«Σημαντικά ευρήματα» στη Γεροσκήπου – Πρέπει να προστατευθούν

«Σημαντικά ευρήματα» στη Γεροσκήπου – Πρέπει να προστατευθούν

Η όποια επένδυση στη Γεροσκήπου θα γίνει αφού εξευρεθεί τρόπος να προστατευθούν οι αρχαιότητες στην περιοχή, τονίζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που το τμήμα αρχαιοτήτων θεωρεί, εκ πρώτη όψεως, σημαντικά τα ευρήματα της γεωφυσικής μελέτης που ολοκληρώθηκε.

Ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης σε δηλώσεις στη StockWatch, ξεκαθάρισε πως «οι διαδικασίες για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας θα τρέξουν αφού γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και εξευρεθεί τρόπος να προστατευθούν οι αρχαιότητες».


Τόνισε ότι «οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους των επενδυτών θα ήταν παράνομη».

Ο κ. Δημητριάδης παρουσιάστηκε ενοχλημένος από την πολιτική διάσταση που προσδίδεται στο όλο θέμα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».

Το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις με τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου που περιλαμβάνεται στην ανάπτυξη από αρχαίο μνημείο.

Στο μεταξύ στα χέρια του τμήματος αρχαιοτήτων βρίσκεται η γεωφυσική έρευνα στο τεμάχιο γης που προορίζεται να γίνει η ανάπτυξη μαμούθ, από εταιρεία Ούγγρου επενδυτή σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή.

Η διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομονίδου Ιερωνυμίδου δήλωσε στη StockWatch ότι ήδη η έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε από την περασμένη Παρασκευή μπήκε στο μικροσκόπιο του τμήματος αρχαιοτήτων.

«Την αξιολογούμε για δούμε πως προχωρούμε με πιο στοχευμένο τρόπο ώστε να επισπευτεί η όλη διαδικασία της ανασκαφής», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των ανασκαφών».

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα η κ. Ιερωνυμίδου είπε ότι «εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικά ευρήματα. Έχουν βρεθεί θεμελιώδη κτηρίων, ένα, δύο ή ολόκληρο σύμπλεγμα θα διαφανεί στις ανασκαφές που θα γίνουν, τα οποία ανήκουν στην ελληνιστική εποχή τέλος του 4ου αιώνα με αρχές του 3ου π.χ.».

Ξεκαθάρισε ότι το τμήμα αρχαιοτήτων δεν έδωσε τελικές απόψεις στην πολεοδομία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια για να τρέξει το έργο.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή νοουμένου ότι εάν και χρειαστεί θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στους αρχικούς σχεδιασμούς της εταιρείας ανάλογα με πως εξελίσσεται η ανασκαφή.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αρχιεπίσκοπος μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με αφορμή δηλώσεις του πριν μερικές εβδομάδες ότι «θα μπει ο ίδιος με μπουλντόζα και θα καθαρίσει την περιοχή», σε νεότερες δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, την περασμένη Παρασκευή, είπε ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με το τμήμα αρχαιοτήτων και να προβούν σε αλλαγές των σχεδίων τους εάν χρειαστεί ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες, ακόμη σημείωσε ότι μπορεί να μετακινηθούν διότι το τεμάχιο γης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή είναι πολύ μεγάλο».

Έφερε επίσης ως παράδειγμα το μουσείο του Παρθενώνα το οποίο κτίστηκε πάνω στις αρχαιότητες και οι επισκέπτες μπορούν να τις δουν μέσα από γυαλί.