Πελματογράφημα και Ορθωτικά Πέλματα (πάτοι)

Πελματογράφημα και Ορθωτικά Πέλματα (πάτοι)

Γράφει η Ποδίατρος Γεωργία Λιοπετρίτη
Liopetriti Podiatry Centre, Πάφος*

Τι είναι το πελματογράφημα και τι πληροφορίες μας δίνει;

Το πελματογράφημα είναι μια διαγνωστική εξέταση κατά την οποία εξετάζουμε τα πέλματα τόσο σε στατική (όρθια στάση), όσο και σε δυναμική φάση (βηματισμό). Το πελματογράφημα παρέχει μία ψηφιακή απεικόνιση του πέλματος.


Ο πελματογράφος είναι μία συσκευή – επίπεδη επιφάνεια – που περιέχει αισθητήρες πίεσης, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση και την κατανομή των δυνάμεων σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις.

Η ανάλυση αυτή μαζί με την εμβιομηχανική εξέταση που διεκπεραιώνει ο ποδίατρος διαμορφώνουν τη συνταγή των ορθωτικών πελμάτων, η οποία αποστέλλεται στο εργαστήριο για την κατασκευή τους.

Κατόπιν της συνταγογράφησης και εφαρμογής των πάτων, ο  ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τον ποδίατρο για επανεξέταση κάθε 6 περίπου μήνες. Παρ’όλα αυτά, το χρονικό διάστημα για επανεξέταση καθορίζεται από τον ποδίατρό σας και είναι ανάλογα με τις ανάγκες του προβλήματός σας.

Τι σημαίνουν οι διάφορες πιέσεις στα πόδια; Μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα;

Οι διάφορες δυνάμεις (πιέσεις) που ασκούνται στα πέλματα μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένη ανατομική ευθυγράμμιση του κάτω άκρου, δηλαδή λάθος «στάση» του σε οποιοδήποτε σημείο, και ως αποτέλεσμα να έχουμε ασύμμετρες φορτίσεις κατά μήκος του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή σημεία του σώματος τα οποία θα λαμβάνουν περισσότερη από το κανονικό πίεση.

Λόγω των ασύμμετρων, μη φυσιολογικών φορτίσεων, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:

  • Υπερκερατώσεις (κάλοι)
  • Νεύρωμα Mortons (πάχυνση και φλεγμονή του νεύρου στο πέλμα)
  • Πόνο στα μετατάρσια (μεταταρσαλγία)
  • Δυσμορφίες δακτύλων (κότσι, στραβά δάκτυλα)
  • Πόνος στη μέση, τα γόνατα ή στα ισχία

Τι μπορώ να κάνω για τα προβλήματα αυτά;

Τα ορθωτικά πέλματα (ή πάτοι) μπορεί να αποτελέσουν λύση για ορισμένα προβλήματα εμβιομηχανικής. Η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων ενδείκνυται για τη στήριξη και αποφόρτιση του μυοσκελετικού συστήματος σε παιδιά, ενήλικες, εγκύους και αθλητές όλων των επιπέδων.

Πότε χρειάζεται ένα πελματογράφημα;

Η αναγκαιότητα διεξαγωγής της εξέτασης κρίνεται από τον ποδίατρό σας και εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, το ιατρικό σας ιστορικό και την αθλητική σας δραστηριότητα.

Σε ποιους απευθύνεται το πελματογράφημα και σε ποια άτομα γίνεται συνταγογράφηση ορθωτικών πελμάτων;

Το πελματογράφημα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και αθλητικής δραστηριότητας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων ποικίλουν ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς αλλά και τις ανάγκες του. Πελματογράφημα και ορθωτικά πέλματα παρέχονται, μεταξύ άλλων, σε άτομα:

  • Που ασχολούνται με τον αθλητισμό και έχουν σκοπό την βελτίωση της απόδοσής τους και την μείωση μυϊκών κακώσεων.
  • Με Διαβήτη/ αρθριτικές κακώσεις.
  • Με «βαριά» και κουρασμένα πόδια λόγω εργασίας .
  • Που πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα, άκανθα πτέρνας, τενοντίτιδα αχίλλειου, πτώση μεταταρσίων κεφάλων, φλεγμονές, πλατυποδία, κοιλοποδία κ.α.

Επιπρόσθετα, παρέχονται και ορθωτικά πέλματα για παιδιά με:

  • Βλαισοποδία (πλατυποδία)
  • Ραιβοϊπποποδία
  • Βλαισογονία
  • Ραιβογονία
  • Έξω/έσω στροφή του ποδιού κατά τη βάδιση
  • Ανισοσκέλια

Επικοινωνήστε με τον ποδίατρό σας για ραντεβού για να συζητήσετε τις επιλογές σας και το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα ορθωτικά πέλματα.

* Γεωργία Λιοπετρίτη – Ποδίατρος – BSc (Hons) Podiatry, MChS
Πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμένων Ποδολόγων
Fit Feet Clinical Director για Ειδικούς Ολυμπιακούς Κύπρου
Νεόφυτου Νικολαΐδη & Πίνδου, Κατ. 3, έναντι κυβερνητικών κτιρίων
Τηλ. 7000 3668 – 99 938587