Στην εταιρεία «Πούλλας και Τσαδιώτης ΛΤΔ» η νέα μόναδα αποβλήτων

Στην εταιρεία «Πούλλας και Τσαδιώτης ΛΤΔ» η νέα μόναδα αποβλήτων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, υπέγραψε χθες την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας και Ανακύκλωσης Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατεδαφίσεις και Κατασκευές (Α.Ε.Κ.Κ.) για την επαρχία Πάφου. Σύμφωνα με την άδεια που εκδόθηκε και την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», ανάδοχος του νέου οργανισμού είναι η εταιρεία «Πούλλας και Τσαδιώτης ΛΤΔ».

Η μονάδα θα δημιουργηθεί στην Ανδρολύκου, ενώ ο διαμετακομιστικός σταθμός θα δημιουργηθεί στην τοποθεσία Περνάρκα στη Βιομηχανική Περιοχή Ανατολικού, έδαφος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Πάφου, από όπου τα υλικά θα μεταφέρονται από την εταιρεία στην Ανδρολύκου.


Βάσει της άδειας που υπέγραψε χθες ο αρμόδιος υπουργός, αυτή έχει ημερομηνία λήξης την 30ή Ιουνίου 2022 και η μονάδα θα ασχολείται με την ανακύκλωση και ανάκτηση ανόργανων υλικών, ανταλλαγή αποβλήτων για να υποβληθούν σε εξειδικευμένες εργασίες, εναπόθεση σε χώρους ταφής αποβλήτων ή ανάμειξη αποβλήτων πριν υποβληθούν σε άλλες εργασίες.

Η συνολική αδειοδοτημένη ανάπτυξη είναι έκτασης 53 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας, Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, πλατεία διαχείρισης ανακυκλωμένων υλικών και άλλα.

Καθορίζεται επίσης ότι η Μονάδα θα λειτουργεί ημερησίως από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 3.30 μ.μ. και εγγυημένη χρονική περίοδος εργασιών κατ’ ελάχιστον είναι οι 200 μέρες τον χρόνο.

Με βάση την παραγωγική διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων, τα προς επεξεργασία και ανακύκλωση υλικά θα μεταφέρονται στον χώρο της Μονάδας από αδειοδοτημένους φορείς συλλογής.

Κατά την είσοδό τους στη Μονάδα τα απόβλητα θα ζυγίζονται σε γεφυροπλάστιγγα, ενώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων των αποβλήτων σε λογισμικό πρόγραμμα και όσα εξ αυτών δεν εμπίπτουν στους κωδικούς που μπορεί να παραλαμβάνει η Μονάδα, θα επιστρέφονται στους μεταφορείς. Τα τελικά προϊόντα, αναφέρεται στην άδεια, θα αποθηκεύονται σε προκαθορισμένους χώρους μέχρι τη διάθεσή τους στην αγορά, αφού τύχουν αξιολόγησης από τον Τομέα Δομικών Προϊόντων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται πλέον οι προσπάθειες για την αδειοδότηση και δεύτερου χώρου στην επαρχία Πάφου.

Ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές της επαρχίας Πάφου για την υπομονή τους μέχρι την οριστικοποίηση της σημαντικής αυτής εξέλιξης και τόνισε ότι πλέον παύει η οικονομική αφαίμαξη των Αρχών της Πάφου από τη μεταφορά των αδρανών στο Μοναγρούλι Λεμεσού.

Πηγή: Φιλελεύθερος