Πέντε Πιάνα, Πέντε Μέρες, Πέντε τόποι

Πέντε Πιάνα, Πέντε Μέρες, Πέντε τόποι

Μία νέα διαδραστική εγκατάσταση ετοιμάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Πάφος2017» στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Οι δρόμοι της Πάφου θα δούνε πέντε πιάνα να περιοδεύουν για πέντε ολόκληρες μέρες (Τετάρτη 30 Αυγούστου – Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017), δίνοντας την ευκαιρία σε μουσικούς αλλά και περαστικούς να τα αξιοποιήσουν δεόντως, δημιουργώντας μουσική στην πόλη. Πρόκειται για μία περιοδεύουσα εγκατάσταση, αφού τα πιάνα θα αλλάζουν τοποθεσία κάθε μέρα, ώστε να συμμετάσχει σε αυτή όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό αξιοποιώντας την παρουσία των πιάνων στους δρόμους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.


Δεν πρόκειται για μία σύγχρονη εικαστική πρόταση αλλά για μία καθόλα μουσική παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον αφού τα πιάνα καθίστανται διαθέσιμα για τον όποιο περαστικό επιθυμεί να παίξει και να απολαύσει μουσική. Πάρκα, δρόμοι και πλατείες μετατρέπονται σε υπαίθριο εργοστάσιο παραγωγής πολιτισμού, στο πνεύμα ακριβώς της φιλοσοφίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στόχος της εκδήλωσης που φέρει την ονομασία «Πέντε πιάνα σε Πέντε τόπους για Πέντε μέρες» είναι η διαδραστικότητα με το κοινό, η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, η μετατροπή του αστικού περιβάλλοντος σε μουσικό και καλλιτεχνικό, η συνεργασία μεταξύ μουσικών ή ακόμη και μεταξύ μουσικών και κοινού. Με άλλα λόγια, η παραγωγή πολιτισμού. Συμβολικά, η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να έχει προσφέρει με την ολοκλήρωση της 2017 λεπτά μουσικής στην πόλη και την επαρχία της Πάφου.

Αρκετοί είναι ήδη οι καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να κατέβουν στην πόλη και να αξιοποιήσουν την παρουσία των πιάνων στους δρόμους. Κατά μήκος της οδού Μακαρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη σχεδιαστεί μία παράλληλη δράση (Οδός πλήκτρων: Πέντε βήματα στο μέλλον), μία συναυλία, μέσα από την οποία προωθείται η ιδέα ενός ακροατηρίου που μετακινείται από πιάνο σε πιάνο, στον ανοικτό χώρο.

Πέντε ταλαντούχοι πιανίστες από την Πάφο και άλλες πόλεις της Κύπρου, οι Μαριάννα Γεωργίου, Παντελίτσα Σωκράτους, Γκαλίνα Ντίμοβα, Μαρία Αβραάμ και Κλειώ Παπαδιά – σε επιμέλεια Χριστίνας Αθηνόδωρου, θα ερμηνεύσουν έργα για σόλο πιάνο που έχουν συντεθεί κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Ανάμεσα σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται και συνθέσεις Κύπριων και άλλων Ευρωπαίων σύγχρονων μουσουργών οι οποίοι θεωρούνται από τους σημαντικότερους στην κλασική μουσική σκηνή της εποχής μας.

Πέντε πιάνα σε 5 χώρους για 5 μέρες

  • Τετάρτη 30 Αυγούστου, 16:30-22:00: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Δημαρχείου)
  • Πέμπτη 31 Αυγούστου, 16:30-22:00: Βρύση των Πεγειώτισσων
  • Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, 16:30-22:00: Πλατεία Γεροσκήπου
  • Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, 16:30-22:00: Οδός Μακαρίου, Πάφος
  • Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, 08:23-20:00: Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου