Τα βρίσκουν Μητρόπολη και Δήμος για Δημόσιο Κήπο

Τα βρίσκουν Μητρόπολη και Δήμος για Δημόσιο Κήπο

Περισσότερο από ποτέ σήμερα διαφαίνεται ως πιθανός ένας εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ Μητρόπολης Πάφου και Δήμου Πάφου σχετικά με τη διαφορά των δύο ως προς το καθεστώς και τις κατά καιρούς επεμβάσεις του Δήμου στον Δημόσιο Κήπο Πάφου που αποτελεί ιδιοκτησία της Μητρόπολης.

Μιλώντας χθες αποκλειστικά στον «Φ» ο Μητροπολίτης Πάφου Γέωργιος αποκάλυψε ότι πλέον φαίνεται πως η δημοτική αρχή είναι πρόθυμη για εξώδικο συμβιβασμό, μετά την αγωγή που κίνησε η Μητρόπολη εναντίον του απαιτώντας ποσό 24 εκατομμυρίων ευρώ για άνευ της έγκρισης της έργα και επεμβάσεις στον Δημόσιο Κήπο.


«Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του κ. Υπουργού», τόνισε ο Πάφου Γεώργιος, « συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διοριστεί εκτιμητής ακινήτων για να αποφασισθεί το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η Μητρόπολη ή για να δοθεί ίσης αξίας γη σε άλλη περιοχή της Πάφου, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το στόχο μας για ανέγερση νέου καθεδρικού ναού».
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Δημόσιος Κήπος, όπως είναι ευνόητο, θα περιέλθει στην κυριότητα του κράτους το οποίο θα τον μεταβιβάσει στον Δήμο Πάφου ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον μεγάλο σχεδιασμό της ανάπλασης του ιστορικού του κέντρου.

Το ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί ως αποζημιώσεις από κράτος και Δήμο Πάφου η Μητρόπολη Πάφου, για τον εκμηδενισμό της αξίας της γης στο Δημόσιο Κήπο της πόλης, με τις διοικητικές αποφάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είναι γνωστό, από το 1981 ο Δήμος και από το 1990 η Δημοκρατία, με δύο διοικητικές τους πράξεις μετέτρεψαν τον συντελεστή δόμησης εντός του Δημόσιου Κήπου από 160% που ήταν μέχρι τότε σε 0%. Η Μητρόπολη Πάφου, ως ιδιοκτήτρια αρχή του χώρου, έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Πάφου και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου του κράτους για τις πράξεις αυτές.

Το θέμα απασχόλησε τον Δήμο Πάφου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στην κινητικότητα που παρατηρείται στο κέντρο της Πάφου με αφορμή τη μεγάλη ανάπλαση ενόψει 2017. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο Δημοτικό Μέγαρο επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον αδύνατο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι με την αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο είχε διαφανεί ότι βελτιώθηκε και η σχέση των δύο τοπικών αρχών.Στόχος είναι να υπάρξει μια ειλικρινής και αμοιβαία επωφελής διαδικασία προώθησης της αλλαγής στο σημερινό στάτους του Δημόσιου Κήπου που δεν εξυπηρετεί κανένα και δεν τιμά την Πάφο.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου