Πλήρη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, ζητά ο Φ. Σαρίκας

Πλήρη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, ζητά ο Φ. Σαρίκας

Η ΕΔΕΚ πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που έτυχαν προνομιακής πληροφόρησης και φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό,


δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο, ο κ. Σαρίκας ανέφερε πως οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν και από τη δήλωση του Προέδρου του Eurogroup ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και άλλοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τις προθέσεις του Eurogroup.
Πιστεύουμε, συνέχισε, “ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον μετά την έγκριση από την Βουλή το Μάιο του 2012, το ποσό των ?1,8 δις για την έκδοση κρατικών ομολόγων υπήρξαν εκροές και από ποιους”, προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη λήψη της απόφασης από τη Βουλή υπήρξε άντληση ELA γύρω στα ?6,2 δις.
Επίσης  είπε ” θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον μετά τις 15 Μαρτίου και κατά τη διάρκεια που οι Τράπεζες ήταν κλειστές, ανώτερα στελέχη των Τραπεζών εισήλθαν στις Τράπεζες και πραγματοποιούσαν εκροές κεφαλαίων” .
“Οι πολίτες θυμούνται την ατιμωρησία για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και ανησυχούν”, είπε ενώ κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις ποινικές ανακρίσεις, ώστε το συντομότερο δυνατό να διωχτούν όσοι εμπλέκονται.
Η ΕΔΕΚ πίστευε και πιστεύει στην πλήρη διαφάνεια στη δημόσια ζωή και ότι ο πολίτης δικαιούται και πρέπει να γνωρίζει όλη την αλήθεια για τα γεγονότα γύρω από την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, είπε ο κ. Σαρίκας, θέτοντας σωρεία ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν.
Στις δηλώσεις του είπε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες για επάνοδο στις αγορές, όμως στο σωστό χρόνο, ίσως μετά τις Ευρωεκλογές, με το σωστό κόστος, προσθέτοντας ότι “πρέπει να «τεστάρουμε» τις αγορές, όμως αν το κόστος είναι υψηλό τότε αναβάλλουμε την έκδοση”.
Σε περίπτωση που τα ?100 εκατ. ήταν άμεση ανάγκη που δεν ικανοποιείτο από το πρόγραμμα, πράγμα αντίθετο από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τότε σωστά έγινε η έκδοση, είπε, προσθέτοντας πως “τα χρήματα αυτά πρέπει να διοχετευτούν για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας σε τομείς με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα ώστε η απόδοση των χρημάτων αυτών να είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο”.
O κ. Σαρίκας ανέφερε ακόμη πως η Κυβέρνηση ως επιχείρημα για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου αναφέρεται στο πολύ χαμηλό επιτόκιο με το οποίο μας χρηματοδοτεί η Τρόικα.
Διερωτήθηκε ωστόσο αν δεν χρειάζονταν τα 100 εκατ. αυτή τη στιγμή, γιατί υπήρξε η έκδοση του ομολόγου στο 6,50%.
“Από τη μια το γεγονός ότι υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές έτοιμοι να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα κρίνεται θετικό βήμα, από την άλλη με την παγκόσμια αγορά ομολόγων να προσφέρει ασήμαντες αποδόσεις, το 6,50% ικανοποιεί αφάνταστα οποιοδήποτε επενδυτή” είπε, προσθέτοντας πως “στις περιπτώσεις που ο τόκος εισπράττεται από μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου είναι αφορολόγητος”.
Είπε επίσης ότι τα κυπριακά 10ετή ομόλογα με λήξη το 2020 διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές με αποδόσεις περίπου στο 5%, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό κυμαίνεται κοντά στο 6%, κι όμως – όπως είπε- το κόστος έκδοσης της Ελλάδας ήταν χαμηλότερο από αυτό της Κύπρου.
Επιπλέον, κατέληξε, στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ όπου επεξηγούνται οι όροι για την έκδοση ομολόγων σε φυσικά πρόσωπα, πέραν από τη χθεσινή έκδοση του ευρωπαϊκού κυβερνητικού ομόλογου, αναφέρεται ως μέγιστο επιτόκιο το 5,75%, δηλαδή μικρότερο από αυτό που προσφέρθηκε χθες.