Στην περιοχή του Ακάμα σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την περιοχή του Ακάμα και τις κοινότητες της γύρω περιοχής


επισκέφτηκε σήμερα επί τόπου η Κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Επιτροπής βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου ,τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και τους βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα , του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή και του Δημοκρατικού Κόμματος Σοφοκλή Φυττή.Τα θέματα της παράνομης λατόμησης και υπερβόσκησης τέθηκαν στο επίκεντρο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σκοπός της επίσκεψης είναι η εξέταση των προβλημάτων επί τόπου τα οποία ωστόσο είναι γνωστά – όπως είπε – από τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν ο Κάθηκας που περιλάμβανε την συνάντηση με τους κοινοτάρχες της γύρω περιοχής στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα. Σύμφωνα με τον κ Αδάμου τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα Λατομεία κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον και βρίσκονται εντός της ζώνης Νατούρα, αλλά και το πρόβλημα της υπερβόσκησης όπου μεγάλο μέρος παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών, τα οποία λειτουργούν χωρίς άδειες, έχουν στην κυριολεξία – όπως είπε- ερημώσει την περιοχή από την υπερβόσκηση . Στο πλαίσιο της περιοδείας οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος , ανέφερε ο κ Αδάμου επισκέφτηκαν διάφορους κατασκηνωτικούς χώρους οι οποίοι αναπτύχθηκαν παράνομα. Ο κ Αδάμου έστειλε επίσης το μήνυμα πως οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν θα κάθονται μόνο πίσω από τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά πρέπει και να βλέπουν τα προβλήματα επί τόπου ,και αυτό πράττουν .

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε η επίσκεψη στην περιοχή του Ακάμα έχει να κάνει με την εξέταση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ξεκινήσαμε είπε από τα Λατομεία στην Ανδρολύκου, εξετάζοντας τα προβλήματα της παράνομης λατόμησης και της υπερβόσκησης. Ο κ Περδίκης σημείωσε πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει καταγγείλει το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στον Ακάμα, με την ανοχή των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας – στην Ευρωπαϊκή επιτροπή στην οποία διεξάγεται και έρευνα.  

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα προβλήματα της περιοχής του Ακάμα είναι διαχρονικά και πέραν από τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι με το Νατούρα, υπάρχουν και προβλήματα που προκαλούν μια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι περισσότερες κτηνοτροφικές περιοχές συνέχισε, « είναι παράνομες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το περιβάλλον, αλλά και τα λατομεία τα οποία δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ μετά από την περιοδεία στον Ακάμα σε ποια διαβήματα θα προβεί η επιτροπή Περιβάλλοντος η κ Μαυρονικόλα είπε πως εκείνο που συμφωνήθηκε είναι όπως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θέσει εκ νέου το θέμα επί τάπητος στην Βουλή ώστε να λάβει τα μέτρα που πρέπει. Αποφασίστηκε επίσης ανέφερε, να σταλούν επιστολές προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας σε σχέση και με το θέμα των επιχορηγήσεων. Ξεκαθάρισε επίσης, πως δεν γίνεται να υπάρχουν παράνομες κτηνοτροφικές μονάδες από την μια, και από την άλλη το Κράτος να επιχορηγεί αυτές τις παράνομες μονάδες.

Εξάλλου ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμούς Νίκος Νουρής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως παρατηρείται το φαινόμενο του μη συντονισμού των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά τις παράνομες αναπτύξεις στην περιοχή του Ακάμα. Πρόσθεσε ακόμη πως « εκείνο το οποίο καταγράφεται στα αρνητικά είναι το ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανοχής τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη κτηνοτροφικών μονάδων μέσα σε περιοχές που δεν θα έπρεπε να είναι αλλά και εντός των οικιστικών περιοχών». Ο κ Νουρής αναφέρθηκε και στο θέμα της λατόμευσης και στην παραχώρηση νέων αδειών ,αλλά και στην παραχώρηση κατασκηνωτικών χώρων για τους οποίους – όπως είπε- θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση με τους κοινοτάρχες.

Το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής εκτίμησε πως στην περιοχή παρατηρείται μια μεγάλη καταστροφή από την υπερβόσκηση από χιλιάδες ζώα τα οποία βρίσκονται σκόρπια στις μάνδρες τους και σε περιοχές που δεν είναι εγκεκριμένες. Ο κ Φυττής σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε πως ενώ έγιναν κάποια έργα αναδασμού στις Αρόδες ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα κτήματα με γεωργικές καλλιέργιες διότι συνέχισε, « ο κόσμος φεύγει, δεν έχει καλά εισοδήματα η γεωργία, αλλά και λόγω της υπερβόσκησης δεν μπορεί να αναπτυχθεί καλά η καλλιέργεια».

Η περιοδεία περιλάμβανε επίσκεψη επίσης στα Λουτρά της Αφροδίτης .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/