ΣΑΠΑ: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι – Υπό κράτηση μέχρι τις 3 Μαΐου

ΣΑΠΑ: Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι – Υπό κράτηση μέχρι τις 3 Μαΐου

Ένοχοι κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο οι πέντε κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, σε μια κατάμεστη αίθουσα και με εμφανές το κλίμα αγωνίας και προσμονής, η έδρα ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση της βάσει της οποίας κρίνονται ένοχοι για συμμετοχή στο σκάνδαλο ο πρώην δήμαρχος Πάφου, Φειδίας Σαρίκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Πάφου, Ευστάθιος Ευσταθίου και τα πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής.


Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Κακουργιοδικείο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Μαίου για την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής και για ανακοίνωση των ποινών για τους καταδικασθέντες. Μέχρι τότε, θα παραμείνουν υπό κράτηση βάσει της απόφασης του Κακουργιοδικείου.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και στους πέντε είναι 61 τον αριθμό και αφορούν σε αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού ,απόσπασης χρημάτων από δημόσιο λειτουργό, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, αποδοχής αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό,διαφθοράς, αθέμιτης κτίσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπής από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα που σχετίζονται με το νόμο περί συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Η εκδίκαση του σκανδάλου άρχισε το 2015 και στο διάστημα αυτό δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης παρήλασαν από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, ενώ ένας τεράστιος όγκος μαρτυρικού υλικού κατατέθηκε ενώπιον της έδρας. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνοντο ο πρώην δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ, Ευτύχιος Μαλληκίδης οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτίουν εξαετή ποινή φυλάκισης για το ίδιο σκάνδαλο.

Πλέον, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων θα αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής. Κατά την διαδικασία της εκδίκασης, όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι οι μάρτυρες κατηγορίας έτυχαν καθοδήγησης από την κατηγορούσα αρχή προκειμένου να μπορέσουν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έκαναν επίσης λόγο για αντιφατικούς ισχυρισμούς από πλευράς της κατηγορούσας αρχής στην προσπάθεια να περισώσουν τους μάρτυρες κατηγορίας και εγκάλεσαν τους μάρτυρες κατηγορίας για ψεύδη στα πλαίσια προσυνεννόησης τους για να απαλλαγούν των κατηγοριών.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είχε αναφέρει ότι η εμπλοκή των πέντε κατηγορουμένων στο σκάνδαλο αποδεικνύεται κυρίως με περιστατική μαρτυρία ή μέσω μαρτυρίας εμπλεκομένων προσώπων, για αυτό, επεσήμανε, και ήταν αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες κατηγορίας πρόσωπα τα οποία δεν κατηγορούνται παρά την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο, όπως δηλαδή είναι οι εργολάβοι.

Ο χρηματισμός των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έγινε από την κοινοπραξία ΜEDCON CONSTRUCTION LTD και ως παραδεκτό γεγονός κατατέθηκε ότι η εν λόγω κοινοπραξία υπόγραψε συμφωνία με το ΣΑΠΑ ύψους 16.6 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό κόστος του συμβολαίου ανήλθε στα 22.9 εκατ.

Σε σχέση με το χρηματισμό από την εταιρεία ENVITEC, η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι παρουσίασε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης και Γιώργος Σιαηλής χρηματίστηκαν από την εταιρεία.

Σε σχέση με το χρηματισμό από την εταιρεία Atlas Pantou η κατηγορούσα αρχή είπε πως σύμφωνα με τη μαρτυρία Μαλληκίδη οι κατηγορούμενοι Γ. Μιχαηλίδης, Ε. Ευσταθίου και Β. Βασιλείου πήραν μέσω του Μαλληκίδη μίζες από την Atlas Pantou μέσω του Τώνη Τουμαζή. Ο Μαλληκίδης ανέφερε ότι πήραν από 60.000 ευρώ οι Ευσταθίου και Βασιλείου, καθώς και ο Βέργας και ο ίδιος επίσης από 60.000 ευρώ.

Πηγή: Φιλελεύθερος