Πίστα για «γουρούνες» στον Ακάμα – Νέες αντιδράσεις από περιβαλλοντιστές

Πίστα για «γουρούνες» στον Ακάμα – Νέες αντιδράσεις από περιβαλλοντιστές

Νέο πεδίο μάχης μεταξύ περιβαλλοντιστών και αρμοδίων αρχών δημιουργεί η επίδειξη των νέων μοντέλων «γουρούνων» και μηχανών για jet ski, καναδέζικης εταιρείας η οποία πραγματοποιείται σε περιοχή Natura 2000 στον Ακάμα.

Στην επίδειξη η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων λαμβάνουν μέρος αντιπρόσωποι και μεταπωλητές πέραν των 50 χωρών, οι οποίοι κατέλυσαν από την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Coral Beach του ομίλου Λεπτού.


Τμήμα Δασών

Ο διευθυντής του τμήματος δασών Τάκης Τσιντίδης φανερά ενοχλημένος για το θόρυβο που δημιουργείται γύρω από την εκδήλωση, δήλωσε στη StockWatch ότι «σε άλλες χώρες γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στις περιοχές Natura 2000 αρκεί να μην καταστρέφουν το περιβάλλον».

Όσον αφορά την επίδειξη των νέων μοντέλων των «γουρούνων» που θα πραγματοποιηθεί στον Ακάμα, δίπλα από τη Λάρα όπου βρίσκονται οι προστατευόμενες χελώνες, δήλωσε ότι «δεν χρειάστηκε να εξασφαλιστεί άδεια και ότι η όλη εκδήλωση είναι ελεγχόμενη από λειτουργούς του τμήματος δασών».

Τμήμα Περιβάλλοντος

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στη StockWatch του διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαγιώτου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η εκδήλωση δεν θα ενοχλήσει οποιοδήποτε βιότοπο ή προστατευόμενα ήδη».

Πρόσθεσε ότι «η όλη εκδήλωση θα είναι ελεγχόμενη από εμάς με παρουσία λειτουργών του τμήματος περιβάλλοντος και του τμήματος δασών».

Εξήγησε ότι «η επίδειξη θα γίνει σε ένα χωράφι που ήταν οργωμένο ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια διαδρομή σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, η οποία επίσης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις χελώνες και την περιοχή».

Η επίδειξη για τα jet ski θα γίνει στο λιμανάκι Coral Beach, είπε.

Κλειστή για το κοινό

Η εκδήλωση είναι ανοικτή μόνο για τους αντιπροσώπους και μεταπωλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νέα μοντέλα του 2018 της γνωστής καναδέζικης εταιρείας Bombardier σε κατάλληλη διαμορφωμένη πίστα στον Ακάμα δίπλα από την προστατευόμενη περιοχή των χελωνών στη Λάρα και την Τοξεύτρα.

Από μέρους του Κινήματος των οικολόγων περιβαλλοντικών η Έφη Ξάνθου δήλωσε στη StockWatch ότι «θεωρούμε ότι αυτού του είδους διοργανώσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή του Ακάμα, μάλιστα δίπλα από την περιοχή Λάρα και Τοξεύτρα, οι οποίες εμπίπτουν στο σχέδιο «Natura 2000», μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν».

Η κ. Ξάνθου έκανε επίσης λόγο για άδειες εξπρές επισημαίνοντας ότι διερευνούν το όλο θέμα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες στο διαχειριστή τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο οποίος ενοικίασε το χώρο στους διοργανωτές.

Η εκδήλωση η οποία θα είναι κλειστή για το κοινό ξεκίνησε από τις 20 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Πηγή: Stockwatch