Πάφος2017: «Υμπύ Τύρρανος»

Πάφος2017: «Υμπύ Τύρρανος»

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 ολοκληρώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων της για τον μήνα Οκτώβρη στον μεταμορφωμένο χώρο του Παλιού Παγοποιείου με την κωμωδία «Υμπύ Τύραννος» της θεατρικής ομάδας Ludens Ensemble.

Το 1897 ο Alfred Jarry επινόησε έναν χαρακτήρα που θα στοίχειωνε το θέατρο για πάντα. Ο Βασιλιάς Υμπύ, μεγαλειώδης και ταυτόχρονα γελοίος, σφετεριστής του θρόνου της Πολωνίας, κρατά μια βούρτσα αντί για σκήπτρο και ονειρεύεται το «Πατέ Σκύλου» του, καθώς εκκαθαρίζει εχθρούς και φίλους. Το έργο «Υμπύ Τύρρανος» είναι μια μια παράσταση πολυμέσων καθώς και μια μελέτη της εξουσίας μέσα από το παίγνιο. Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν όλους τους ρόλους και γίνονται μέρος ενός ετερογενούς συνόλου που περιλαμβάνει mapping βιντεοπροβολές, χρήση live κάμερας, ήχους από μικρόφωνα, μαριονέτες και τη συνοδεία DJ Set επί σκηνής, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ξέφρενου καρναβαλιού.


Η πρεμιέρα του έργου ‘Υμπύ Τύραννος’ έγινε στο Φεστιβάλ Hidden Door στο Εδιμβούργο τον Μάιο του 2016 έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Το έργο είναι μια παραγωγή του οργανισμού ‘ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017’ με την συνεργασία και συγχρηματοδότηση του Creative Scotalnd. Η παραγωγή έχει επίσης την στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Σκωτίας. Το έργο «Υμπύ Τύρρανος» μεταξύ άλλων θα περιοδεύσει στη Μεγάλη Βρετανία στο Manipulate Visual Theatre Festival και Γερμανία στο Θέατρο Schaubude του Βερολίνου.

Σκηνοθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Φίλιππος Φιλίππου,
Δευτερος Σκηνοθέτης – Δραματουργός – DJ: Βαγγέλης Μακρυγιαννάκις,
Μετάφραση: Kenneth McLeish
Ερμηνευτές: Adam Tompa , Dylan Read, Jenny Lynn, Περσεφόνη Γεραγγέλου,
Παραγωγοί : Φίλιππος Φιλίππου Βαγγέλης Μακρυγιαννάκις,
Visual Artist : Moyra Campbell,
Σκηνικά – Κοστούμια: Παναγιώτης Μπάρας,
Lighting Designer: Brian Holt,
Μαριονέτες: Gavin Glover,
Τεχνικός Ήχου -Εικόνας: Πέτρος Τσαφταρίδης.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ισιδώρα Μπουζιούρη

Trailer:

Χώρος: Παλιό Παγοποιείο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 Ώρα: 19.30
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήρια: €10/€5 Προπώληση / Πληροφορίες: Pafos2017 2693 2017 / ANANAs 8Bit Coffee 26 600126