟΣ

Compagnie Retouramont Aerial Dancers
Με ένα θέαμα που εντυπωσιάζει, «Ο Χορός των Καρυάτιδων» αποτελεί μια παράσταση χορού στον αέρα, μπροστά από το Κάστρο της Πάφου. Μια εκρηκτική, παιγνιώδης παραγωγή η οποία αξιοποιώντας την κίνηση, τα φώτα και τον ήχο, αλλάζει την προοπτική του ιστορικού κτηρίου. Η παράσταση έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Κάστρο της Πάφου, στο πλαίσιο της θεματικής Ταξιδιώτες του Κόσμου, από την ομάδα Retouramont. Ο Fabrice Guillot, καλλιτεχνικός διευθυντής της γαλλικής ομάδας, συνέθεσε μια χορογραφία που συναρπάζει καθώς εκτυλίσσεται στα ύψη, διερευνώντας νέα πεδία έκφρασης και κίνησης , ανάμεσα σε κτήρια και σώματα. Η κινησιολογία που διέπει τις φιγούρες των χορευτών στον αέρα, συνδέει τον κάθετο χορό με κινήσεις που παραπέμπουν σε ακροβάτες, σ ̓ ένα παιγνίδι που αλλάζει ριζικά την εικόνα του χώρου στον οποίο διαδραματίζεται. Η ομάδα έχει συνεργαστεί με διάσημους χορογράφους και χορευτές καθώς και με καλλιτεχνικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς, και έχει δώσει παραστάσεις σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Με την υποστήριξη και συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου
Είσοδος ελεύθερη


Δευτέρα 26 Ιουνίου 20:30

Θερινό Αττικόν
ΧΟΡΟΣ

Hybrid*k
Το έργο Hybrid δημιουργήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Donostia 2016 και του Οργανισμού EU-Japan Fest. Η αρχική του έκδοση ανέβηκε στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκυο, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της χορογράφου και χορεύτριας Motoko Hirayama και ακολούθως, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε 4 πόλεις στη χώρα των Βάσκων. Η παράσταση Hybrid*k επανασχεδιάστηκε από τη Motoko Hirayama, ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017, και διερευνά τη στιγμή ανάδυσης νέων μουσικών και χορευτικών ειδών, διαμέσου της διασταύρωσης διαφορετικών πολιτισμών. O Baraba Okuyama, χορευτής Butoh (πρώην μέλος των Dairakudakan), ο χορευτής σύγχρονου χορού Kotaro Mizushima και η Motoko Hirayama, δημιουργούν και αναδεικνύουν την «υβριδική» αυτή συνάντηση με τους ρυθμούς και τους ήχους των Βάσκων από τους Oreka ΤΧ και το μελωδικό Αϊνού τραγούδι, από τους Emi Toko και Fukiko Goukon.

Οι Oreka ΤΧ αποτελούνται από τους Harkaitz Martinez de San Vicente, Mikel Ugarte, Juanjo Otxandorena, Mixel Ducau, Iñigo Eguia και Carlos Solano.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Με τη συνεργασία και υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee.

Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: www.rialto.com.cy , 2693 2017


Τρίτη 27 Ιουνίου 20:30

Θερινό Αττικόν
ΧΟΡΟΣ

Roots
Η ομάδα χορού Kukai και το μουσικό σχήμα Oreka TX από τη χώρα των Βάσκων παρουσιάζουν την παράσταση Roots (Ρίζες).

Τα δύο διεθνώς πολυβραβευμένα σχήματα, έχοντας τις ρίζες τους στη Βάσκική κουλτούρα, ρυθμό και χορό, δεν διστάζουν να επαναροσδιορίζονται με ένα σύγχρονο τρόπο, αποκαλώντας τη διαδικασία αυτή ως άντληση νέου υλικού από μια παλιά πηγή.

Στο έργο «Ρίζες» ενώνουν χορό και μουσική θεωρώντας, ότι υπάρχει μουσική στο χορό και βέβαια χορός στην παραγωγή της μουσικής.

Χορεύουν οι Urko Mitxelenaalain Maya, Nerea Vesga, Izar Aizpuru, Benat Salegi, σε χορογραφία John Maya.

Οι Oreka ΤΧ αποτελούνται από τους Harkaitz Martinez de San Vicente, Mikel Ugarte, Juanjo Otxandorena, Mixel Ducau και Iñigo Eguia.

Carlos Solano (φωτισμός), Mikel F. Krutzaga (ήχος).

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Είσοδος Ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: www.rialto.com.cy , 2693 2017


Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 23 Ιουλίου

Εκκλησία Παναγίας της Χρυσοαιματούσης, Χλώρακα
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 16:00-19:00
Σάββατο-Κυριακή 11:30-18:00
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δράκοι της Eυρώπης -Travelling Playground
Συνέχεια του ταξιδιού των δύο κοντέινερ που έχουν μεταμορφωθεί σε παιχνιδότοπο και άρχισαν το ταξίδι τους στον Κάθηκα τον περασμένο Μάιο. Αντλώντας έμπνευση από τους διάφορους μύθους και τις ιστορίες σχετικές με τους δράκους της Ευρώπης, μια σειρά από διαδραστικά παιχνίδια (για παιδιά και μεγάλους) συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση παρουσιάζοντας συγγενείς θρύλους από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Δανία και τη Γερμανία. Εκτός από την ανάδειξη των ετεροτήτων που συνδιαμορφώνουν την λαϊκή κληρονομιά και παράδοση της Ευρώπης, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για την αποδοχή της διαφορετικότητας, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις αλληλεπιδράσεις.
Με τη στήριξη της κοινότητας Χλώρακας.

Οι Δράκοι της Ευρώπης θα ταξιδέψουν ακολούθως στην Πέγεια (Ιούλιος/Αύγουστος 2017).

Xορηγός: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 28 Ιουνίου

Θερινό Αττικόν
20:30
Διάρκεια: 85’
ΜΟΥΣΙΚΗ

Umut Albayrak
Η απεριόριστη δύναμη και η συνενωτική επίδραση της μουσικής θα ξυπνήσει και πάλι, και η συνάντηση των πολιτισμών στον Μούτταλο θα φτάσει από την Κύπρο στη Μεσόγειο και ακόμα πιο πέρα στο Αιγαίο. Η Umut Albayrak θα φέρει μαζί σύγχρονες και παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από διάφορες γλώσσες, εκτελώντας τις με το δικό της μοναδικό στυλ. Πιστεύοντας ότι η μουσική μπορεί να εξαφανίσει όρια κι’ εμπόδια, τραγουδά για την ειρήνη, όπως συνηθίζει να υποστηρίζει σε όλη της την πορεία, με αυτή τη φορά στην Πάφο, στον Μούτταλο, να αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο πατέρας της, και με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσε η ίδια.

Τη συνοδεύουν οι καλλιτέχνες: Murat Ertüzün (πλήκτρα), Seray Kortan Erçin (βιολί), Mehmet Sakarya (φλάουτο), Hüseyin Muharremoğlu (κρουστά), Evren Ufuk (κιθάρα) Denizer Şehitoğlu (μπάσο), Antigoni Kyriakidou (ακκορντεόν) και Selden Yağcıoğlu (χορός).
Είσοδος ελεύθερη


Παρασκευή 30 Ιουνίου

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου
21:00
Διάρκεια: 80’
ΜΟΥΣΙΚΗ

Yamato Taiko Drum Ensemble
Οι διεθνούς φήμης Τυμπανιστές της Ιαπωνίας ‘Yamato’ έρχονται στην Πάφο με την καινούργια τους παράσταση «Chousensha – The Challengers», όπου ωθούν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια, με την ίσως πιο εντυπωσιακή, ενεργητική και εκρηκτική εμφάνισή τους μέχρι σήμερα. Το σχήμα Ιδρύθηκε στο Νάρα της Ιαπωνίας το 1993 και περιοδεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο για 6 έως 10 μήνες κάθε χρόνο, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας πρωτότυπες συνθέσεις και shows.

Οι εμφανίσεις τους κάθε χρόνο αποτελούν γεγονότα που κόβουν την ανάσα, προσελκύοντας ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό, πέραν των 6 εκατομμυρίων σε 3.000 παραστάσεις σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τα μέλη των ‘Yamato’, κάθε συνάντηση με το ακροατήριο είναι μια μοναδική και πολύτιμη διαδικασία, η οποία προσφέρει καινούριες εμπειρίες, καθώς και ζωντάνια και πάθος για τη ζωή. Συνεχίζοντας να περιοδεύουν σε όλη την Ιαπωνία και τον κόσμο, είτε σε συναυλίες, σχολικές αίθουσες ή εργαστήρια, το σχήμα συνεχίζει να διατηρεί το ‘Yamato’, το πνεύμα της Ιαπωνίας.
Με τη συνεργασία και στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Eu-Japan Fest Japan Committee.
Επιχειρηματικός Εταίρος: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα
Χορηγός Φιλοξενίας: Ξενοδοχείο Almyra
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Γραφεία του Οργανισμού Πάφος2017:
2693 2017, www.pafos2017.eu