Πρωτομαγιάτικος Γιορτασμός της ΠΕΟ Πάφου

Πρωτομαγιάτικος Γιορτασμός της ΠΕΟ Πάφου

Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ Πάφου


τίμησε και φέτος με λαμπρότητα τη μεγάλη μέρα των εργαζομένων, την κόκκινη εργατική Πρωτομαγιά. Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάφου, κ. Αντρέας Φακοντής, μέσα από την ομιλία του απέδωσε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους ηρωομάρτυρες του Σικάγο, οι οποίοι με το αίμα και τη θυσία τους άνοιξαν το δρόμο για την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την απάνθρωπη και στυγνή εκμετάλλευση και για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στην κοινωνία.

Τίμησε τους σκαπανείς και πρωτοπόρους Ε/Κ και Τ/Κ που μέσα σε συνθήκες ταξικής και αποικιακής καταπίεσης όρθωσαν το ανάστημα τους και αγωνίστηκαν για το αυτονόητο. Για οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ξεκούραση, οκτώ ώρες ύπνο. Που διεκδίκησαν και πέτυχαν το δικαίωμα της οργάνωσης, της κοινωνικής ασφάλισης και των εργατικών ωφελημάτων. Αυτούς που άλλαξαν το ρουν της ιστορίας, που έδωσαν υπόσταση στους εργαζόμενους και δημιούργησαν τις προοπτικές για την αναγέννηση της εργατικής τάξης της Κύπρου.  

Ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κρίσης και στα εκατομμύρια των εργαζομένων σ΄ όλη την υφήλιο που βλέπουν με αγανάκτηση τις δουλειές τους να χάνονται, το βιοτικό τους επίπεδό να καταρρέει, τα σπίτια και τις περιουσίες τους να ξεπουλιούνται, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους ταμεία να κλονίζονται, τους μισθούς, τα ωφελήματα και τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι «θύμα αυτών των πολιτικών είναι, δυστυχώς και η Κύπρος. Με τις καταστροφικές αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ της 15ης και 25ης Μαρτίου και το τελικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και της Τρόικα, η Κύπρος μπήκε σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας και φτώχειας, σε μια φάση πλήρους ελέγχου, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κυριαρχίας του κράτους μας από την Τρόικα».   Τόνισε δε, ότι πίσω από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ είναι ευδιάκριτος ο γεωπολιτικός σχεδιασμός, ο οποίος συνδέεται με τη διαχείριση του φυσικού αερίου της χώρας μας, αλλά και με το Κυπριακό πρόβλημα.

Αναφορά έκανε στις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, όσο και του ίδιου του κ. Αναστασιάδη προσωπικά, καθώς με τις αποφάσεις τους έχουν οδηγήσει στη βίαιη καταστροφή της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου, έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρα μας. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδέχτηκε και υλοποιεί τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας κερδοφόρων οργανισμών, προχωρεί σε περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές και στο κούρεμα των καταθέσεων στα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική αύξηση της ανεργίας και στα αναποτελεσματικά μέτρα που λαμβάνονται, στις σημαντικότατες περικοπές στις κοινωνικές παροχές για το 2014, ύψους €127εκ, στις μειώσεις των αναπτυξιακών δαπανών το 2014, οι οποίες ξεπερνούν τα €100εκ, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

Όπως είπε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σημαντική προτεραιότητα της ΠΕΟ είναι η προστασία της εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων, αφού πολλοί εργοδότες εντείνουν την εκμετάλλευση και καταστρατηγούν τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα, αλλά με τις ενέργειες της, ενθαρρύνει την ασυδοσία και την απορρύθμιση.

Τέλος, ο κ. Φακοντής κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη λιτότητα και στην ύφεση, να αγωνιστούν για απαλλαγή από την Τρόικα και το μνημονιακό ζυγό. Κάλεσε, επίσης, τους εργαζομένους να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου για ένα ενισχυμένο ΑΚΕΛ και μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά.