Πάφος2017: Το πολιτιστικό πρόγραμμα Οκτωβρίου

Πάφος2017: Το πολιτιστικό πρόγραμμα Οκτωβρίου

Χτίζοντας πάνω στις δράσεις και στις θεματικές ενότητες του η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 συνεχίζει να προτείνει, να αναπτύσσει και να καθιερώνει δραστηριότητες του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού. Το φθινοπωρινό πρόγραμμα της ΠΠΕ Πάφος2017 συνεχίζει το ταξίδι του με φωτογραφικές εκθέσεις, περιηγήσεις, μουσικές εμφανίσεις, θέατρο ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει το πρόγραμμα της κοινωνικής συμμετοχής.

Με το φθινοπωρινό πρόγραμμα η ΠΠΕ – Πάφος2017 παρουσιάζει μια σειρά δράσεων κάτω από την ενότητα «Βήματα του Μέλλοντος» οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος και οδηγούν στην καθιέρωση ετήσιων θεσμών. Η ενότητα Βήματα του Μέλλοντος αναδυκνύει και ασχολείται με ζητήματα που αφορούν το παρελθόν και επηρεάζουν το μέλλον μας.


Μέσα από το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη η ΠΠΕ – Πάφος2017 παρουσίασε και καλοδέχτηκε τον θεσμό της Πλατφόρμας Μονοδράματος, μια από τις πολλές δράσεις που ο Οργανισμός στοχεύει να καθιερώσει σαν ένα διεθνούς ενδιαφέροντος και εμβέλειας θεατρικό και πολιτιστικό γεγονός.

Σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ανάδειξη εναλλακτικών χώρων όπως την Έδρα της ΠΠΕ, τη στήλη του Αποστόλου Παύλου, την Παλιά Ηλεκτρική, τη Λέσχη Ευσέβεια, το Πρώτο Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ αλλά και πολλά καφενεία της Πάφου.

Η Πάφος διαθέτει μοναδικής ομορφιάς και ξεχωριστού ενδιαφέροντος χώρους, τους οποίους η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναδεικνύει και προετοιμάζει ώστε αυτοί να αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε ένα πρόγραμμα με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στο πλαίσιο και της φιλοσοφίας του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού.

Η ΠΠΕ – Πάφος2017 και σε αυτό το καινούριο πρόγραμμα διοργανώνει και συνεργάζεται με κοινότητες και άλλους φορείς στην οργάνωση εκδηλώσεων με κύριο στόχο την εμπλοκή και δημιουργία ενός κοινού, αρκετού να στηρίξει μια τόσο σημαντική διοργάνωση, η οποία θα ξεπεράσει την τοπική κλίμακα και θα βάλει την Πάφο και τον κόσμος της στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015
Παλιά Ηλεκτρική 19:00
H Νεκρή Ζώνη
Η θεματική ενότητα Βήματα του Μέλλοντος αναδεικνύει ζητήματα που μας αφορούν και επηρεάζουν το μέλλον μας και το ίδιο κάνει και η έκθεση φωτογραφίας της Γαλλίδας φωτορεπόρτερ Barbara Laborde. Η έκθεση καλεί τον παρατηρητή να ταξιδέψει στην Νεκρή Ζώνη σε βουνά, δρομάκια, χωριά και ερείπια, ένα μωσαϊκό από ιστορίες και εικόνες που ανοίγουν παράθυρα με θέα.
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και τις Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Πάφος.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 2 μέχρι 9 Οκτωβρίου. Ώρες 10:00-17:00
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015
Στήλη Αποστόλου Παύλου 19:30
Μουσικοί Στοχασμοί
Το μουσικό σχήμα Collegium Cyprium καλύπτει μουσικά θέματα από την εποχή του μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της μουσικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού του Πάφος2017 το σχήμα συνεργάζεται με τη σοπράνο Χρύσω Μακαρίου σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, W.A.Mozart, J. S. Bach, A. Vivaldi, G. Puccini, George Bizet, Franz Schubert, F. Sartori, L. Quarantotto, Andrew Lloyd Webber and Johan Strauss.

Μουσικοί: Ανδρέας Π.Νικολάου, Θανάσης Αθανασίου (βιολί), Αντρέας Κελίρης (βιόλα), Ευγενία Καραπατάκη (τσέλο).
Είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015
Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ 20:30
Erofili Repeat
Βασισμένο στην τραγωδία Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτση η ομάδα One/Off παρουσιάζει μια ερωτική ιστορία γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Το έργο με έντονο κοινωνικό στίγμα, εγείρει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η παράσταση Erofili Repeat, προσδοκά να μεταφέρει στο σύγχρονο θεατή τον μύθο μέσω της αφήγησής του.
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου
Μια συνεργασία του Πάφος2017 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2015
Είσοδος: €10 & €5
Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα So Easy & Time Out(Πάφος)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015
Λέσχη Ευσέβεια 17:00
Περί Πόλεως – Λεύκωμα Ενθυμημάτων
Ένα σημαντικό έργο της ΠΠΕ Πάφος2017, που στοχεύει να συλλέξει και να αξιοποιήσει πληροφορίες για το πρόσφατο παρελθόν της Πάφου μέσα από αναμνήσεις, αφηγήσεις και άλλες δράσεις συλλογής και καταγραφής της μνήμης των ανθρώπων της Πάφου δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο αρχείο μνήμης μέχρι το 2017. Έναρξη του προγράμματος θα γίνει στη Λέσχη Ευσέβεια, όπου πολίτες της Πάφου θα μοιραστούν τις ιστορίες τους, φωτογραφίες και άλλο υλικό, δημιουργώντας ευκαιρίες να αναδειχθούν μνήμες, αναμνήσεις και βιώματα της Πάφου.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Κρήτου Τέρρα, Βρύσες 10:30
Οι Δραγουμάνοι της Κρήτου Τέρρα
Στο πλαίσιο της ενότητας Ζωντανή Ιστορία μετά από την περιήγηση στη Χούλου, μια περιήγηση στα χνάρια των Δραγουμάνων που έζησαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, του Δραγουμάνου Χατζηιωσήφ και του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Η περιήγηση που θα γίνει από τους Δρ. Χρίστο Γ. Αριστείδου και τη Δρ. Αικατερίνη Αριστείδου περιλαμβάνει τα Οθωμανικά λουτρά, την Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας με τις εικόνες της Κρητικής σχολής, το Καζίνο, και το σπίτι του Χ”Γιωργάκη Κορνέσιου.
Η περιήγηση θα καταλήξει στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών του χωριού.
Είσοδος ελεύθερη