ΣΑΠΑ: Από 4 μέχρι 5μιση χρόνια οι ποινές!

ΣΑΠΑ: Από 4 μέχρι 5μιση χρόνια οι ποινές!

Ο κύβος ερρίφθη για την υπόθεση ΣΑΠΑ, μετά από μια δικαστική διαδικασία που είχε διάρκεια περίπου 2,5 ετών.

Οι ποινές που αποφάσισε να επιβάλλει το δικαστήριο στους κατηγορούμενους έχουν ως εξής:


Στον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα: 4χρονια

Στους πρώην δημοτικούς σύμβουλους:

  • Γιώργος Μιχαηλίδη: 5,5 χρόνια
  • Ευστάθιο Ευσταθίου: 5,5 χρόνια
  • Βάσο Βασιλείου: 4
  • και Γιώργο Σιαηλή: 4,5

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο είχε ορίσει τη σημερινή ημέρα για ανακοίνωση των ποινών για τους πέντε τους οποίους βρήκε ένοχους σε σωρεία κατηγοριών που αφορούν χρηματισμό τους από εργολάβους που είχαν εμπλοκή στην εκτέλεση έργων του ΣΑΠΑ.

Στην τελευταία δικάσιμο είχαν ολοκληρωθεί και οι αγορεύσεις των δικηγόρων για μετριασμό της ποινής.

Κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής διαδικασίας, δεκάδες μάρτυρες κατέθεσαν ενόρκως στο δικαστήριο, ενώ εκατοντάδες τεκμήρια και χιλιάδες έγγραφα κατατέθηκαν.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Σιαηλής, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για τις κατηγορίες που τον βάραιναν και επιπρόσθετα σε άλλους έξι μήνες φυλάκιση, που δεν θα συντρέχουν, για παρέμβαση του στη δικαστική διαδικασία.

Η πτυχή αυτή αφορούσε στην επίσκεψη του στον Σάββα Βέργα ενώ ο τελευταίος ήταν ήδη υπό κράτηση και ενώ ο κ. Σιαηλής δήλωσε δικηγόρος του, πράγμα που διέψευσε ο κ. Βέργας ισχυριζόμενος παράλληλα ότι ο Γιώργος Σιαηλής προσπάθησε να τον επηρεάσει για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι ποινές έγιναν δεκτές σε ήρεμο κλίμα από τους καταδικασθέντες και τα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα που ήταν εντός της αίθουσας και αμέσως μετά οι πέντε μεταφέρθηκαν πίσω στις Κεντρικές Φυλακές για να εκτίσουν την ποινή τους.

Βάσει της απόφασης που ανέγνωσε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, η επιβολή της ποινής έπρεπε να είναι αυστηρή, αλλιώς το δικαστήριο όπως τόνισε θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους παραβάτες, ενώ θα ματαιώνονταν οι σκοποί της δικαιοσύνης. Αξιολογήσαμε το κάθε τι που τέθηκε υπόψη μας από τους συνηγόρους και λάβαμε υπόψη το περιεχόμενο των κοινωνικοοικονομικών ερευνών του Γραφείου Ευημερίας για καθένα από τους καταδικασθέντες, τονίσθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι λήφθηκαν υπόψη από το δικαστήριο όλοι οι μετριαστικοί παράγοντες. Ωστόσο, τόνισε, ήταν σοβαρά τα αδικήματα, ενώ επιπρόσθετα τελέστηκαν από δημόσιους αξιωματούχους. Μεγαλύτερη προσφορά στην πατρίδα, τονιζόταν στην απόφαση, είναι η υπακοή στους νόμους. Αντιθέτως, τονίσθηκε, οι καταδικασθέντες παρουσιάσθηκαν ενώπιον μας με συμπεριφορές που συνέβαλαν στην δυσκολία της απόδειξης των αδικημάτων και λειτούργησαν συνομωτικά και προσχεδιασμένα.

Με βάση όλα αυτά, ανακοίνωσε το Κακουργιοδικείο, η φυλάκιση θεωρήθηκε ως η αρμόζουσα και αναπόφευκτη ποινή. Οποιαδήποτε άλλη ποινή θα ήταν ακατάλληλη και ανεπαρκής.

Οι κατηγορίες που βάραιναν τους πέντε ήταν 61 τον αριθμό και αφορούσαν σε αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού ,απόσπασης χρημάτων από δημόσιο λειτουργό, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, αποδοχής αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό,διαφθοράς, αθέμιτης κτίσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπής από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα που σχετίζονται με το νόμο περί συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Η εκδίκαση του σκανδάλου άρχισε το 2015 και στο διάστημα αυτό δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης παρήλασαν από το Δικαστικό Μέγαρο Πάφου, ενώ ένας τεράστιος όγκος μαρτυρικού υλικού κατατέθηκε ενώπιον της έδρας. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνοντο ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτίουν εξαετή ποινή φυλάκισης για το ίδιο σκάνδαλο.

Πηγή: Sigmalive, Φιλελεύθερος