Προστασία και αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της Πάφου

Προστασία και αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της Πάφου

Η πόλη της Πάφου έχει μιαν αξιόλογη ιστορία 2.300 χρόνων, μέσα από την οποία απέκτησε μια σπάνια πολιτιστική κληρονομιά και βέβαια μιαν εξέχουσα θέση στον πολιτισμό της Κύπρου. Το πλούσιο πολιτιστικό τοπίο της Πάφου περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που εκπροσωπούν διάφορες ιστορικές περιόδους στην εξέλιξη της Κύπρου και κοσμούν την επαρχία μας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η Πάφος έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια για την πολιτιστική αναβάθμιση της επαρχίας με αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού έργου. Όμως, η ιστορική επιτυχία για την Πάφο με την ανάδειξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προσδοκίες και μαζί τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις.


Για τα επόμενα χρόνια, η Πάφος ως επιλεγείσα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι στο χέρι μας και πρέπει να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Πάφου, δείχνοντας ότι η Πάφος μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την Ευρώπη.

Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την πόλη, αλλά και την Κύπρο να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το συγκριτικό πλεονέκτημα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει.

Είναι για αυτούς τους λόγους που πρέπει να προωθηθούν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες για προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και αναπαλαίωση των αρχαίων μνημείων της πόλης μας (μεσαιωνικό κάστρο, στέγαστρα ψηφιδωτών, αρχαίο θέατρο στην περιοχή Λόφου Φάπρικα κ.α ) με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής μας συνείδησης, της προβολής και ανάδειξης του μοναδικού αυτού πλούτου της Πάφου.

Πέραν της σταθερής θέσης των φορέων της Πάφου και της αναγνώρισης από το κράτος της ανάγκης για ανέγερση ή επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης επιβάλλεται να προωθηθούν και άλλες ενέργειες.

Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερο ζήλο και να αποδώσει μεγαλύτερη σημασία στα πολιτιστικά επιτεύγματα του νησιού, συμπεριλαμβάνοντας στους προϋπολογισμούς του 2016 έργα πολιτιστικής ανάπτυξης της Πάφου.

Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Πάφου, ΔΗΚΟ.