Σύνδεσμος Εργοληπτών: Ο Δήμαρχος Πάφου αγνόησε τον Γεν. Ελεγκτή

Σύνδεσμος Εργοληπτών: Ο Δήμαρχος Πάφου αγνόησε τον Γεν. Ελεγκτή

Με αφορµή την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ηµεροµηνίας 02/12/2016, και λαµβανοµένης υπόψη της έντονης κριτικής που δέχθηκε το ΔΣ του Συνδέσµου Εργοληπτών Πάφου, από µερίδα µελών, όσον αφορά τις ενέργειες που έγιναν για το θέµα των ειδικών κριτηρίων και τους όρους που τέθηκαν για τα αναπτυξιακά έργα του Δήµου Πάφου για το Πάφος 2017, επικοινωνούµε µαζί σας για να σας ενηµερώσουµε ότι το περιεχόµενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, µας δικαιώνει πλήρως.

Ο Γενικός ελεγκτής επισηµαίνει ότι σε όλους τους προκυρηχθέντες διαγωνισµούς κακώς τέθηκαν ειδικά κριτήρια , πέρα της κατηγορίας και Τάξης έργου, όπως προνοεί η σχετική νοµοθεσία.


Σηµειώνουµε ότι ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή είναι συµβουλευτικός και µετά τις δικές µας παρεµβάσεις, φρόντισε έγκαιρα να ενηµερώσει τον Δήµαρχο και τα Μέλη του Δηµοτικού Συµβουλίου µε σχετική του επιστολή, ότι τα ειδικά κριτήρια πρέπει να αφαιρεθούν άµεσα από τους εν λόγω διαγωνισµούς.

Παρά τις υποδείξεις του Γ.Ε όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην έκθεση του, ο Δήµαρχος και Μέλη του Δηµοτικού Συµβουλίου, προχώρησαν στην προκήρυξη των διαγωνισµών µε εισαγωγή ειδικών κριτηρίων, αγνοώντας παντελώς την επιστολή του Γ.Ε (να σηµειωθεί ότι έχουµε στην διάθεση µας ηχογραφηµένες ραδιοφωνικές τοποθετήσεις του Δηµάρχου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο Γ.Ε συµφωνεί µε την εισαγωγή των ειδικών κριτηρίων), µε αποτέλεσµα τα πιο κάτω:

(α) Όλοι οι διαγωνισµοί ξεπέρασαν τον προϋπολογισµό τους.

(β) Δεν υπήρξε υγιής ανταγωνισµός. Ο αριθµός των προσφοροδοτών ήταν για την ανάπλαση του εµπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννετυ (6), για την ανακαίνιση του Μαρκιδείου Θεάτρου (4), για την ανάπλαση και ανάδειξη της πλατείας Μουττάλου (3) και για την αποκατάσταση και εξωραϊσµό της Δηµοτικής αγοράς (1).

(γ) Αποκλεισµός όλων των τοπικών εργοληπτικών εταιρειών που τηρούσαν το κριτήριο  της  κατηγορίας  και  της  Τάξης  έργου,  αλλά  δεν  µπορούσαν  να ανταποκριθούν στα χρηµατοοικονοµικά κριτήρια που αφορούσαν τον κύκλο εργασιών τα τελευταία 3 χρόνια και ειδικότερα στα έργα παρόµοιας φύσης και αξίας, που  όπως  είναι σε  όλους  γνωστό, απουσίαζαν  από  την πόλη  και επαρχία µας λόγο της παρατεταµένης οικονοµικής κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση του Γ.Ε γίνεται στο γεγονός ότι πέραν των δικών του υποδείξεων, ο Δήµαρχος και τα Μέλη του Δηµοτικού συµβουλίου, αγνόησαν τόσο τις δικές µας εισηγήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν δια µέσου της Οµοσπονδίας Συνδέσµων Εργολάβων Κύπρου, όσο και του Συµβουλίου εγγραφής και έλεγχου εργοληπτών.

Όπως αντιλαµβάνεστε αγαπητοί συνάδελφοι, από την δική µας πλευρά έχουµε καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες, ούτως ώστε να δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία σε όλες τις τοπικές εργοληπτικές εταιρείες που πληρούσαν το κριτήριο της κατηγορίας και τάξης του έργου, να διαγωνιστούν για την ευηµερία τους, σε µια δύσκολη χρηµατοοικονοµική περίοδο, τόσο τα µέλη µας όσο και οι συναφή τοπικοί κλάδοι (υπεργολάβοι, προµηθευτές κλπ), στα έργα της Πόλης µας. Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η άρνηση, για δικούς τους αγνώστους λόγους, του Δηµάρχου και των µελών του δηµοτικού συµβουλίου δεν επέτρεψαν την συµµετοχή µας.

Ως τοπικός σύνδεσµος µας στενοχωρεί και το θεωρούµε ιδιαίτερα προσβλητική για τα µέλη µας, την δικαιολογία που δόθηκε από τον Δήµο Πάφου ότι τα ειδικά κριτήρια δεν µπορούσαν να αποσυρθούν, διότι µε αυτό τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η επιλογή έµπειρου και ικανού εργολάβου που θα ήταν σε θέση να εκτελέσει τα έργα εντός των προβλεπόµενων χρονοδιαγραµµάτων, έστω και αν αυτό συνεπάγεται αύξηση του προϋπολογισµού των συµβάσεων.

Θέση του Διοικητικού Συµβουλίου είναι, ότι υπάρχουν πολλές και αξιόλογες τοπικές εργοληπτικές εταιρείες που θα µπορούσαν να αναλάβουν επάξια τα έργα και να επιδείξουν περισσή ευαισθησία και ζήλο, λόγο τοπικότητας.

Θα συνεχίσουµε να παρακολουθούµε την εξέλιξη των έργων και θα επανέλθουµε εν καιρώ τω δέοντι, µετά τις προβλεπόµενες ηµεροµηνίες παράδοσης των εν λόγω έργων για να σχολιάσουµε την ορθότητα της απόφασης, πολιτικής, του Δηµοτικού Συµβουλίου για την µη απόσυρση των ειδικών κριτηρίων τα οποία θα διασφάλιζαν, κατά την άποψη τους, την εκτέλεση των έργων εντός των προβλεπόµενων χρονοδιαγραµµάτων.

Σας επισυνάπτεται το σχετικό τµήµα της έκθεσης του γενικού ελεγκτή της Δηµοκρατίας καθώς και σχετικό απόσπασµα από την έκθεση πεπραγµένων του Διοικητικού Συµβουλίου.

 

Με εκτίµηση,

Μαρία Χαραλαµπίδου Καρσερά Πρόεδρος
Διοικητικού Συµβουλίου Συνδέσµου Εργοληπτών Πάφου