Τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εκτός εάν συμφωνηθούν όλα

Τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εκτός εάν συμφωνηθούν όλα

“Εντονη ανησυχία” εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου για την πληροφορία, όπως είπε, που υπάρχει ότι ετοιμάζεται έκθεση από πλευρά Ηνωμένων Εθνών για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Έδωσε επίσης το μήνυμα το οποίο, είπε, πρέπει να δώσει επίσημα η κυπριακή κυβέρνηση, ότι μια τέτοια έκθεση είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία.


Σε δηλώσεις του σήμερα στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει μια βασική αρχή την οποία έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στις παρούσες διαπραγματεύσεις, ότι ” τίποτα δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εκτός εάν συμφωνηθούν όλα”.

Συνεπώς συνέχισε, το να ετοιμαστεί μια έκθεση προόδου σ’ αυτό το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων που να αποτυπώνει και να περιγράφει συγκλίσεις ή συμφωνίες επί οιουδήποτε κεφαλαίου του κυπριακού, στην πραγματικότητα θα αποτελεί παραβίαση αυτής της αρχής και θα πρόκειται για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και όχι για θετική συμβολή για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε επίσης την άποψη ότι επίσημα η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αποταθεί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και να καταστήσει σαφή τη θέση μας ότι, αυτή η μελετούμενη διαμόρφωση έκθεση προόδου δεν έχει τη συγκατάθεση της δική μας πλευράς και πρέπει να ματαιωθεί αν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση.

Εξάλλου ο κ. Ομήρου σε ομιλία του στο πλαίσιο επίδοσης χρηματικού ποσού για τις ανάγκες του Κοινοτικού Παντοπωλείου Πάφου στο Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος , ανέφερε πως αν πράγματι ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είπε, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι πραγματικά συναινεί σε μια πραγματικά δημοκρατικά και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Συνεπώς είπε, αντί έκφρασης αισιόδοξων δηλώσεων , θα προτιμούσαμε να ασκήσουν όλοι αυτοί τις επιρροές που είναι δυνατόν να διαθέτουν και τις πιέσεις που είναι σε θέση να ασκήσουν για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαχρονική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)