ΣΟΚ στα κτηματομεσιτικά της Πάφου – Τέλος οι Κινέζοι λόγω εμπάργκο;

ΣΟΚ στα κτηματομεσιτικά της Πάφου – Τέλος οι Κινέζοι λόγω εμπάργκο;

Κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται Κύπριοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ύστερα από την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να κλείσει τη στρόφιγγα των κεφαλαίων που «μεταναστεύουν» για σκοπούς επενδύσεων σε ακίνητα, και αυτό οδήγησε στη μείωση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο από Κινέζους και ειδικά στην Πάφο, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο.

Στη ροή κεφαλαίων από την Κίνα είχαν επενδύσει αρκετοί Κύπριοι επιχειρηματίες και αυτός ήταν και ο λόγος που κάποιοι άνοιξαν ακόμη και γραφεία στη χώρα αυτή, ενώ κάποιοι έκτιζαν ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία ξένων οι οποίοι συνδύαζαν την αγορά ακινήτου με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τα τελευταία 3-4 χρόνια απέκτησαν υπηκοότητα 162 Κινέζοι, οι οποίοι στο πλαίσιο αξιοποίησης των κινήτρων της κυπριακής κυβέρνησης αγόρασαν και ακίνητα σημαντικής αξίας. Ωστόσο, το παρήγορο για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι ότι συνολικά τα τελευταία χρόνια απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και κατ’ επέκταση ακίνητα 1.223 αλλοδαποί, κάτι το οποίο παραπέμπει στο ότι η κτηματαγορά δεν στηρίζεται μόνο στους Κινέζους, τη συνεισφορά των οποίων, ωστόσο, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει και να υποτιμήσει.


Αυτός είναι και ο λόγος που τόσον επενδυτές όσον και σύνδεσμοι Κυπρίων επιχειρηματιών τελούν εν αναμονή, αλλά παράλληλα προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η απαγόρευση αφορά μόνο τις επενδύσεις στα ακίνητα ή αν επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους που προσδοκούν να προσελκύσουν Κινέζους επενδυτές. Σημειώνεται επίσης, πως λόγω διαρροής των πληροφοριών περί απαγόρευσης της εξαγωγής συναλλάγματος από την Κίνα, κάποιοι πρόλαβαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε να κλείσουν πράξεις με Κινέζους.

Μιλώντας στον ACTIVE εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Αντώνης Φραγκούδης, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή της Κίνας πλήττει την κυπριακή κτηματαγορά, σημειώνοντας ότι οι Κινέζοι αποτελούν σημαντικό μέρος στον τομέα των ακινήτων. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι Κινέζοι δεν είναι και οι μοναδικοί επενδυτές. Στην ίδια εκπομπή o Nικόλας Τοφαρίδης ανέφερε εκ μέρους των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης ότι αναπόφευκτα η κινεζική απόφαση επηρέασε και την κυπριακή κτηματαγορά.

Τέλος, ο πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εκτίμησε ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή η όποια αρνητική εξέλιξη από το Κινεζικό εμπάργκο.

Πηγή: Φιλελεύθερος